Αρχική διεθνή Το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει τις επιθέσεις του

Το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει τις επιθέσεις του

Ο ακήρυκτος πόλεμος στα Κατεχόμενα Εδάφη της Παλαιστίνης συνεχίζεται. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής πολλαπλασιάζει τους αποκλεισμούς και τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών οικισμών και προσφυγικών καταυλισμών στη Δυτική Όχθη, όπου έχει επέλθει μια σημαντική αλλαγή στις μορφές αντίστασης: πλέον μεγάλα τμήματα της νεολαίας καταφεύγουν στην ένοπλη άμυνα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν εισβολές του κατοχικού στρατού. Μπροστά στον ισραηλινό στρατό, έναν από τους ισχυρότερους του κόσμου, οι πέτρες και τα λιανοντούφεκα της παλαιστινιακής νεολαίας μοιάζουν αστεία – φοβίζουν όμως το Ισραήλ, επειδή υπογραμμίζουν τη διαχρονική αδυναμία του να καθυποτάξει τους «κατώτερους» αυτόχθονες και να εδραιώσει το καθεστώς απαρτχάιντ. Έτσι εγκλωβίζει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, και κάθε βράδυ μπουκάρει στην Τζενίν, τη Ραμάλα, τη Ναμπλούς κ.α. για «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις».

Μόνο την περασμένη εβδομάδα 8 Παλαιστίνιοι νέοι βρήκαν το θάνατο αντιστεκόμενοι στις ισραηλινές εισβολές είτε με πετροπόλεμο είτε με όπλα – εκτός από έναν που σκοτώθηκε όταν ανατινάχθηκε το παγιδευμένο με ισραηλινά εκρηκτικά όχημά του… Το μεγαλύτερο χτύπημα δόθηκε τη Δευτέρα στη Ναμπλούς, όπου εισέβαλαν ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις και δολοφόνησαν 5 νεαρούς μαχητές των Λιονταριών – μίας από τις αυτόνομες αντιστασιακές ομάδες που τελευταία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Δυτική Όχθη, χωρίς να συνδέονται με τις παραδοσιακές παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις. Αυτά τα χτυπήματα αντί να τρομοκρατήσουν τους Παλαιστίνιους, τους έβγαλαν μαζικά στους δρόμους: την Τρίτη δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν με αντικατοχικά συνθήματα στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα, αλλά και σε «ισραηλινές» πόλεις όπως η Χάιφα και η Ουμ αλ-Φαχμ. Τεράστια πλήθη συμμετείχαν και στις κηδείες των δολοφονημένων, οι οποίες επίσης μετατράπηκαν σε αντικατοχικές διαδηλώσεις.

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ συμβαίνει λίγο πριν τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές της επόμενης Τρίτης (είναι οι πέμπτες από το 2019, δείγμα της ατέρμονης πολιτικής κρίσης που ταλανίζει το κατοχικό κράτος). Σε αυτές τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας και η αντιπολίτευση υπό τον Νετανιάχου συναγωνίζονται στο ποιος έχει το πιο ρατσιστικό πρόγραμμα και ποιος σχεδιάζει να κλέψει ακόμη περισσότερα εδάφη από τον παλαιστινιακό λαό. Μένει να ειδωθεί αν η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινωνίας συνεχίζει τον ακροδεξιό κατήφορο, που έχει περιθωριοποιήσει ακόμη και τα σιωνιστικά μεν αλλά μετριοπαθέστερα κόμματα, όπως το Εργατικό. Ο κατήφορος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντως σίγουρα συνεχίζεται: προχθές απαγόρευσε την είσοδο στην Ευρώπη στον Χαλέντ Μπαρακάτ και την Σαρλότ Κέιτς, εκπροσώπους οργανώσεων της παλαιστινιακής Διασποράς! Όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ με σκοπό να πάρουν μέρος στην Πανευρωπαϊκή Πορεία για Επιστροφή και Απελευθέρωση, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, απελάθηκαν αμέσως πίσω στον Καναδά…

Την ίδια στιγμή όμως προχωρά η συνεννόηση μεταξύ όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων κάτω από τη λαϊκή πίεση για ενότητα και αποτελεσματική αντίσταση. Έτσι στα μέσα Οκτωβρίου υπογράφτηκε στο Αλγέρι η «Διακήρυξη του Αλγερίου» από 14 κόμματα και κινήματα, που εκπροσωπούν όλα τα πολιτικά ρεύματα – μεταξύ των οποίων η Φατάχ, η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Στη διακήρυξη επιβεβαιώνεται ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που είχε μπει στον πάγο από την «Παλαιστινιακή Αρχή» του Αμπάς, είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού. Για την επανενεργοποίησή της αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα. Αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, καθώς και μιας καθολικά αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Εάν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί, θα δώσει σημαντική ώθηση στον παλαιστινιακό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Σχόλια

Exit mobile version