Αρχική πολιτική Τουρκικές προκλήσεις και ελληνικές «αντιδράσεις»

Τουρκικές προκλήσεις και ελληνικές «αντιδράσεις»

Αιφνιδιασμένη εμφανίστηκε τάχα η Αθήνα με αφορμή τον χάρτη που κυκλοφόρησε ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο χάρτη παρουσιάζεται διχοτομημένο το Αιγαίο και ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη εμφανίζονται ως τουρκικά νησιά «παράνομα κατεχόμενα από την Ελλάδα».

Επίσημη πολιτική της Τουρκίας

Άμεση και «οργισμένη» ήταν η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα “καταβροχθίστηκαν” από την Τουρκία. Όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό».

Διερωτάται ο Έλληνας πρωθυπουργός αν ο τουρκικός επεκτατισμός είναι όνειρο εξτρεμιστών ή πραγματικός στόχος. Αλήθεια;

Φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει τίποτα από τον Ερντογάν και τους κορυφαίους υπουργούς του για τη λίστα EGAYDAAK σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θεωρεί επίσημα ότι 152 νησιά του Αιγαίου και νότια της Κρήτης δεν ανήκουν στην Ελλάδα επειδή δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες παραχώρησης της Λοζάνης και των Παρισίων.

Ξέχασε ότι το αφήγημα των «συνόρων της καρδιάς μας» και το αντίστοιχο της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελούν επίσημα διακηρυγμένη πολιτική της Τουρκίας που δεν αρκείται στις λεκτικές διακηρύξεις αλλά παράγει νομικά και στρατιωτικά τετελεσμένα. Το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, η έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, το σχέδιο εποικισμού της Αμμοχώστου, η άρνηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών να διαθέτουν ΑΟΖ, η ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (δικαίωμα στην άμυνα, δυνατότητα επίσημων επισκέψεων), οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου είναι άραγε «προβοκάτσια ή πραγματικός στόχος» για τον πρωθυπουργό;

Η «οργισμένη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει να αγνοεί τις πραγματικές αιτίες του τουρκικού επεκτατισμού ως συστατικό στοιχείο, όχι δήθεν ακραίων εθνικιστικών κομμάτων αλλά, του συνόλου του επίσημου πολιτικού και οικονομικού κόσμου της Τουρκίας

Ξεχάστηκε ακόμα ότι η θεωρεία της «Γαλάζιας Πατρίδας» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από ακραίους εθνικιστές στρατιωτικούς το 2012 για να αποτελέσει επίσημη πολιτική της Άγκυρας, επτά χρόνια αργότερα, το 2019. Αυτό που τότε ίσως έμοιαζε «προβοκάτσια» σήμερα αποτελεί την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Σήμερα η Τουρκία διπλωματικά και στρατιωτικά αμφισβητεί επίσημα τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά σε βάρος των λαών ολόκληρης της περιοχής.

Η «οργισμένη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει να αγνοεί (ηθελημένα ή όχι, έχει μικρή σημασία) τις πραγματικές αιτίες του τουρκικού επεκτατισμού ως συστατικό στοιχείο, όχι δήθεν ακραίων εθνικιστικών κομμάτων αλλά, του συνόλου του επίσημου πολιτικού και οικονομικού κόσμου της Τουρκίας. Η γεωπολιτική και οικονομική ενδυνάμωση της Τουρκίας επιτρέπει την υιοθέτηση, χιτλερικής έμπνευσης, επιλογών για διεύρυνση του «ζωτικού χώρου» και αυτό δεν είναι «όνειρο εξτρεμιστών». Ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις έναντι των συμμαχικών παραινέσεων για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» η φοβία, και η επιλογή του εξευμενισμού οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας καθιστώντας μια στρατιωτική αντιπαράθεση πιθανό ενδεχόμενο.

Δυτική υποκρισία

Η κυβέρνηση επιχαίρει γιατί τάχα η ανάρτηση του πρωθυπουργού «ενεργοποίησε» Γερμανία και ΗΠΑ που έκαναν δηλώσεις υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές πιστοποιούν βέβαια ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο θέλουν «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενότητα της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ έχει κρίσιμη σημασία για την έκβαση του και τη συνέχιση της περικύκλωσης της Ρωσίας. Σε τίποτα όμως δεν συγκρατεί την τουρκική επιθετικότητα. Ήταν η Γερμανία που ακύρωνε συστηματικά κάθε συζήτηση επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας όταν η Άγκυρα παραβίαζε την κυπριακή ΑΟΖ και απειλούσε την Ελλάδα και είναι όλοι μαζί, ΗΠΑ και Ε.Ε., που πιέζουν φορτικά την Ελλάδα να ικανοποιήσει τις βλέψεις της Άγκυρας με το γνωστό «βρείτε τα» ως αντίτιμο της συγκράτησης της Τουρκίας στη δυτική συμμαχία και την απρόσκοπτη συνέχιση των γεωπολιτικών και οικονομικών τους σχεδιασμών.

Παράλληλα η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί αν και προκλήθηκε, η επίσημη Τουρκία σιώπησε. Οι γνωστές εκτιμήσεις περί αναδίπλωσης, εγκλωβισμού στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση, διεθνούς απομόνωσης του Ερντογάν, αντιδράσεις των συμμάχων κ.λπ. έκαναν πάλι την εμφάνιση τους.

Τώρα όλοι δείχνουν ανακουφισμένοι μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Και οι προθέσεις της Τουρκίας έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα με αφορμή τους εορτασμούς για τον Αττίλα, επιθετικές δηλώσεις για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο, εμπρηστικά σχόλια για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριότητας σε αυτά και ανακοινώσεις για την εκκίνηση του νέου γύρου γεωτρήσεων σε Κυπριακή ΑΟΖ ή Αιγαίο – άγνωστο ακόμα. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά όλα θα θυμίζουν καλοκαίρι του 1974.

Σχόλια

Exit mobile version