Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το facebook κάνει λάθη

Όπως το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό, το πρόβλημα –το πιο μακρόχρονο στην ιστορία του– οφειλόταν σε ένα ανθρώπινο λάθος προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή-εξυπηρετητή (server) του δικτύου του, κάτι που είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις τύπου «ντόμινο».

Οι αναλυτές, σύμφωνα με τους New York Times και το BBC, επεσήμαναν ότι το συμβάν αποτελεί μια υπενθύμιση πως ακόμη και οι πιο ισχυρές εταιρείες του διαδικτύου, οι οποίες απασχολούν τους καλύτερους ειδικούς των υπολογιστών και διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής, τελικά δεν μπορούν να αποφύγουν το ανθρώπινο λάθος και τις συνέπειες του.

Το πρόβλημα πυροδοτήθηκε από «αλλαγές στις ρυθμίσεις ενός server», σύμφωνα με εκπρόσωπο του facebook. Το αρχικό λάθος γιγαντώθηκε σταδιακά και δημιούργησε ένα ολοένα επεκτεινόμενο πλέγμα προβλημάτων στο δίκτυο του facebook, που ήταν αδύνατο να διορθωθεί γρήγορα, σύμφωνα με έναν νυν και έναν πρώην εργαζόμενο που διατήρησαν την ανωνυμία τους, καθώς δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του facebook, «πολλοί άνθρωποι είχαν δυσκολία πρόσβασης στις εφαρμογές και στις υπηρεσίες μας. Επιλύσαμε τα προβλήματα και τα συστήματα μας έχουν επανέλθει. Λυπούμαστε πολύ για την ενόχληση και εκτιμούμε την υπομονή του καθενός».

Όμως, μερικοί αναλυτές σχολίασαν αρνητικά ότι το facebook χρειάστηκε τόσο χρόνο για να δώσει μια εξήγηση. Από την άλλη, η ιστοσελίδα Downdetector, που καταγράφει τα προβλήματα στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε ότι έλαβε 7,5 εκατομμύρια παράπονα σχετικά με διάφορα προβλήματα στο facebook και στις άλλες εφαρμογές. Όπως είπε ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας Τομ Σάντερς, «ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει μπλακ-άουτ τέτοιας κλίμακας».

Το facebook προσπαθεί ακόμη να καταλάβει πώς το αρχικό πρόβλημα απέκτησε τέτοιες διαστάσεις μέσα σε λίγες ώρες. Όπως και άλλοι διαδικτυακοί γίγαντες, περηφανεύεται ότι ποτέ δεν βγαίνει offline, αλλά τελικά φαίνεται πως αρκεί ένα μικρό ανθρώπινο λάθος για να κινδυνεύσει. Κάτι που είναι ανησυχητικό, καθώς όπως είπε ο Σάντερς, «η ανοχή για τέτοια μπλακ-άουτ έχει μειωθεί και οι άνθρωποι περιμένουν ότι οι online υπηρεσίες θα λειτουργούν άψογα επί 365 μέρες το χρόνο»

Βιολιά Στραντιβάριους

Ο Αντόνιο Στραντιβάρι, σύμφωνα με αφηγήσεις, ταξίδευε επί δύο μέρες από τη γενέτειρά του, την Κρεμόνα, στους Δολομίτες, μέχρι να βρει το καταλληλότερο ξύλο για να κατασκευάσει τα βιολιά του. Τα βιολιά του, κατασκευασμένα από ένα είδος ελάτου που ευδοκιμεί στο δάσος Πανεβέγκιο, έμελλε να γράψουν τη δική τους μοναδική ιστορία στον χώρο της μουσικής. Μέχρι σήμερα θεωρούνται κορυφαία από άποψη ποιότητας και ακουστικής και πωλούνται σε αστρονομικές τιμές. 300 χρόνια μετά τον θάνατο του διάσημου οργανοποιού, το ίδιο δάσος προμηθεύει ακόμη με πολύτιμη ξυλεία τους τοπικούς οργανοποιούς εγχόρδων.

Το «μουσικό δάσος» των θρυλικών Στραντιβάριους βρίσκεται όμως σε κίνδυνο εδώ και καιρό λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, αναφέρει στη DW o Iταλός δασολόγος Πάολο Κόβακς. Τον περασμένο Οκτώβριο ασυνήθιστα έντονες καταιγίδες ξερίζωσαν πάνω από 14 εκατομμύρια δέντρα κατά μήκος της οροσειράς των Δολομιτών, όπου βρίσκεται και το δάσος Πανεβέγκιο. Πρόκειται κυρίως για ελατοειδή που ευδοκιμούν μόνο στην περιοχή αυτή και τα οποία, καθώς έχουν κοντές ρίζες, μπορούν εύκολα να ξεριζωθούν με έναν έντονο άνεμο.

Η ανησυχία για την τύχη του δάσους είναι έντονη και στην Κρεμόνα. Ο 73χρονος οργανοποιός Στέφανο Κόνια, που φτιάχνει εδώ και δεκαετίες περίτεχνα έγχορδα με ξυλεία από τα γύρω βουνά, εξηγεί πόσο σημαντική είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή ξύλινων εγχόρδων. Τα ξύλα από τα συγκεκριμένα έλατα έχουν τα ιδανικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητα βιολιών, που οφείλουν να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η εύρεση του κατάλληλου ξύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενίοτε δοκιμάζονται ξύλα από 20 ή 30 έλατα μέχρι να βρεθεί το καταλληλότερο.

Στην Κρεμόνα έχουν τα εργαστήριά τους 156 οργανοποιοί. Δίκαια λοιπόν ονομάζεται πρωτεύουσα των χειροποίητων εγχόρδων. Παρά την ανησυχία των τοπικών οργανοποιών εξαιτίας της φυσικής καταστροφής του Οκτωβρίου, ο Σάντρο Ασινάρι, πρόεδρος του Σωματείου Οργανοποιών Κρεμόνας, παραμένει ψύχραιμος. «Τα δάση είναι τεράστια. Γνωρίζω ότι πολλά δέντρα έχουν καταστραφεί, αλλά γνωρίζω επίσης ότι οι δασολόγοι της περιοχής εργάζονται σκληρά για να σώσουν τα δέντρα που έχουν απομείνει» ανέφερε ο ίδιος στη DW. Μάλιστα η αναδάσωση έχει ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Ωστόσο, δασολόγοι, όπως ο Πάολο Κόβακς, υπογραμμίζουν ότι η αναδάσωση θα πάρει χρόνο. Ειδικά δε για τους οργανοποιούς, ένα έλατο για να είναι αξιοποιήσιμο πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 χρονών.

Πηγή: Deutsche Welle

Λιγότερη άνοιξη…

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η εποχή αυτή μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας). Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από αστρονομική άποψη, η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα όμως –όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον– εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Μια αμερικανική επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στον Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.ά.

Μελέτη των κοραλλιογενών υφάλων

Τα πανέμορφα υποθαλάσσια οικοσυστήματα των κοραλλιών κινδυνεύουν από τη θαλάσσια ρύπανση και την οξίνιση των ωκεανών, που προκαλείται από την αυξανόμενη απορρόφηση περισσότερου ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει από την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία ECORD συστηματική υποθαλάσσια γεώτρηση σε 11 τοποθεσίες γύρω από τη Χαβάη για να ληφθούν δείγματα από τους κοραλλιογενείς υφάλους, ακόμη και από απολιθώματά τους με ηλικία έως 500.000 ετών.

Στόχος είναι να εξαχθούν συμπεράσματα για την ποσότητα του διοξειδίου στη γήινη ατμόσφαιρα στο μακρινό παρελθόν, αλλά και το πώς αντέδρασαν τότε τα κοράλλια σε εκείνες τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!