Όλο και πιο εμφανής γίνεται στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας η «κατάρα» του Airbnb.
Σπίτια αλλάζουν χέρια και γειτονιές αλλάζουν χαρακτήρα ασκαρδαμυκτί.
Εκεί που χαιρετούσες την κυρία Ανέττα στην είσοδο της πολυκατοικίας, τώρα βρίσκεις τον Χανς απ’ τη Βιέννη που δεν προλαβαίνεις να τον κοιτάξεις στα μάτια γιατί σε δύο ημέρες θα έχει φύγει. Εκεί που έδινες ένα «λογικό» ενοίκιο με βάση τον πενιχρό μισθό σου, τώρα σου ζητούν περισσότερα γιατί τους ζητούν το διαμέρισμα οι τουρίστες…
Το Κουκάκι «παραδόθηκε» σε κινεζικό επιχειρηματικό όμιλο που αγόρασε δεκάδες ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια κι αφού τα ανακαίνισε και τα επίπλωσε, τα ενοικιάζει σε τουρίστες που θέλουν να ζήσουν αλά ελληνικά.
Το Κουκάκι μάλιστα ήταν στον παγκόσμιο χάρτη για το 2015 στο νούμερο 5 στις γειτονιές που σημειώνουν αύξηση τουριστικής κίνησης καθώς έφτασε στο 800%!
Οι Κινέζοι δραστηριοποιούνται και σε άλλες γειτονιές –όπου δεν έχουν βάλει πόδι Ρώσοι ή Ισραηλινοί που ξεχύθηκαν κι αυτοί στη χώρα των μνημονίων και της κοινωνικής εξαθλίωσης κι αγοράζουν κατοικίες προς τουριστική αξιοποίηση.
Πρόσφατα δημοσίευμα ανέφερε πως στο κέντρο της Αθήνας το 58% των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω Airbnb διατίθεται από επαγγελματίες / επενδυτές που κατέχουν περισσότερα από δύο ακίνητα έκαστος και όχι από ιδιώτες.
Ο άνεργος που δεν έχει δουλειά αλλά έχει ένα σπίτι της γιαγιάς που νοικιάζεται στο Θησείο και διώχνει τον ενοικιαστή με την οικογένεια γιατί θέλει να εκμεταλλευτεί το ακίνητο, να το βάλει στην πλατφόρμα του Airbnb και να «κονομήσει μαύρα και αδήλωτα», δεν είναι πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα και σίγουρα δεν τα κονομάει τόσο εύκολα.
Ποιος ξέρει; Σε λίγο καιρό μπορεί να υπάρξει άλλη πλατφόρμα που θα τον πείσει (αν δεν τον έχει πείσει ήδη κάποιος) να δώσει το ακίνητο στον επενδυτή με το κεφάλαιο ο οποίος θα το διαχειρίζεται «καλύτερα» και στον ίδιο θα δίνουν ένα «αξιοπρεπές» εισόδημα για να ζει.
Τα επίσημα στοιχεία λένε πως 87.000 είναι τα καταχωρισμένα ακίνητα στις διάφορες πλατφόρμες ενοικίασης στη χώρα, ενώ από αυτά τα 31.000 είναι μη πιστοποιημένα. Φαντάζομαι τι λένε τα ανεπίσημα στοιχεία…
Αυτό που σίγουρα δεν φαντάζομαι και βλέπω να συμβαίνει, είναι πως το κέντρο της Αθήνας αλλά και πολλές άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα βαίνουν σταδιακά προς τουριστική γκετοποίηση.
Θα μπορούσαμε να προσδώσουμε τον όρο «τουριστικό gentrification». Πλέον δεν μιλάμε για έξοδο των φτωχών από τα αστικά κέντρα αλλά για έξοδο των κατοίκων και αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών.
Το ερώτημα είναι ένα και ζητάει απάντηση:
Τι τουρισμό θέλουμε και με ποιους όρους;
Θέλουμε αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών σε σπίτια ή θέλουμε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας;
Το σύνθημα σε τοίχο της Βαρκελώνης δίνει την απάντηση:
«Ο τουρισμός (του Airbnb) σκοτώνει τη γειτονιά».