Ένα αυτοδιοικητικό εγχείρημα από τα κάτω στον Δήμο Παιονίας Κιλκίς

Ένα διαφορετικό αυτοδιοικητικό εγχείρημα, από τα κάτω, έχει ξεκινήσει στον Δήμο Παιονίας, ένα περιφερειακό ακριτικό Δήμο του Νομού Κιλκίς.
Το καλοκαίρι του 2012 μια ομάδα συμπολιτών μας, στους οποίους περιλαμβάνονταν δύο εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικές παρατάξεις, εργαζόμενοι στο δήμο και απλοί ενεργοί πολίτες, διαπιστώσαμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της. Οικονομική ασφυξία, απαγόρευση της στελέχωσης των δομών και των υπηρεσιών της, κατάρρευση κοινωνικών δομών, εξαφάνιση της λιγοστής συμμετοχής του κόσμου, τοπικά συμβούλια-μαριονέτες χωρίς αρμοδιότητες και ρόλο, υπερσυγκέντρωση των δομών και απομάκρυνση από τους πολίτες, εγκατάλειψη των χωριών, αστικοποίηση και δημογραφική κατάρρευση των αγροτικών και ορεινών οικισμών, δημαρχο-κεντρική λειτουργία. Κοντολογίς, ό,τι χαρακτηρίζει το μοντέλο της Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Ξεκίνημα σε διαφορετική κατεύθυνση
Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση αποφασίσαμε ότι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας έπρεπε να πάρουν την πρωτοβουλία και να κάνουν ένα ξεκίνημα σε διαφορετική κατεύθυνση. Δημιουργήθηκε, έτσι, η Πρωτοβουλία Πολιτών Παιονίας (Π.Π.Π.) για τη δημιουργία Δημοτικής Κίνησης. Στη συνέχεια, από τον Μάρτιο του 2013, κλιμάκια της ΠΠΠ επισκέφθηκαν σχεδόν όλους τους οικισμούς του Δήμου Παιονίας, πραγματοποιώντας κάθε εβδομάδα χωριό-χωριό, καφενείο-καφενείο, είτε οργανωμένες προγραμματισμένες συναντήσεις, είτε περιοδείες, επικοινωνώντας στους συγχωριανούς το εγχείρημα, με πολύ καλή αποδοχή.
Ταυτόχρονα, συλλέγαμε και τα προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, τα οποία δεσμευτήκαμε ότι θα αποτελέσουν βασικό μέρος των προγραμματικών μας θέσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συνελεύσεις στις τέσσερις πρωτεύουσες των Δημοτικών Ενοτήτων και στις 15 Δεκεμβρίου η Ιδρυτική μας Συνέλευση. Εγκρίθηκε η διακήρυξη και εκλέχθηκε ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή που ήδη λειτουργεί. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα επιλεγούν και οι υποψήφιοι κάθε επιπέδου (δήμαρχος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι).

Χρήστος Ζησάκος

____________________________________________

Φυσιογνωμία και βασικές αρχές

Στις βασικές αρχές του αυτοδιοικητικού σχήματος η συμμετοχικότητα και η ενθάρρυνση της ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινωνικά-δημοτικά πράγματα, με κινηματικό και διεκδικητικό χαρακτήρα απέναντι στο μνημονιακό πλαίσιο που σχετίζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και χαρακτηρίζεται από την κατάργηση δομών και υπηρεσιών, εκχώρηση τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και απολύσεις εργαζομένων. Η Πρωτοβουλία τίθεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενάντια στην εκχώρησή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο αλλά και υπέρ της ανάπτυξης του πολιτισμού και του αθλητισμού, της δημιουργίας δομών αλληλεγγύης όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών, ως βασικό μοχλό της οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί, επίσης, σημαντικό ζήτημα στη νέα δημοτική κίνηση που αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού στο Πάικο.
Ταυτόχρονα προωθεί την καθιέρωση της απλής αναλογικής, σε όλα τα επίπεδα και όργανά της, ως πάγιο εκλογικό σύστημα και την ενίσχυση των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βάρος των εξουσιών που έχουν τα μονοπρόσωπα όργανά της, με την κατάργηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας που συχνά αναπαράγει φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, αδιαφάνειας, διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας.
Η συλλογικότητα στον αντίποδα της συνήθους συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπο-επικεφαλής, η ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών σε όλα τα επίπεδα, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η καταπολέμηση του παραγοντισμού, η άμεση δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αναγνώριση του δικαιώματος για ισοδύναμη έκφραση στις μειοψηφούσες απόψεις, η δημοσιότητα και η διαφάνεια, η δημιουργική σύνθεση απόψεων και ο έλεγχος των εκλεγμένων οργάνων από τη Γενική Συνέλευση των μελών θα είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας της νέας δημοτικής κίνησης.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στο εγχείρημα είχαν και άλλο δρόμο να διαλέξουν. Να σχηματίσουν κομματικό ψηφοδέλτιο και αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία να διεκδικήσουν τη διοίκηση. Επέλεξαν όμως το «δύσκολο» δρόμο, την οικοδόμηση δηλαδή μιας δημοτικής κίνησης από τα κάτω, από τον απλό κόσμο, και όχι αντίθετα. Για την περιοχή αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και κόντρα στα καθιερωμένα. Αποτελεί, δε, ελπίδα για την τοπική κοινωνία ότι κάτι θα αλλάξει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!