Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Το πιο κολασμένο μέρος στη Γη

Το πιο κολασμένο μέρος στη Γη

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το ξηρότερο μέρος της Γης είναι η έρημος Ατακάμα στη Χιλή. Το δεύτερο ξηρότερο μέρος είναι η Κοιλάδα του Θανάτου που βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε στις ΗΠΑ. Η Κοιλάδα του Θανάτου ήταν μέχρι σήμερα η περιοχή όπου καταγράφονταν σταθερά οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη. Οι υψηλότερες μετρήσεις που είχαν γίνει στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν 56,7 βαθμοί Κελσίου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μια νέα έρευνα στην οποία διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο περιοχές στη Γη που ξεπερνούν πλέον και μάλιστα κατά πολύ την Κοιλάδα του Θανάτου σε θερμοκρασίες. Πρόκειται για την έρημο Σονόρα στην Αριζόνα και την έρημο Λουτ στο Ιράν. Εκείνη που κερδίζει την πρώτη θέση είναι η έρημος Λουτ όπου σύμφωνα με τους ερευνητές εντόπισαν θερμοκρασίες 80,8 βαθμών Κελσίου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει την έρημο Λουτ ως το πιο καυτό σημείο της επιφάνειας της Γης με θερμοκρασίες πέριξ των 70 βαθμών Κελσίου. Η νέα έρευνα στην οποία ανάμεσα στα άλλα μελετήθηκαν δορυφορικές εικόνες όχι μόνο επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ευρήματα αλλά αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ένα κυριολεκτικά κολασμένο μέρος. Στην αντίθετη πλευρά του υδράργυρου βρίσκονται κάποιες περιοχές της Ανταρκτικής με θερμοκρασίες -110,9 βαθμών Κελσίου.

Εμβόλιο για τον καρκίνο με τεχνολογία mRNA

Για δύσκολους μη χειρουργήσιμους καρκίνους, πρόκειται να κυκλοφορήσουν αρχικά εμβόλια με την τεχνολογία του mRNA, και σε ορίζοντα μετά τη δεκαετία, εκτιμά σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο διευθυντής Έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, και καθηγητής Μακρομοριακών Δομών και Σχεδιασμού Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, κ. Αναστάσης Περράκης.

Ο καθηγητής κάνει λόγο για την προοπτική εξατομικευμένων εμβολίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η τεχνολογία του mRNA ήταν τελικά μία ευτυχής συγκυρία, μέσα σε αυτή την τεράστια ατυχία και αναστάτωση του κορωνοϊού. Διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτή η τεχνολογία για εμβόλια ή για θεραπευτικούς σκοπούς, δεν είναι κάτι καινούργιο που δημιουργήθηκε για τον κορωνοϊό…

Η κεντρική ιδέα για την εφαρμογή της τεχνολογίας του mRNA για τον καρκίνο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι στην ουσία να δημιουργούνται εμβόλια, που αντί να εκφράζουν όπως για τον κορωνοϊό την πρωτεΐνη ακίδα, (η οποία προξενεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επιτίθεται στον ιό), να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα νεοαντιγόνα. «Αυτά είναι κάποιες μικρές πρωτεΐνες, πεπτίδια όπως τις λέμε, που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα. Δίνοντας αυτά τα πεπτίδια ή αυτές τις πρωτεΐνες ως εμβόλιο, ισχυροποιούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα».

Είναι καλό ο κόσμος να μην φαντάζεται ότι ξαφνικά θα βγει το εμβόλιο για τον καρκίνο, λέει ο κ. Περράκης. Και επισημαίνει ότι θα βγει πρώτα κάτι για το μελάνωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με σκοπό να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Στην περίοδο της πανδημίας με την αιφνίδια έλευση του νέου κορωνοϊού, η ενίσχυση του αμυντικού όλου του ανθρώπινου συστήματος, αλλά κυρίως του αναπνευστικού, θεωρήθηκε περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αποτελεί διαχρονικά την πιο αναστρέψιμη αιτία θανάτου, γι’ αυτό η διάχυση της ορθής ιατρικής ενημέρωσης σχετικά με τη συσχέτιση του καπνίσματος και τη νόσηση από τη λοίμωξη covid 19 είναι ιδιαίτερα καίρια και σημαντική», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Και ενώ θα περίμενε κανείς κατά την περίοδο της πανδημίας τα ποσοστά καπνίσματος να καταγράψουν μεγάλες μειώσεις σε διεθνές επίπεδο, η ακριβής επιδημιολογική αποτύπωση και καταγραφή των ποσοστών των καπνιστών και των θανάτων που απορρέουν από την εξάρτηση της νικοτίνης δεν δύναται να είναι ακριβής για αυτή την περίοδο, σημειώνει η κ. Τσικρικά.

Προσθέτει ότι παράγοντες όπως η καθιέρωση της τηλεργασίας με άρση των απαγορεύσεων για κάπνισμα στο χώρο εργασίας, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων και η ψυχολογική επίπτωση της καραντίνας, καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας καπνικών προϊόντων από το διαδίκτυο πιθανόν να λειτούργησε αντίστροφα και να αύξησε τα ποσοστά τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος.

Πιθανοί επιπρόσθετοι ανασταλτικοί παράγοντες ως προς τη διαδικασία διακοπής πιθανά να αποτέλεσε και το γεγονός ότι τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και οι συναφείς υπηρεσίες υγείας ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υπολειτούργησαν λόγω της πανδημίας, ενώ οι επαγγελματίες υγείας επικεντρώθηκαν κυρίως στη μάχη των ασθενών με λοίμωξη covid 19 με αυξημένες απαιτήσεις και ωράρια.

Η κ. Τσικρικά τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η χρήση κοινών καπνικών προϊόντων συνεπάγεται αυξημένη επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη με αποτέλεσμα να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-Cov-2. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση αριθμού τσιγάρων την ημέρα δύναται να επηρεάσει την ορθή χρήση της μάσκας ιδίως στους πολυσύχναστους χώρους, ενώ το ποσοστό των ασθενών που εισέρχονται σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής covid 19 λοίμωξης φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στους καπνιστές με μακροχρόνιο καπνιστικό ιστορικό και μεγάλης εξάρτησης. Επίσης, περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας εμφανίζουν οι καπνιστές με λοίμωξη covid 19, οι οποίοι καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 30 έτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Exit mobile version