Απεργίες και πανελλαδική συγκέντρωση την Τρίτη

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στην ολοκληρωτική διάλυση του Οργανισμού, που μεθοδεύει ο εργολάβος του γκρεμίσματος, υπουργός Υγείας. Έτσι, οι γιατροί ξεκινούν απεργία από τη Δευτέρα, ενώ οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν από την Τρίτη 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Το σχέδιο που υφαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης περιλαμβάνει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας, με όλο το έργο που μέχρι τώρα γινόταν στις δομές του ΕΟΠΥΥ να «φεύγει» προς τους ιδιώτες παρόχους, οι μεγαλύτεροι των οποίων θα γνωρίσουν μεγάλες πιένες, καθώς ο όγκος δουλειάς που θα πάρουν, προβλέπεται να φτάσει… στον ουρανό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, σε ένα και μόνο εργαστήριο οι αναλύσεις που γίνονταν ξεπερνούσαν το 1 εκατ. το 2011, την ίδια στιγμή που μόνο στην Αττική, εξετάσεις όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας και μαστογραφίες ξεπερνούσαν το 2012 τις 440.000. (Μιλάμε γι’ αυτά τα ακτινολογικά εργαστήρια που το 10% των μηχανημάτων τους είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, το 5% των μηχανημάτων είναι 5ετούς λειτουργίας, το 24% 10ετούς λειτουργίας, το 24% 15ετούς λειτουργίας και το 32% 20ετούς λειτουργίας, σύμφωνα με όσα τονίζει ο Σύλλογος).
Όλες αυτές τις λειτουργίες το υπουργείο Υγείας έρχεται τώρα να τις παραχωρήσει (με ασύγκριτα μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες και όπως η λογική του κέρδους υποδεικνύει) και για το λόγο αυτό, προφανώς, δεν του χρειάζονται οι άνθρωποι που τις επιτελούσαν. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στον ΕΟΠΥΥ θα μείνουν μόνο όσοι χρειάζονται για τις λειτουργίες που θα απομείνουν. Όλοι οι υπόλοιποι θα πάνε στις Υγειονομικές Περιφέρειες, αν και ο ίδιος ο υπουργός, όπως λέει η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, στη συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη Τρίτη απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το ιατρικό προσωπικό του Οργανισμού, θα κριθεί ποιες ειδικότητες είναι απαραίτητες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ενώ «για κάθε θέση που θα καταργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ, θα προκηρύσσεται μια θέση στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη», όπως δηλώνει δεξιά κι αριστερά ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος, μάλιστα, λέει ότι για τις θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ το επιθυμούν, ενώ στο διαγωνισμό θα λάβουν μέρος και όποιοι άλλοι γιατροί θέλουν. Αυτός, προφανώς, θα είναι και ο τρόπος για να χάσουν τη δουλειά τους και να μείνουν εκτός των δημόσιων δομών Υγείας ένας μεγάλος αριθμός γιατρών που μέχρι σήμερα εργάζονταν στον ΕΟΠΥΥ.
Με όλα αυτά δεδομένα, είναι άξιο απορίας που ο υπουργός Υγείας αισθάνεται την ανάγκη να δηλώνει παντού ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν κλείνει. Είναι προφανές ότι θα γίνει ένας τροχονόμος στη μεγάλη ιδιωτική λεωφόρο της Υγείας. «Όλοι μας βγαίνουμε σε διαθεσιμότητα και οι περισσότεροι από εμάς θα απολυθούν. Όλα τα εργαστήρια κλείνουν και δίνονται χάρισμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», λένε οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, που εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις καλούν την Τρίτη, 26/11, σε μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση-διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11.30 το πρωί.

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!