Την αντίδραση των πολιτών προκάλεσαν οι υπέρογκες χρεώσεις από τη ΔΕΥΑ

Η επιβολή του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του νερού (χαράτσι προσαύξησης κατά 80% + 23% ΦΠΑ), σε συνδυασμό με την έντονα εισπρακτική τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ «στραγγίζουν» τα νοικοκυριά του Δήμου Θέρμης και αυτή είναι η αφορμή που κινητοποίησε τους πολίτες να σχηματίσουν συνελεύσεις, επιτροπές πρωτοβουλίας και κινήσεις πολιτών σχεδόν σε κάθε χωριό, σε όλη την έκταση του Δήμου Θέρμης για να διαμαρτυρηθούν για τις υπέρογκες αυτές χρεώσεις.
Οι δημότες, μπροστά στο μονόδρομο της επιπρόσθετης φορολόγησής τους που επέλεξαν δήμος και ΔΕΥΑ, συγκεντρώνονται, αμφισβητούν, αναλύουν και προβάλλουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις για δικαιότερες χρεώσεις ώστε να αντέχουν να τις πληρώνουν, και διεκδικούν την ενημέρωση και την άμεση συμμετοχή τους στην επιλογή και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα υποδομής με τη συναίνεσή τους. Άλλωστε, ο βασικός λόγος ο οποίος προβάλλεται (αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν ισχύει πάντα) για την είσπραξη του ειδικού τέλους, είναι η χρηματοδότηση κατά περιοχή της συντήρησης και ανάπτυξης έργων υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης (μολονότι αποχέτευση δεν παρέχεται σε όλη την έκταση του δήμου, ενώ σε κάποια χωριά είναι υπό κατασκευή).
Αξίζει να σημειωθεί ότι διαμαρτύρονται ακόμη και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, όπως της Αγ. Παρασκευής (εφημ. Άποψη, τεύχος 37), χωριό το οποίο φέρεται να υδροδοτεί 10 άλλα χωριά και στο οποίο έχει επιβληθεί το τέλος χωρίς, μάλιστα, να εκτελούνται εκεί κάποια έργα, με αποτέλεσμα να προβάλλεται η απαίτηση της τήρησης της νομιμότητας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των τελών ύδρευσης σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών, δηλαδή να πληρώνουν για τις υπηρεσίες οι οποίες τους προσφέρονται!
Αυτό που έχει, όμως, σημασία σήμερα είναι ότι οι εισπρακτικές επιλογές της ΔΕΥΑ Θέρμης γίνονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι πολίτες φτωχοποιούνται -για μια σειρά χρόνων- τόσο μέσω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους όσο και από τα ληστρικά φορολογικά μέτρα, τους έκτακτους φόρους, τα ειδικά τέλη (χαράτσια) αλλά και τη διαρκή αύξηση στην τιμή των τροφίμων και των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Έτσι η ΔΕΥΑ έρχεται με τη σειρά της και αυτή, με τα δικά της χαράτσια ή και τον ανεπαρκή της σχεδιασμό να συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της καθημερινής ζωής των πολιτών-δημοτών. Το πρόβλημα είναι παλιό και κοινό για πολλές περιοχές της χώρας και έχει τις ρίζες του: α) στην έλλειψη επαρκούς κρατικού σχεδιασμού και χάραξης στρατηγικής, β) στην προφανή έλλειψη διοικητικής ικανότητας της κεντρικής διοίκησης, αλλά επίσης γ) στον «εφησυχασμό» και την έλλειψη διεκδικητικού πνεύματος για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων των πολιτών από την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και δ) στην αρνητική συμβολή του Σχεδίου Καλλικράτης το οποίο φαίνεται αφενός ότι συγκέντρωσε και συνένωσε κυρίως τα προβλήματα των οργανισμών της Τ.Α., ενώ αφετέρου με την υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό Προϋπολογισμό δυσχέρανε ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα επίλυσής τους. Οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς και διακριτά κατανεμημένες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας πόσιμου νερού στο δήμο παρουσιάζονται ξαφνικά τεράστιες, καθώς ο Δήμος Θέρμης, σύμφωνα με τις κρατικές στατιστικές, συγκαταλέγεται μέσα στους πρώτους 10 δήμους της χώρας με την εκρηκτικότερη πληθυσμιακή αύξηση.
Αυτό το γεγονός, όπως και η υποχρηματοδότηση, είναι στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται και ως επιχειρήματα από τη δημοτική Αρχή για τη δικαιολόγηση του αδιεξόδου και την τεκμηρίωση της λύσης που επιλέχθηκε για να μεταφέρει ακόμη ένα βάρος στις πλάτες των συνηθισμένων υποζυγίων, των πολιτών-δημοτών, όλων οι οποίοι πληρώνουμε τη διοικητική ανεπάρκεια, την κρατική αναλγησία και το δικό μας αφελή συλλογικό-πλειοψηφικό εφησυχασμό. Έτσι, έχουμε πλέον την κορύφωση των διαμαρτυριών των δημοτών με συνελεύσεις που γίνονται σε κάθε χωριό και με προγραμματιζόμενες διαμαρτυρίες στην έδρα του δήμου ή/και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με άμεσο στόχο την απαίτηση για δραστική μείωση του κόστους του νερού στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Θέρμης και τη θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των πολιτών και τον κοινωνικό έλεγχο της επιχείρησης καθώς και κάθε άλλου στρατηγικής σημασίας άξονα πολιτικής του δήμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!