Αρχική τρέχοντα νέα Ηράκλειο – “Η συλλογικότητα σε κρίση: δίνοντας φρέσκο νόημα σε διαχρονικές αξίες”

Ηράκλειο – “Η συλλογικότητα σε κρίση: δίνοντας φρέσκο νόημα σε διαχρονικές αξίες”

Ανοιχτή συζήτηση γνωριμίας, με θέμα Η συλλογικότητα σε κρίση: Δίνοντας φρέσκο νόημα σε διαχρονικές αξίες θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 19:30 στην Ξύλινη Tabya (Ηράκλειο Κρήτης, Μαστραχά 14 & Ντεντηδάκηδων, στην Αγ. Τριάδα). Την συζήτηση θα συντονίσει ο Ανέστης Ανεστάκος, μεταπτυχιακός φοιτητής Κοινωνιολογίας
Στον ίδιο χώρο την Τετάρτη 28/9, ώρα 20:00, θα προβληθεί η ταινία Spotlight (2015) του Τόμας Μακ Κάρθι.

Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση της συζήτησης:

«Η έννοια της συλλογικότητας και πιο συγκεκριμένα της πολιτικής κοινότητας, διέρχεται μία βαθύτατη κρίση και είναι πλήρως απαξιωμένη στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Αυτή η απαξίωση οφείλεται αφενός στην κυριαρχία ενός εγωιστικού, ατομικιστικού και ναρκισσιστικού ανθρωπότυπου που προωθείται στα πλαίσια του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών και αφετέρου σε ανεπάρκειες και στρεβλώσεις της ίδιας της αριστεράς. Για τον σύγχρονο πολιτισμό της αλλοτρίωσης και της αποξένωσης δεν υπάρχουν μεγάλες θεωρίες που να ερμηνεύουν την πραγματικότητα με ένα συνεκτικό τρόπο, δεν υπάρχουν καθολικά προτάγματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μία κοινή οικουμενική λογική ή για ιδεολογίες. Δεν υπάρχει ανάγκη για την υπέρβαση του συστήματος.

Ταυτόχρονα αναδύονται νέα υποκείμενα και νέα κοινωνικά κινήματα που ενώ επηρεάζονται από τα όρια που τους θέτει η σύγχρονη πραγματικότητα την ίδια στιγμή υποδεικνύουν με την κίνηση τους τρόπους υπέρβασης των ορίων αυτών. Τα νέα κινήματα δίνουν βαρύνουσα σημασία στην επαναηθικοποίηση της δημόσιας ζωής και στην διεκδίκηση της δημοκρατίας τόσο στο εσωτερικό τους όσο και ευρύτερα. Θέτουν ως προϋπόθεση για την συμμετοχή των ανθρώπων την υπευθυνότητα και την δοτικότητα και όχι τα μεγάλα λόγια. Αξιώνουν την ανιδιοτελή προσφορά και το φιλότιμο και απεχθάνονται τα καπελώματα και τις προσπάθειες ποδηγέτησης. Μιλούν για ελευθερία όχι όμως στην ατομική της διάσταση αλλά για μία ελευθερία συλλογική, ως αναγκαίο όρο αξιοπρέπειας.

Ο πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος “Ξύλινη Tabya” σας καλεί σε αυτήν την ανοιχτή συζήτηση με σκοπό να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση του ζητήματος της συλλογικότητας στις σύγχρονες συνθήκες, των ιδεολογικών πληγμάτων που έχει δεχθεί και της ανάγκης για μία νέα σχέση μεταξύ ατομικού και συλλογικού.

Γιατι σε τελευταία ανάλυση “αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων (Νίκος Μπελογιάννης)»

 

Σχόλια

Exit mobile version