του Ειδικού Συνεργάτη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, διότι έχουν άμεση σύνδεση με την «καυτή πατάτα» του Μακεδονικού. Μέχρι τώρα έχει «καεί» σχεδόν μια δεκάδα υποψήφιων δημάρχων της Ν.Δ. και αυτή τη βδομάδα «κάηκε» και αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στη Ν.Δ.

Τελικά η Ν.Δ. έχρισε υποψήφιο τον Νίκο Ταχιάο, αδερφό της πρώην βουλευτίνας του Ποταμιού, Χριστίνας Ταχιάου. Ο Νίκος Ταχιάος αναδείχτηκε ως ηγετική φυσιογνωμία της σκληροπυρηνικής ΟΝΝΕΔ των αρχών της δεκαετίας του ’80 και είναι πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και συμπάθειας από το βαθύ Καραμανλισμό της Θεσσαλονίκης.

Στο δεξιό στρατόπεδο υπάρχουν άλλες δύο ισχυρές αντάρτικες υποψηφιότητες του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Γ. Ορφανού, που δεν είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει ως το τέλος, και του πρώην περιφερειάρχη και εμπλεκόμενου σε σειρά δικαστικών υποθέσεων Π. Ψωμιάδη. Ο Π. Ψωμιάδης θα παραμείνει ως το τέλος διότι προσπαθεί να αναστηθεί πολιτικά αποκτώντας και πολιτική κάλυψη για τις επερχόμενες δικαστικές περιπέτειες.

Ο «παμπόνηρος» Γ. Μπουτάρης δεν έκανε το χατίρι στον πρωθυπουργό να ηγηθεί του αντιδεξιού μετώπου και της υπεράσπισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η άρνηση ήταν αναμενόμενη γιατί ο «μπαρμπα-Γιάννης» ξέρει να προστατεύει την υστεροφημία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλήγει στην επιλογή της υφυπουργού του ΥΜΑΘ, Κατερίνας Νοτοπούλου. Η άρνηση του Γ. Μπουτάρη δημιουργεί πρόβλημα και στο ΠΑΣΟΚ που καλείται τώρα να βρει υποψήφιο. Το όνομα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, φαίνεται ως η πιο πιθανή υποψηφιότητα.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταλάβει ότι αν δεν πάρουν θέση σύμφωνη με το 75-80% των πολιτών που διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουν τύχη να κερδίσουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από την άλλη οι παλινωδίες και τα απανωτά «καψίματα» υποψηφίων από τη Ν.Δ. εξηγούνται αν ισχύει η εκτίμηση που λέει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει την δημαρχία γιατί εκτιμά ότι θα του δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση του Μακεδονικού συνολικότερα

Το ενδεχόμενο να ηγηθούν των ψηφοδελτίων η Κ. Νοτοπούλου και η Εύα Καϊλή βολεύει και τους δύο χώρους, ίσως όμως και όλους όσους θέλουν να αποφύγουν το μεγάλο επίμαχο που είναι το Μακεδονικό. Η μάχη ανάμεσα σε «δύο όμορφες» έχει όλο το επικοινωνιακό υπόβαθρο για να πεταχτεί απ’ όλους η μπάλα στην εξέδρα.

Τα γκάλοπ, πριν την άρνηση του Γ. Μπουτάρη, έδειχναν ότι ο δήμαρχος κινείται πάνω από το 20%, με δεύτερο τον Π. Ψωμιάδη και τρίτο τον Γ. Ορφανό, με ποσοστά λίγο πάνω από το 10%. Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένων και των Ν. Ταχιάου, Κ. Νοτοπούλου, Ε. Καϊλή συγκεντρώνουν μονοψήφια νούμερα.

Οι παλινωδίες και τα απανωτά «καψίματα» υποψηφίων από τη Ν.Δ. εξηγούνται αν ισχύει η εκτίμηση που λέει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Μητσοτάκης εκτιμά ότι αν η Ν.Δ. εκλέξει δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη, θα του δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση του Μακεδονικού.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταλάβει ότι αν δεν τοποθετηθούν επί του Μακεδονικού και δεν πάρουν θέση σύμφωνη με το 75-80% των Θεσσαλονικέων που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουν τύχη να κερδίσουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο «μπαρμπα-Γιάννης», αναγνώρισε σε ένα μίνι απολογισμό που έκανε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που έδωσε, ότι ήταν λάθος του ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το Μακεδονικό. Το όλο κλίμα και οι ανίσχυρες υποψηφιότητες, οι προερχόμενες από τη Ν.Δ., ενισχύουν τον Π. Ψωμιάδη και υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσει από το πουθενά κάποιο ρόλο στην πόλη.

Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε συνάντηση διαφόρων συλλογικοτήτων της αριστεράς, προερχόμενων κυρίως από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ (Δίκτυο, ΔΙΡΙΖΑ, ΑΡΚ κλπ), για τη συγκρότηση δημοτικής παράταξης. Παρουσιάστηκε ένα μακροσκελές πλαίσιο, επί παντός επιστητού, που καμιά σχέση δεν έχει με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρέστησαν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει το εγχείρημα, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει και η ΛΑΕ.

Περιφέρεια και λοιποί δήμοι

Στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, είναι ολοφάνερη πλέον η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τους νυν πασοκογενείς δημάρχους.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αναμφισβήτητη η κυριαρχία του νυν Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισχυρή προσωπικότητα να προτείνει. Ο υπουργός Σ. Φάμελος που έχει κάποιες πιθανότητες να κερδίσει τον Τζιτζικώστα, αρνείται να τεθεί υποψήφιος. Η υποψηφιότητα του πασοκογενούς υφυπουργού Μ. Μπόλαρη, που ήταν τις δύο προηγούμενες φορές υποψήφιος περιφερειάρχης, «έπεσε-κάηκε-αποσύρθηκε». Στο επικοινωνιακό δοκιμαστήριο έχει «πέσει» και το όνομα του πρώην υφυπουργού Γ. Αμανατίδη, χωρίς να έχει αποσυρθεί μέχρι νεωτέρας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του γιατρού Χρ. Παπαστεργίου, πρώην προέδρου της ΕΝΙΘ, που επιβλήθηκε από το βενιζελικό στρατόπεδο. Η δίχρονη προσπάθεια του πρώην υπουργού Γ. Μαγκριώτη να ηγηθεί μιας πασοκογενούς προσπάθειας στην περιφέρεια «αδειάστηκε» ένα απόγευμα στη σάλα μεγάλου ξενοδοχείου της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Την περασμένη βδομάδα με «εντολή Τσίπρα», συντονισμό Μ. Μπόλαρη και υψηλή εποπτεία του υπουργού Χρ. Βερναρδάκη, σε μια άλλη σάλα ξενοδοχείου, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν –πλην των δύο προαναφερόμενων– 50 έως 60 στελέχη του βαθέως ΠΑΣΟΚ της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Γ. Μαγκριώτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν και 3-4 στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ «που κάθονταν σε μια γωνία». Προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Γ. Μαγκριώτη να ηγηθεί αυτοδιοικητικού σχήματος, αλλά αρνήθηκε. Με εισήγηση του όμως, συγκροτήθηκε επιτροπή που θα εξετάσει τη δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας. Σχολίασε όμως ο ίδιος (σύμφωνα με πληροφορίες) ότι αν επιτευχθεί συμφωνία στην περιφέρεια πρέπει κάτι αντίστοιχο να γίνει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κενά και δυνατότητες

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό και δυνατότητες να συγκροτηθεί ένα αυτοδιοικητικό σχήμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα ενεργοποιήσει τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης, θα υπερασπιστεί την πόλη (λιμάνια, αεροδρόμια, κοινόχρηστοι χώροι, συγκοινωνίες, παραλία), θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και θα εκφράσει τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών. Υπάρχουν όμως, πέρα από τις πολιτικές ανεπάρκειες, μεγάλες δυσκολίες που έχουν σχέση με τις οικονομικές απαιτήσεις μιας καθόδου στις εκλογές. Η μεγάλη πιθανότητα  οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπέσουν με τις εθνικές, κάνει ακόμη πιο χαοτική και δύσκολη την κατάσταση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!