Τι στέκει και τι όχι όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις του Δυτικού κόσμου; (Ο υπόλοιπος απλά δεν υπάρχει). Τα όσα λένε σήμερα επιτροπές και κυβερνώντες δεν έχουν καμία συνέχεια και συνέπεια με όσα ισχυρίζονταν χθες, και πιθανότατα δεν θα έχουν με αυτά που θα λένε αύριο. Επιπλέον, κανείς δεν αξιολογεί για ποιο λόγο κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική «διαχείριση», ούτε ποια είναι «επιστημονικά ορθότερη». Ούτε σχολιάζονται ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα κάθε εμβολίου – διότι τότε, αν όντως π.χ. το ρωσικό Sputnik έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα από τα δυτικά εμβόλια, θα έπρεπε να αιτιολογηθεί η άρνηση έγκρισής του από τη Δύση. Όπως θα έπρεπε να αιτιολογηθεί π.χ. και η γερμανική απόφαση, που πλέον «εξάγεται» σε όλη την Ε.Ε., για ποιο λόγο το AstraZeneca ήταν ΟΚ χθες, αλλά σήμερα πρέπει να αντικατασταθεί από το Pfizer ή το Moderna. Και ούτω καθεξής.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ «αντιφάσεων» είναι κυρίως πολιτική και οικονομική, αφού η πανδημία εξελίχθηκε σε όχημα επιβολής ολοκληρωτικών κανόνων που οι άρχουσες τάξεις ούτε θα ονειρεύονταν πριν δύο χρόνια. Ακόμη, κάθε ισχυρός πιέζει για τη χρήση των εμβολίων που παράγουν οι «δικές του» πολυεθνικές, και υπονομεύει την αξιοπιστία των αντιπάλων. Ταυτόχρονα, όλοι μαζί αποφεύγουν να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν αναπτύσσονται κι άλλα μέσα αντιμετώπισης του ιού, ή γιατί δεν παίρνονται αποφάσεις για ευρεία παραγωγή και χρήση άλλων ήδη υπαρκτών όπλων. Κυρίως, παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν πως οι κοινωνικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο μετάδοσης. Το είπε (κι έμεινε φωνή βοώντος εν τη ερήμω) με γλαφυρό τρόπο η πανεπιστημιακός Κάρμεν Βίβες πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της Ισπανικής Εταιρίας Επιδημιολογίας, θυμίζοντας ότι ο… ταχυδρομικός κώδικας επηρεάζει την υγεία σε μεγαλύτερο βαθμό από τον γενετικό κώδικα*.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΟ συνδημία, η Βίβες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ανθρώπους που ζουν στριμωγμένοι σε μικρά διαμερίσματα ή είναι υποχρεωμένοι να πάνε με μέσα μαζικής μεταφοράς στη δουλειά τους κ.ο.κ. Απορούσε μάλιστα για ποιο λόγο αγνοείται το γεγονός ότι η κοινωνική κατάσταση κάθε ανθρώπου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αν θα νοσήσει ή όχι. Αντ’ αυτού, σχολίαζε, «επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθούν τα άτομα: “η μετάδοση στους νέους οφείλεται στην ανεύθυνη στάση τους” ή “για την κατάσταση στα γηροκομεία φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες”»… Στην ίδια ρότα, ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Εταιρίας Δημόσιας Υγείας Μανουέλ Φράνκο έλεγε στο ίδιο συνέδριο: «Είναι απίστευτο. Περνάμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα και δεν βλέπουμε να επενδύονται χρήματα για την αύξηση του νοσοκομειακού προσωπικού, ούτε για τον εκσυγχρονισμό των διαθέσιμων τεχνικών μέσων».
ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ λένε, μόνοι τους τα ακούν. Γιατί να τους δώσουν σημασία οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις; Να αναμένει κανείς το αντίθετο, σημαίνει ότι κυριαρχείται από την ψευδαίσθηση πως οι από πάνω ενδιαφέρονται για την υγεία των λαϊκών τάξεων. «Η έκτακτη κατάσταση παρατείνεται για άλλη μια φορά, η πίεση στους ανεμβολίαστους αυξάνεται, και ο αποκλεισμός τους από την κοινωνική ζωή δεν είναι πλέον ταμπού. Την ίδια στιγμή, ενάμιση χρόνο μετά την αρχή της κορωνοκρίσης, έχουμε λιγότερα νοσοκομεία, λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης, και λιγότερες κλίνες ΜΕΘ» επισημαίνει η Σάρα Βάγκενκνεχτ, βουλευτίνα της γερμανικής Αριστεράς, και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτο που δόθηκε στην κυβέρνηση εν λευκώ εξουσιοδότηση, την οποία χρησιμοποιεί για να περιορίσει δραματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα ποτέ δεν συμφώνησε με την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και γι’ αυτό καταψήφισε την παράτασή της». Η ίδια έχει πει ότι «η πίεση επί των ανεμβολίαστων είναι αχαρακτήριστη». Με αυτήν τη λογική, πρόσθετε, «η κυβέρνηση θα πρέπει οσονούπω να απαγορεύσει το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, βαδίζοντας έτσι προς μια υγειονομική δικτατορία»…
* «Lo que los epidemiólogos han aprendido del coronavirus», άρθρο στην ισπανική εφημερίδα El País (elpais.com, 13/9/2021).