Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Γερμανία: Οι ανεμογεννήτριες παρασύρουν τους Πράσινους

Παρά την αυξανόμενη δημοφιλία τους στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη, οι Πράσινοι τα πήγαν άσχημα στις εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας και το εθνικιστικό κόμμα Alternative for Germany (AfD) τα πήγε πολύ καλά.

Ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι Πράσινοι υποστηρίζουν την αιολική ενέργεια και το Afd μάχεται ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Οι τεράστιοι ανεμόμυλοι έχουν γίνει τόσο αντιπαθείς στην κοινή γνώμη, που η κατασκευή τους στη Γερμανία έχει σχεδόν σταματήσει.

Υπάρχουν περίπου 30.000 ανεμογεννήτριες (α/γ) στη Γερμανία, περισσότερες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Μόνο η Κίνα και οι ΗΠΑ, και οι δύο πολύ μεγαλύτερες χώρες, έχουν περισσότερες. Η Γερμανία πήρε το 23,5% της ενέργειάς της από τον άνεμο φέτος. Είναι η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για τη χώρα. Αλλά στο πρώτο μισό του 2019, μόνο 35 νέες τουρμπίνες προστέθηκαν – 82% λιγότερες, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η περσινή χρονιά ήταν επίσης κακή: μόνο 743 τουρμπίνες προστέθηκαν, συγκριτικά με τις 1.792 το 2017.

Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δοθεί άδεια για την ανέγερση α/γ. Οι τοπικοί κανονισμοί γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Η Βαυαρία αποφάσισε το 2014 ότι η απόσταση μιας α/γ από την κοντινότερη οικία θα πρέπει να είναι 10 φορές το ύψος του ιστού, το οποίο, δεδομένης της πυκνής δόμησης, καθιστά πολύ δύσκολο να βρεθεί κατάλληλο σημείο. Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας πρακτικά έχει σταματήσει στο κρατίδιο. Το Βραδεμβούργο, κρατίδιο όπου βρίσκεται το Βερολίνο, πέρασε έναν νόμο φέτος, με τον οποίο απαιτείται από τις εταιρείες αιολικών πάρκων να πληρώνουν 10.000€ ανά τουρμπίνα κάθε χρόνο στις κοινότητες σε απόσταση 3 χλμ από τις ανεμογεννήτριες.

Τα αιολικά προγράμματα επίσης συχνά απορρίπτονται ή σταματούν επειδή θεωρείται ότι παρεμβαίνουν στις στρατιωτικές επικοινωνίες, τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ή τη μετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών.

Παράλληλα, οι τοπικοί αντίπαλοι των αιολικών πάρκων συχνά πάνε στα δικαστήρια για να σταματήσουν νέες εγκαταστάσεις ή να διαλυθούν οι ήδη υπάρχουσες.

Πηγή: bloomberg

Τα Καΐκια που Πληγώναμε…

Μία έκθεση ευαισθητοποίησης για τη διάσωση των τελευταίων χειροποίητων έργων της θαλασσινής μας αρχιτεκτονικής.

Με τη συμμετοχή 145 καλλιτεχνών και 13 σταθμούς ανά την Ελλάδα, η έκθεση αγκυροβολεί στην Ύδρα, με τη μακραίωνη παράδοση στον χώρο της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής.

Έως τις 29/2.

Σταμάτης Κριμιζής

«Είμαστε μια ασήμαντη περιοχή του σύμπαντος. Έχει ήδη υπολογιστεί ότι στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη των άστρων, των ήλιων, του γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 42 δισεκατομμύρια πλανήτες όπου συναντάμε το νερό και σε υγρή και σε στερεή και σε αέρια κατάσταση όπως και στη γη. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με τα 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες έκαστος εκ των οποίων θα έχει περίπου τον ίδιο αριθμό πλανητών σε κατοικήσιμες ζώνες, τότε το να σκεφτόμαστε ότι εμείς είμαστε η μόνη σφαίρα σε ολόκληρο το σύμπαν στο οποίο έχει δημιουργηθεί βιολογική δραστηριότητα και βέβαια έλλογα όντα είναι τουλάχιστον αλαζονεία.»

Από συνέντευξη στην Καθημερινή

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!