Το φύλο των φυτών…
Ορισμένα δένδρα μπορούν να αλλάξουν φύλο και μάλιστα πάνω από μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Τα πιο υγιή από αυτά συνήθως είναι αρσενικά, ενώ όταν πεθαίνουν, είναι πιθανότερο ότι βρίσκονται στη θηλυκή φάση τους. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε σφενδάμια.
Πάνω από το 90% των ανθοφόρων συνδυάζουν και τα δύο φύλα στο ίδιο φυτό. Υποτίθεται ότι στο ίδιο φύλο θα παραμείνουν σε όλη τη ζωή τους, αλλά αυτό τελικά δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν φυτά που τη μία χρονιά είναι αρσενικά και την επόμενη θηλυκά ή το αντίστροφο – κάτι πάντως που είναι σπάνιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βοτανολόγο Τζένιφερ Μπλέικ-Μαχμούντ του Πανεπιστημίου Princeton, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανικής Annals of Botany, σύμφωνα με το New Scientist, μελέτησαν για τέσσερα χρόνια 457 σφενδάμους (Acer pensylvanicum) σε δάση και πάρκα του Νιου Τζέρσεϊ, μετρώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη διάμετρό τους, την κατάσταση των φύλλων και των κλαδιών τους, και καταγράφοντας κατά πόσο είχαν αρσενικά ή θηλυκά άνθη. Το συγκεκριμένο είδος δένδρου αναπτύσσεται αργά και φθάνει σε ύψος 10-15 μέτρων συνήθως.
«Είχαμε την υποψία ότι άλλαζαν φύλο, κάτι που είναι σχετικά σπάνιο στα φυτά», δήλωσε η ερευνήτρια, η οποία επιβεβαίωσε ότι πάνω από τα μισά δένδρα (το 54%) είχαν αλλάξει φύλο μέσα στην τετραετία, ενώ το ένα τέταρτο από αυτά (το 26%) είχαν αλλάξει φύλο τουλάχιστον δύο φορές.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες θεωρίες, τα υγιή δένδρα ήταν συχνότερα αρσενικά, ενώ το μέγεθος του δένδρου δεν επηρέαζε το φύλο του. Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε δέντρα που έμεναν θηλυκά για αρκετά συνεχόμενα χρόνια, η ανάπτυξη τους έφθινε σταδιακά, ενώ τρία στα τέσσερα νεκρά δένδρα (το 75%) είχαν βγάλει θηλυκά άνθη προτού πεθάνουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αναλογία των αρσενικών προς τα θηλυκά δένδρα να είναι τουλάχιστον τρία προς ένα».
Σε επόμενο στάδιο οι επιστήμονες θα μελετήσουν αν μπορούν να «πυροδοτήσουν» κατά βούληση μια αλλαγή φύλου στο δένδρο, π.χ. προκαλώντας του ένα σοκ όπως το κόψιμο ενός κλαδιού.
www.pontos–news.gr
Αντικαταθλιπτικό χώμα
Στο χώμα υπάρχουν μικρόβια με αντικαταθλιπτικές Ιδιότητες παρόμοιες με του Prozac. Tο βακτήριο Mycobacterium vaccae φαίνεται πως ασκεί επίδραση στους νευρώνες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το Prozac. Το βακτήριο αυτό βρίσκεται στο έδαφος και έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χαλαροί και πιο ευτυχισμένοι. Η έλλειψη σεροτονίνης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τη διπολική διαταραχή. Μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες, απλά παίζοντας στο χώμα ή κάνοντας εργασίες κηπουρικής, που μας φέρνουν σε επαφή με το χώμα. Το Mycobacterium vaccae ερευνάται για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, για την αντιμετώπιση της Νόσου του Crohn και την ανάσχεση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όσοι ασχολούνται με τον κήπο, τον αγρό και τα χωράφια τους, εισπνέουν αυτά τα βακτήρια, έρχονται σε επαφή με αυτά όταν δουλεύουν το χώμα, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στο κυκλοφορικό τους σύστημα από πληγές ή από άλλες οδούς. Οι επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών βακτηρίων του εδάφους διαρκούν έως και 3 εβδομάδες.
share24.gr, proionta-tis-fisis.com, 22/7/2019
Αντιφθειρικά…
Οι άνθρωποι παλιά έβαζαν κλαδιά από ακονιζιά (Ditrichia viscose) στα κοτέτσια για να φύγουν οι ψείρες. Με ανθισμένα κλαδιά ακονιζιάς εξαφανίζονται κι οι ψύλλοι από τους στάβλους, ενώ λένε ότι η ακονιζιά κρατά φίδια και σαμιαμίθια μακριά! Στο πάρκο Florestal de Monsanto (Λισσαβώνα), τα πουλιά χρησιμοποιούν φύλλα ακονιζιάς στις φωλιές τους για να προφυλαχθούν από τις ψείρες. Στις αποθήκες, παλιά, η ακονιζιά ήταν απαραίτητη, ενώ βάζανε κάτω από τα στρώματα στεφάνια από ακονιζιά, για να μην πιάνουν ψύλλους. Η Ακονιζιά, χάρις στο κοστικό οξύ (costicacid, Ca), απαλλάσσει από το απειλητικό για το μελίσσι ακάρι Βαρρόα, χωρίς βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες. Και μάλλον απωθεί τον δάκο!… (σ.σ.: Αλλά αυτά των «ταπεινών» αγροτών δεν τα θεωρούν άξια προσοχής οι «επιστήμονες» και οι αποστειρωμένοι αστοί…)
Δ. Μιχαηλίδης
Πτερόσαυροι
Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας το απολίθωμα του αρχαιότερου πτερόσαυρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ο οποίος ζούσε πριν από περίπου 163 εκατ. χρόνια και πήρε το όνομα Κρυπτοδράκων (κρυμμένος δράκος). Το όνομα προέρχεται από την κινεζική ταινία Ο τίγρης και ο δράκος (Crouching Tiger, Hidden Dragon) του Ανγκ Λι, η οποία γυρίστηκε το 2000 κοντά στην τοποθεσία, όπου ανακαλύφθηκε το απολίθωμα.
Οι πτεροδακτυλίδες πτερόσαυροι ήταν μία ομάδα ιπτάμενων ερπετών που, καθώς εξελίχτηκαν, έγιναν τα μεγαλύτερα πλάσματα που έχουν ποτέ πετάξει στον πλανήτη μας.
Οι αμερικανοί και κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Μπράιαν Άντρες του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και τον Σου Σινγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Κρυπτοδράκων ήταν ο πρώτος πτερόσαυρος που έφερε τα ανατομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας των πτεροδάκτυλων, που έμελλε αργότερα να κυριαρχήσουν στους αιθέρες του προϊστορικού κόσμου. Η ανακάλυψη προεκτείνει κατά περίπου 5 εκατ. χρόνια στο παρελθόν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα πτεροδακτυλιδών.
Αν και το νέο απολίθωμα έχει άνοιγμα φτερών περίπου 1,4 μέτρων, ορισμένα μέλη της οικογένειας των πτεροδάκτυλων έγιναν αργότερα τόσο γιγάντια, που έμοιαζαν με μικρά αεροπλάνα, όπως ο «Κουετζαλοκοάτλους» που είχε άνοιγμα φτερών περίπου δέκα μέτρων (σχεδόν όσο ένα μαχητικό F –16!). Τελικά οι πτεροδακτυλίδες εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ