Για την κατάσταση πνευμάτων και τις αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας μιλήσαμε με τον Στέφανο Τζαφέρη, φοιτητή στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ.

Ποια είναι η κατάσταση πνευμάτων στους φοιτητικούς χώρους σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ελεύθερα πανεπιστήμια;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών έχει ταρακουνηθεί με ένα τρόπο από το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά η αναθέρμανση της συζήτησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελεί μια στιγμή αφύπνισης για πολύ κόσμο που ίσως είχε θεωρήσει πως η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση είχε παγώσει έπειτα από την αναβολή για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Οι περισσότεροι φοιτητές/τριες είναι αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Νομίζω σε αυτή τη φάση, ίσως και λόγω πληροφόρησης, αυτό που βλέπουν περισσότερο είναι οι άμεσες συνέπειες όπως για παράδειγμα η μείωση των εισακτέων ενώ οι μακροχρόνιες συνέπειες δεν είναι το ίδιο εμφανείς.

Αυτή την εβδομάδα υπήρχαν αρκετές κινητοποιήσεις. Εσύ μέσα από την συμμετοχή σου πώς τις είδες;

Οι κινητοποιήσεις είναι ίσως οι πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων και οι συνελεύσεις είναι πιο μαζικές σε σχέση με τον περασμένο καιρό. Σε αυτή τη φάση ο κόσμος που μαζεύεται είναι οι πιο πολιτικοποιημένοι και ανήσυχοι και σε αυτόν τομέα σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Δηλαδή η εξεταστική παίζει έναν ρόλο για πολύ κόσμο, αλλά υπάρχει και η αίσθηση ότι μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν εκπροσωπείται και δεν έρχεται στις συνελεύσεις.

Από την άλλη και η εικόνα των συνελεύσεων έχει προβλήματα. Σε πολλές συνελεύσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει κανείς «κατά» στην κατάληψη, δεδομένου ότι δεν κατεβαίνει κάποια τέτοια πρόταση. Παρόλα αυτά, δηλαδή παρότι θεωρητικά οι παρατάξεις που συμμετέχουν συμφωνούν, οι συνελεύσεις συχνά καταλήγουν σε «φάγωμα» και φτιάχνεται ένα κλίμα επιβολής όπου ακόμη και για μικροδιαφορές κατεβαίνουν διαφορετικά πλαίσια. Αυτή η εικόνα δεν αρέσει σε πολύ κόσμο και δημιουργεί την αίσθηση ενός δογματισμού που δεν έχει σχέση με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βέβαια, το συλλαλητήριο της Πέμπτης (18/1) μάζεψε περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλες φορές και ήταν αρκετά μαζικό. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου προκάλεσε και η παρουσία πολλών μαθητών με οργανωμένα μπλοκ που έδωσαν πολύ ζωντάνια. Νομίζω στην πορεία φάνηκε ότι έχει ευαισθητοποιηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας και το νομοσχέδιο δεν θα περάσει χωρίς σημαντικές αντιδράσεις παρότι η κυβέρνηση το φέρνει σε περίοδο εξεταστικής.

Συνολικά εσύ πως βλέπεις το σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Πιστεύω ότι η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, αντί για την εξίσωση για παράδειγμα των κολεγίων, είναι εξίσου προβληματική με την απόπειρα για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ουσιαστικά, θα μειωθεί η ήδη μικρή χρηματοδότηση των δημόσιων ιδρυμάτων, μακροπρόθεσμα θα μειώσει τους εισακτέους και βέβαια σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει και δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας γιατί θα μειωθεί και η αξία των πτυχίων μας. Γενικότερα αυτή η ιδιωτικοποίηση, όπως έχει φανεί και σε τόσους άλλους τομείς, δεν έχει καλά αποτελέσματα και η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αφορά λιγότερο κόσμο, θα είναι επί πληρωμή όπως για παράδειγμα ισχύει τώρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Πώς πιστεύεις ότι μπορούν να απαντήσουν οι φοιτητές την επόμενη περίοδο;

Η συνέχεια του αγώνα είναι ένα δύσκολο ζήτημα γιατί πολλοί φοιτητές/τριες που είναι ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα και διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση, δεν θέλουν να χαθεί η εξεταστική ή να οδηγηθούμε σε διπλές εξεταστικές κ.λπ. Για μένα ίσως το να πάμε κατευθείαν σε κατάληψη, μοιάζει λες και έχει θεσμοθετηθεί ότι αυτό το μέτρο είναι η μόνη και η πρώτη λύση κάθε φορά.

Τώρα εδώ που βρισκόμαστε, αν σταματήσουμε θα δοθεί λάθος μήνυμα λες και κάνουμε πίσω. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι αν τραβήξει πολύ μια κατάληψη, αυτό θα εξαντλήσει κάπως τα πράγματα και μια μερίδα φοιτητών ίσως να βρεθεί ενάντια. Βέβαια θα μπορούσε ο αγώνας να συνεχιστεί και με άλλα μέσα είτε με απογευματινές κινητοποιήσεις είτε με τη συμμετοχή και καθηγητών που θα μπορούσαν να πουν τη γνώμη τους για το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια αποτελεί μια πρόκληση και πρέπει να ξεφύγουμε από τα κλασικά σχήματα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!