Αρχική διεθνή Βαθύ το βουλγαρικό ράγισμα

Βαθύ το βουλγαρικό ράγισμα

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται, ακόμη κι αν έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ, ή κι από το Διαγαλαξιακό Ινστιτούτο»: Με αυτήν την όχι και τόσο λεπτή ειρωνεία ο Σλάβι Τριφόνοφ ανακοίνωσε το διαζύγιό του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Πέτκοφ. Ο Τριφόνοφ είναι ηγέτης του «λαϊκίστικου» ΙΤΝ, ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση Πέτκοφ. Τα άλλα τρία είναι το σχήμα του «τεχνοκρατικού» δίδυμου Πέτκοφ-Βασίλεφ (επονομαζόμενο και «κόμμα του Χάρβαρντ» αφού οι αμερικανοθρεμμένοι ηγέτες του είναι απόφοιτοι του εν λόγω πανεπιστημίου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο κεντρώος συνασπισμός DB.

Λίγο καιρό πριν επισημαίναμε ότι το κόμμα του Τριφόνοφ, που ήταν το κομβικό πρόσωπο στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2021, επιδιώκει –μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα– να συνεχίσει να μπλοκάρεται η ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., αλλά και να ανακοπεί η «επίσημη» αντιρωσική υστερία (βλ. φύλλα 585 και 587). Όπως φαίνεται, αυτά τα θέματα –μαζί με την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική του Πέτκοφ– ήταν που οδήγησαν τον Τριφόνοφ στην απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση. Πράγματι, την Τετάρτη οι 4 υπουργοί του ΙΤΝ (εκ των οποίων δύο σε κομβικά υπουργεία: Εξωτερικών και Ενέργειας) παραιτήθηκαν. Τώρα ο Πέτκοφ πρέπει να αναζητήσει ανοχή αλλού – αλλιώς θα πέσει.

Ο Τριφόνοφ είπε μεταξύ άλλων ότι ο Πέτκοφ έχει εν κρυπτώ «δώσει το λόγο του» στην Ε.Ε. ότι θα άρει το βουλγαρικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της «Βόρειας Μακεδονίας». Κι ότι γι’ αυτό αγνοεί τη λαϊκή βούληση και παρακάμπτει τις σχετικές αποφάσεις της βουλής και του διακομματικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επικεφαλής του οποίου είναι ο (φιλορώσος) πρόεδρος Ράντεφ. Η αποχώρηση του ΙΤΝ από τη συγκυβέρνηση βαθαίνει το ράγισμα που διαπερνά το βουλγαρικό πολιτικό σύστημα, και επαναφέρει την αστάθεια, που τροφοδοτείται από τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς αυτό.

Ο Πέτκοφ πάντως, έχοντας τις πλάτες της ευρωκρατίας και των ΗΠΑ, δείχνει να μην αγχώνεται: «Καλύτερα, έτσι θα λυθούν τα χέρια μας», είπε σχολιάζοντας τη ρήξη με τον Τριφόνοφ. Μήπως ελπίζει ότι θα εξαγοράσει και μερικούς βουλευτές, εν ανάγκη κι από την αντιπολίτευση; Ακόμη κι έτσι, θα βρει τρόπο να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, αφού και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του την έχει στημένη εξαιτίας της φιλοδυτικής στάσης του; Μάλλον ξεχνά την κατάληξη του εξίσου αλαζόνα πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ…

Σχόλια

Exit mobile version