Του Χρήστου Πιλάλη

Ο Συνασπισμός και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Η Κρίση και ο Ευρωπαϊκός Νότος: Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Μίλησαν ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πέδρο Πάεζ, συντονιστής της Τράπεζας του Νότου, τ. Υπουργός Οικονομικών του Εκουαδόρ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας. Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι τα προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι εθνικά προβλήματα και ότι στο σύνολό τους αποτελούν πρόβλημα ευρωπαϊκό, πρόβλημα που αφορά στην ίδια τη νεοφιλελεύθερη συγκρότηση της Ε.Ε. και ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την επιστροφή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο.

Υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη συγκρότησης ενός πανευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης κινημάτων, συνδικάτων και κομμάτων της Αριστεράς, απέναντι στην κρίση και σε αυτούς που τη δημιούργησαν, με πρώτο σημαντικό βήμα αυτό της 24ης Μαρτίου που έχει κηρυχθεί ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Κοινό ήταν το συμπέρασμα ότι το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει δύο σημαντικά καθήκοντα.

Το πρώτο καθήκον, είναι να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πολίτες ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκρίνουν οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι και οι ηγέτιδες πολιτικές δυνάμεις, οι δυο πολιτικές οικογένειες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής Λαϊκής Δεξιάς, θα είναι πολύ χειρότερο από την κρίση. Ότι τα μέτρα που προτείνουν για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι και κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Ότι όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών του Νότου, αλλά θα οδηγήσουν αυτές τις οικονομίες και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια βαθιά ύφεση.

Το δεύτερο καθήκον της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι να πείσει τους πολίτες, τους εργαζομένους ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!