Νερό από αέρα της ερήμου

Επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου ερευνών της ρωσικής πόλης Σαμάρα, κατασκεύασαν μια νέα συσκευή, η οποία μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου.

Η συσκευή λειτουργεί με βάση την αρχή της υγροποίησης. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και όταν ψύχεται η υγρασία υγροποιείται με αποτέλεσμα να παράγεται καθαρό αποσταγμένο νερό. Η βασική διαφορά της συσκευής του πανεπιστημίου της Σαμάρα από άλλες ανάλογες συσκευές βρίσκεται στο ότι η συσκευή αυτή αξιοποιεί τις στροβιλοειδείς ροές.

«Η ιδέα να παίρνεις νερό από τον αέρα δεν είναι καινούργια. Σε σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές, υπάρχουν αναφορές που λένε, ότι κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια στον Μεγάλο Δρόμο του μεταξιού, υπήρχαν πηγάδια με νερό, η κατασκευή των οποίων ήταν τέτοια που δημιουργούσε στο εσωτερικό τους πτώση θερμοκρασίας, η οποία με τη σειρά της προκαλούσε στροβιλοειδείς ροές. Χάρη σ’ αυτές τις ροές, ο πυρακτωμένος αέρας της ερήμου μετατρέπονταν σε κρύο νερό», λέει ο καθηγητής της έδρας θερμοτεχνικής και θερμικών κινητήρων του πανεπιστημίου της Σαμάρα, Βλαντίμιρ Μπιριούκ, ο οποίος είναι ένας από τους κατασκευαστές της συσκευής.

Η λήψη νερού με τη συσκευή συντελείται με την αξιοποίηση του ανέμου, ο οποίος διερχόμενος μέσω της συσκευής, μετατρέπεται σε στροβιλοειδή ροή και ψύχεται έως «το σημείο υγροποίησης». Ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των θερμοκρασιών που υπάρχουν στα υδρόφοβα τοιχώματα της συσκευής, διαμορφώνεται ένα συμπύκνωμα, η υγρασία ρέει και συσσωρεύεται στο τμήμα του υδροσυλλέκτη, ενώ ο αποξηραμένος αέρας κατευθύνεται προς τα άνω και διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, παράγοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια η οποία θέτει σε λειτουργία την αντλία, που παρέχει νερό στους καταναλωτές.

Μέσα σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου η «Στροβιλοειδής πηγή» παράγει περίπου 0,8 κυβικά μέτρα καθαρού κρύου νερού. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, ενώ το ύψος όλης της εγκατάστασης μπορεί να φθάσει τα 10 μέτρα και η διάμετρός της τα 2 μέτρα.

Στην ανακοίνωση πάντως του πανεπιστημίου αναφέρεται ότι «οι μηχανικοί του πανεπιστημίου της Σαμάρα κατοχύρωσαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων την άδεια ευρεσιτεχνίας για την ενεργειακά αυτόνομη συσκευή τους…»

Οι κινήσεις που κινούν

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα νανογεννήτρια που μπορεί να συλλέξει ενέργεια από τις κινήσεις των ανθρώπων και να τροφοδοτεί συνεχώς φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. H φορητή νανογεννήτρια, που μπορεί να πλυθεί, κατασκευάστηκε από υδρόφοβο υλικό μικροϊνών. Είναι υφαντή, φοριέται με όλα τα ρούχα και μπορεί να μετατρέψει τη μηχανική ενέργεια που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε ηλεκτρική. Η νανογεννήτρια αυτή δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν αυτοτροφοδοτούμενες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
ChineScienceDailykabusiness.gr, 17/10/2018

Τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο

Οι 10 τεχνολογίες αιχμής που θα αλλάξουν τον κόσμο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στα επόμενα 3-5 χρόνια είναι:

  • Επαυξημένη πραγματικότητα (augmented): πραγματικότητα –«ξαδερφάκι» της εικονικής (virtual) πραγματικότητας– θα βοηθά τους χειρουργούς να κάνουν ασφαλέστερες επεμβάσεις ή να υπάρχουν ολογραφικοί «ξεναγοί» στα μουσεία.
  • Εξατομικευμένη ιατρική: Η ιατρική, διαγνώσεις και θεραπείες, θα είναι, εστιασμένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε ξεχωριστού ασθενούς.
  • «Έξυπνα» φάρμακα και υλικά: Αντί για δαπανηρά, χρονοβόρα και αβέβαια πειράματα, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει να αναλύει όλα τα γνωστά τεστ και τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία κατά πολύ.
  • Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί: Η Siriκαι η Alexaείναι μόνο μια πρόγευση αυτού που ακολουθεί. Η «έξυπνη» φωνή μέσα στον χώρο κάθε ενός θα δέχεται φωνητικές εντολές, θα του απαντά, θα συζητά μαζί του και θα τον βοηθά σε πολλά.
  • Κυτταρικά εμφυτεύματα παραγωγής φαρμάκων: Τα φαρμακευτικά εμφυτεύματα θα γνωρίσουν μεγάλη εξάπλωση στο μέλλον και θα αφορούν θεραπείες για διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές, φυματίωση, διαβήτη, καρκίνους, χρόνιους πόνους κ.ά.
  • Μαζική γονιδιακή τροποποίηση: Μέσω της λεγόμενης «γονιδιακής καθοδήγησης» (genedrive) μια επιθυμητή γονιδιακή μετάλλαξη (πχ στείρωση) θα εξαπλώνεται μαζικά σε ένα είδος (πχ κουνούπια) για να μπει φρένο στην εξάπλωση νόσων.
  • Αλγόριθμοι για κβαντικούς υπολογιστές: Ήδη, εκτός από τις προόδους στο υλικό –hardware, εμφανίζονται συνεχώς νέα προγράμματα κβαντικού λογισμικού –software.
  • Πλασμονικά (μετα)υλικά: Σε επίπεδο νανοκλίμακας θα πετυχαίνουν την αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας, τη μεγαλύτερη ευαισθησία των βιολογικών αισθητήρων (ώστε πχ να διακρίνουν εύκολα τις βακτηριακές από τις ιογενείς λοιμώξεις) ή τη δημιουργία ιατρικών νανοσωματιδίων που θα ενεργοποιούνται από το φως και θα καταπολεμούν τον καρκίνο, χωρίς να κάνουν ζημιά στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
  • Κρέας εργαστηρίου: Το κρέας που έχει «καλλιεργηθεί» από κύτταρα, υπόσχεται μικρότερα περιβαλλοντικά κόστη και λιγότερες θυσίες ζώων.
  • Ηλεκτροφάρμακα: Ως εναλλακτική λύση στα γνωστά φάρμακα, τα ηλεκτροφάρμακα (electroceuticals), είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να στέλνουν σήματα στα όργανα του σώματος.

sofokleousin.gr, 2/11/2018

Κρεοφαγία μήτηρ πάσης κακίας

Εκτιμάται ότι περίπου ένα δισ. συνάνθρωποι μας –και αυξάνονται ραγδαία– έχουν αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή τους. Η ηθική πλευρά, είναι η συνειδητοποίηση της βαρβαρότητας που περιλαμβάνει η εκτροφή και σφαγή ζωντανών οργανισμών. Σχετικά με την Υγιεινή, διαπιστώνει κανείς ότι όλα τα θρεπτικά στοιχεία του κρέατος, μπορούν να αντικατασταθούν από συνδυασμούς μη ζωικών τροφίμων. Όσον αφορά στην περιβαλλοντική διάσταση, η μαζική εκτροφή ζώων επιβαρύνει την κατάσταση του όζοντος, την ακατάσχετη κατανάλωση ύδατος και την καταστροφή δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων.
Ρ.Πεφάνης, presspublica.gr, 23/10/2018

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!