Αρχική κοινωνία Η απάτη της φορολόγησης της Εκκλησίας

Η απάτη της φορολόγησης της Εκκλησίας

Άλλοι πληρώνουν τους μισθούς και άλλοι καρπώνονται τα έσοδα

 Του Κώστα Στοφόρου

 

Η προκλητική εξαίρεση της εκκλησίας από τη φορολογία, ενώ και ο τελευταίος συνταξιούχος καλείται να κάνει θυσίες για την «πατρίδα», προκάλεσε την πάνδημη οργή. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει κακήν κακώς και ήδη επεξεργάζεται νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ότι η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας θα φορολογείται πλέον όπως και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) κοινωφελούς σκοπού.

Συγκεκριμένα, θα φορολογούνται με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών, ενώ θα φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, έσπευσε να δηλώσει: «Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες και οι προτάσεις γίνουν νόμος του κράτους, τότε τα νέα μέτρα θα αποβούν εξοντωτικά για τις φτωχές και μικρές επαρχιακές μητροπόλεις που με τα όποια εισοδήματά τους καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στηρίζοντας εμπράκτως και σε καθημερινή βάση τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα…» Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και εκκλησία προσπαθούν να μας εξαπατήσουν! Στην πραγματικότητα με τον Προϋπολογισμό του 2010, θα δοθούν από τις τσέπες μας 323 εκατ. ευρώ για μισθοδοσίες κληρικών και διάφορες επιχορηγήσεις προς την εκκλησία.

Η μισθοδοσία των κληρικών από το ελληνικό Δημόσιο προκύπτει από νόμο του 1945, ο οποίος, όμως, προέβλεπε ως αντιστάθμισμα την υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλει ως φόρο το 35% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των ναών. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε και τυπικά το 2003, ενώ ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Με το απλό… κόλπο να δηλώνεται μέχρι και το 90% των εσόδων ως χορηγίες απαλλασσόταν από την επιβολή φόρου! Από εκεί και πέρα δεν θίγεται το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας: Μόνο σε μετοχές τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Ελλάδος) η Εκκλησία έχει περιουσία που ξεπερνά τα 233 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα γης και τα 1.300 ακίνητα. Πολλά περιουσιακά στοιχεία είναι χαμένα πίσω από εκατοντάδες εταιρίες, που είναι αδύνατον να εντοπιστούν στην πράξη. Το όφελος –όπως είδαμε και από το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας, όπου η κεντρική οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας κατέβαλε 800.000 ευρώ– είναι στην πραγματικότητα μηδαμινό.

Το αληθινό αίτημα, το οποίο έχει και πολλές άλλες διαστάσεις, δεν είναι άλλο από τον πλήρη χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους! Το άμεσο όφελος θα ξεπερνούσε μέσα σε μια χρονιά τα 300 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

Exit mobile version