Αρχική στήλες εν τέλει «Το χαρτί του ναζισμού»

«Το χαρτί του ναζισμού»

του Αντρέα Τζοκ*

Οι εφημερίδες και οι ιντερνετικές αναρτήσεις είναι γεμάτες από ανησυχητικές καταγγελίες για γενικευμένες εκφράσεις «αντισημιτισμού». Σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες κατά μελών του φοιτητικού σώματος επειδή εξέφρασαν συμπάθεια για τον παλαιστινιακό σκοπό και «αντισημιτικές στάσεις» – όρος που καλύπτει πλέον κάθε αντίρρηση στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ. Παρομοίως επιβλήθηκαν ποινές σε μια μεγάλη γκάμα πολιτών, από διευθύνοντες συμβούλους μέχρι διευθυντές θεάτρου. Εδώ, για άλλη μια φορά, φαίνεται η πολιτιστική υποβάθμιση στην οποία έπεσε η Δύση, που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα ασταμάτητο καθοδικό σπιράλ.

Ο ψυχολογικός μηχανισμός που εφαρμόζεται είναι αυτό που μάθαμε να γνωρίζουμε εδώ και καιρό υπό την έκφραση, κάπως παραπλανητική, του «πολιτικά ορθού». Στην προκειμένη περίπτωση, οποιαδήποτε κριτική για τις σιωνιστικές πολιτικές απορρίπτεται  αφού συστηματικά «παίζεται το χαρτί του ναζισμού», δηλαδή του «αντισημιτισμού». Μόλις ένα φαινόμενο ή κάποια έκφραση κατηγοριοποιηθεί στην πιστοποιημένη εκδοχή του «απόλυτου κακού», μπορούμε να προχωρήσουμε σε λογοκρισία, υποβάθμιση, και σε δημόσιες κυρώσεις διαφόρων ειδών.

Κυρίαρχη πολιτική στην κουλτούρα του δυτικού κόσμου είναι η απόκρυψη και η μεταμφίεση της αλήθειας, η διαστρέβλωση κάθε διαλεκτικής, μέσω της κατασκευής μηχανισμών μπλοκαρίσματος. Και αυτό που πάντα αφήνει περιθωριοποιημένους όσους δεν υποτάσσονται στην «ηθική ανωτερότητα» αυτού του μηχανισμού είναι πως αυτή η ακραία ανησυχία για τις επικίνδυνες λέξεις ζει ειρηνικά με την κουρασμένη και κάπως βαρετή καταγραφή της καθημερινής φρίκης, του θανάτου και του αίματος των αθώων.

Ενώ μας προτρέπουν να είμαστε υπερευαίσθητοι απέναντι σε επικίνδυνες λέξεις, σε εκφράσεις που θα μπορούσαν να καλλωπίσουν τις εχθρικές επιδιώξεις, κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες λαμβάνει χώρα η καθημερινή σφαγή αμάχων και αθώων στη Λωρίδα της Γάζας. Τα τελευταία στοιχεία που κυκλοφόρησαν προχθές δείχνουν περισσότερους από 6.500 θανάτους Παλαιστινίων, εκ των οποίων περίπου 2.800 είναι ανήλικοι. Περίπου 18.000 τραυματίστηκαν.

Οι περικοπές σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φάρμακα σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των τραυματιών θα καταλήξουν στον σωρό των πτωμάτων, μαζί με τα πρόωρα μωρά στις θερμοκοιτίδες. Για όσους συνεχίζουν να μιλάνε υπέρ των «χειρουργικών βομβαρδισμών» επισημαίνω την αναφορά του Υπηρεσίας Αρωγής Προσφύγων του ΟΗΕ που λειτουργεί στη Γάζα, η οποία έχει δηλώσει επίσημα πως 29 δικοί της υπάλληλοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, επαναλαμβάνοντας ότι είναι εντελώς αδιάκριτος ο χαρακτήρας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Στη Γάζα χρησιμοποιήθηκαν επίσης εμπρηστικές βόμβες λευκού φωσφόρου (υπάρχουν πολυάριθμα πλάνα), που η χρήση τους απαγορεύεται αυστηρά σε κατοικημένες περιοχές και οι συνέπειες στα σώματα, νεκρών και ζωντανών, είναι καθαρή φρίκη.

Φυσικά ο Τύπος κάνει τη βρώμικη δουλειά του και ενώ συνεχίζει να κυκλοφορεί το ψέμα των 40 παιδικών αποκεφαλισμών –παρά το γεγονός ότι διαψεύδεται επίσημα–, κάθε εκκλησία, νοσοκομείο, τζαμί, σχολείο που καταστρέφεται περιγράφεται –εδώ ναι, χειρουργικά– ως άντρο τρομοκρατών. Μπορεί βέβαια να είναι οι ίδιοι τρομοκράτες που περιοδικά αυτοανατινάζονται. Όλα αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα από τις 8 Οκτωβρίου.

Επίσης η ακραία δυσανεξία για την «ρητορική μίσους» που επηρεάζει την ομάδα που υποστηρίζουμε και η ειρηνική ανοχή στο καθημερινό μίσος που εξασκεί η ίδια ομάδα, συνυπάρχουν από κοινού. Είμαστε έτοιμοι να πηδήξουμε με τρόμο για τον ηλίθιο έφηβο που ζωγραφίζει μια σβάστικα στον τοίχο, αλλά προσπερνάμε με ευκολία τα βασανισμένα σώματα των παιδιών της Παλαιστίνης που ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα.

Το γεγονός ότι αυτή η υποκρισία έχει γίνει δεύτερη φύση, ότι αυτή η θεσμοποίηση των δύο μέτρων και των δύο σταθμών δεν προκαλεί ευρεία περιφρόνηση και μίσος έξω από την φιλοαμερικανική φούσκα – αυτό σίγουρα είναι μια παράξενη προοπτική.

* Ο Αντρέα Τζοκ είναι Ιταλός φιλόσοφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Το παρόν κείμενο αναρτήθηκε στις 2/10/2023 στην ιστοσελίδα infosannio.com

Σχόλια

Exit mobile version