Το επιλεκτικά ευαίσθητο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συντάχθηκε με την εντεινόμενη διεθνή καμπάνια εναντίον της Κούβας, με αφορμή το θάνατο του φυλακισμένου απεργού πείνας Ορλάντο Σαπάτα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη βομβαρδίζεται συστηματικά, εδώ και βδομάδες, με μισές αλήθειες, ενώ φιμώνονται οι διαφορετικές φωνές, που αποκαλύπτουν τόσο την πραγματικότητα του συγκεκριμένου θλιβερού θανάτου όσο και τη μετατροπή της εύλογης ευαισθησίας που αυτός προκάλεσε σε ενορχηστρωμένη αντικουβανική υστερία.

Δημοσιεύουμε δήλωση που υπογράφουν χιλιάδες διανοούμενοι, κριτικοί στοχαστές και αγωνιστές από δεκάδες χώρες του κόσμου –μεταξύ άλλων, ο Ούγγρος φιλόσοφος Ιστβάν Μεζάρος, ο Ιγνάσιο Ραμονέ (τέως αρχισυντάκτης της «Le Monde Diplomatique»), ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Ράμσεϊ Κλαρκ (τέως υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), ο συνιδρυτής του βραζιλιάνικου κινήματος ακτημόνων MST, Ζοάο Πέδρο Στεντίλε, ο Ισπανός συγγραφέας Αλφόνσο Σάστρε, ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ κ.ά.

 

Δήλωση για την υπεράσπιση της Κούβας

Με αφορμή το ψήφισμα της 11ης Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κούβα, οι διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, λαϊκοί αγωνιστές, κριτικοί στοχαστές και καλλιτέχνες του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας δηλώνουμε:

1. Ότι συμμεριζόμαστε την ευαισθησία που επιδείχθηκε από τους Ευρωπαίους βουλευτές σχετικά με τους πολιτικούς κρατούμενους. Μαζί με αυτούς, ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων, σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Ότι λυπούμαστε βαθιά, όπως αυτοί, για το θάνατο του ποινικού κρατούμενου Ορλάντο Σαπάτα, αλλά δεν αποδεχόμαστε να διαστρέφεται ο θάνατός του, ο πρώτος «σε σχεδόν 40 χρόνια», σύμφωνα με το ίδιο το Κοινοβούλιο, για πολιτικούς σκοπούς, πολύ διαφορετικούς και αντίθετους προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

3. Ότι το να ζητά «από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα να προσφέρουν άνευ όρων υποστήριξη και να ενθαρρύνουν το ξεκίνημα μιας ειρηνικής διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στην πολυκομματική δημοκρατία, στην Κούβα» είναι μία προσβλητική παρέμβαση, που αποδοκιμάζουμε, με βάση τη συμφωνία μας με τις αρχές της μη επέμβασης, της αυτοδιάθεσης των λαών και της αντίθεσης στην αποικιοκρατία – αρχές που υποστηρίζονται, επίσης, από τον ΟΗΕ. (…)

4. Ότι η επιδίωξη να δικαιολογηθεί μια παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις του κουβανικού λαού, χειραγωγώντας, μέσω των ΜΜΕ, την υπόθεση του Ορλάντο Σαπάτα –κοινού καταδίκου και με κανέναν τρόπο πολιτικού κρατούμενου– συμπίπτει με τις αντιδραστικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Λατινική Αμερική, για να ανακοπούν ή να νοθευτούν οι διαδικασίες μετασχηματισμού, που είναι σε εξέλιξη, και προστίθεται στον εγκληματικό αποκλεισμό, στον οποίο υποβάλλεται ο κουβανικός λαός, μόνο και μόνο επειδή δεν αποδέχεται έξωθεν επιβολές και υπερασπίζεται το δικαίωμά του να αποφασίζει για το μέλλον του με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.

5. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία που εκφράζεται από τους βουλευτές αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, αλλά την προεκτείνουμε σε όλο τον κόσμο. Όπως μας ανησυχεί η υπόθεση του θανάτου του ποινικού κρατούμενου (που στη διάρκεια 40 χρόνων δεν έχει υπάρξει παρόμοιο συμβάν), τους καλούμε να απαιτήσουμε:

– Τον τερματισμό της κατοχής της Γάζας και την επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που έχει προκαλέσει όχι έναν αλλά πολλούς θανάτους.

– Το σταμάτημα της επέμβασης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που έχει σπείρει θάνατο και τρόμο σε πόλεις και χωριά.

– Τον τερματισμό των βομβαρδισμών σε αυτές τις περιοχές με το επιχείρημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας.

– Το τέλος της διπλής κατοχής της Αϊτής.

– Το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο και την απόδοση αυτού του εδάφους στην Κούβα, στην οποία ανήκει.

– Την επιστροφή των Νήσων Μαλβίνων στην Αργεντινή.

– Και, βέβαια, το σταμάτημα ενός αποκλεισμού που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού και θέτει σε αμφισβήτηση την ηθική αυτών που απαιτούν ανθρώπινη μεταχείριση για έναν ποινικό κρατούμενο, ενώ την αρνούνται σε έναν ολόκληρο λαό. (…)

Απαιτούμε σεβασμό στις εσωτερικές διαδικασίες του κουβανικού λαού για τον καθορισμό και την άσκηση της δημοκρατίας του και στις παγκόσμιες αρχές της μη επέμβασης, που έχουν συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε ακόμα

Άρθρο στο διεθνές περιοδικό «Monthly Review»: https://mrzine.monthlyreview.org/2010/lamrani040310.html

Ιστοσελίδα της Δήλωσης για την Υπεράσπιση της Κούβας: https://www.porcuba.org

Άρθρο του Κουβανού δημοσιογράφου Ενρίκε Ουβιέτα Γκόμες, το μπλογκ του οποίου (https://la-isla-desconocida.blogspot.com/) λογοκρίθηκε από την Google. Μετάφραση του άρθρου στα ελληνικά δημοσιεύθηκε και στο tvxs.gr.

https://www.cubadebate.cu/opinion/2010/02/26/orlando-zapata-tamayo-la-muerte-util-de-la-contrarrevolucion/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!