Τοξικά είδη στις θάλασσες

Πολλά είναι τα τοξικά και δηλητηριώδη ψάρια τα οποία ευδοκιμούν τόσο στις ελληνικές όσο και στις κυπριακές θάλασσες, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί, τόσο από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από διάφορα ΜΜΕ, μια ελλιπής γνώση σχετικά με το θέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις κι ενημέρωση η οποία –σε κάποιες περιπτώσεις– μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα ελληνικά ΜΜΕ ορισμένα άρθρα σχετικά με το ιαπωνικό πιάτο fugu, που καταναλώνεται κυρίως σε ασιατικές χώρες και περιέχει ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae, γνωστά και ως pufferfish, μέλη της οποίας αποτελούν και οι λαγοκέφαλοι. Δυστυχώς, η αλήθεια για την τοξικότητα των ειδών λαγοκέφαλου που ζουν στις ελληνικές θάλασσες απέχει πολύ από αυτές τις μαγειρικές «συμβουλές» που διακινούνται διαδικτυακά. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, έχουν υπάρξει ουκ ολίγα περιστατικά στα οποία άνθρωποι κινδύνευσαν σοβαρά να χάσουν τη ζωή τους από κατανάλωση λαγοκέφαλων. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει ήδη διακινήσει σχετικές ανακοινώσεις για τη θανατηφόρα τοξικότητα του είδους Lagocephalus sceleratus, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες σε όλες τις λιμενικές αρχές και τους αλιευτικούς συλλόγους με στόχο την αποφυγή αλίευσης, πώλησης και κατανάλωσης του λαγοκέφαλου.

Το είδος λαγοκέφαλου, που συνήθως αλιεύεται στα ελληνικά ύδατα, δεν ανήκει στα είδη τα οποία δύνανται να καταστούν βρώσιμα κατόπιν της επεξεργασίας τους, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη (ΤΤΧ) και ανάλογές της ουσίες, συχνά σε υψηλές συγκεντρώσεις, σε όλους σχεδόν τους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού (σάρκας) και του δέρματος.

Διαστημική «αλιεία»

Θα είναι ένας συνδυασμός αλιευτικού σκάφους και απορριμματοφόρου, μόνο που δεν θα «ψαρεύει» σκουπίδια στη θάλασσα αλλά στο Διάστημα. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή RemoveDebris, ένα μικρό πιλοτικό διαστημικό «ψαράδικο-σκουπιδιάρικο», το πιο εξελιγμένο του είδους του μέχρι σήμερα, που θα εκτοξευθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοκιμασθούν νέες τεχνολογίες, ώστε να μειωθούν τα διάφορα διαστημικά σκουπίδια που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Όχι μόνο οι δορυφόροι, αλλά ο ίδιος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) και οι αστροναύτες του κινδυνεύουν, όπως έδειξε ένα «ξέμπαρκο» θραύσμα που θρυμμάτισε ένα παράθυρο του σταθμού το 2016.

Το RemoveDebris, μια δορυφορική πλατφόρμα βάρους περίπου 100 κιλών, έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών αεροδιαστημικών εταιρειών και πανεπιστημίων (Airbus, ArianeGroup, CSEM, Inria, ISIS, SSC κ.ά.) με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Προγραμματίζεται να εκτοξευθεί την επόμενη εβδομάδα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με ένα πύραυλο Falcon 9 της Space Χ του Έλον Μασκ.

Αρχικά η διαστημοσυσκευή θα «δέσει» στον ISS και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική αποστολή της. Θα απελευθερώσει στο διάστημα ως τεχνητούς στόχους δύο νανοδορυφόρους CubeSat διαμέτρου δέκα εκατοστών ο καθένας και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τους πιάσει, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά ένα αλιευτικό καμάκι κι ένα δίχτυ (και τα δύο έχουν κατασκευασθεί από την Airbus). Μόλις πιάσει το σκουπίδι, θα το σύρει στην ατμόσφαιρα της Γης, ώστε να καεί εκεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Από το 1957 που ξεκίνησε η διαστημική εποχή, οι χιλιάδες εκτοξεύσεις έχουν θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη δεκάδες χιλιάδες άχρηστα πλέον αντικείμενα (π.χ. δορυφόροι εκτός λειτουργίας) και μικρά ή μεγάλα θραύσματα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πια πάνω από 7.600 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τον πλανήτη μας και μερικά θραύσματα κινούνται με ταχύτητες 48.000 χιλιομέτρων την ώρα, γεγονός που τα καθιστά τρομερή απειλή για τους περίπου 1.200 εν ενεργεία δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς, τωρινούς ή μελλοντικούς.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν στο διάστημα 750.000 θραύσματα μεγαλύτερα του ενός εκατοστού και 166 εκατομμύρια μεγαλύτερα του ενός χιλιοστού.

Σε τροχιά ο μετεωρολογικός δορυφόρος Αίολος

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Αίολος αναμένεται να συμβάλει στην καταγραφή των ανέμων σε όλη τη Γη. Το στοίχημα για τους επιστήμονες είναι αν με τη λεπτομερή και ακριβέστερη από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο παρατήρηση και καταγραφή των ανέμων θα γίνει εφικτή η πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιστημονική αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος προσδοκά «αισθητή πρόοδο στα μοντέλα αιολικού δυναμικού» και κατά συνέπεια «βελτίωση της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης».

Ο Αίολος πρόκειται να καταγράψει για πρώτη φορά την ταχύτητα του αέρα γύρω από τη Γη από ύψος 30 χλμ. μέχρι το έδαφος άλλα και πάνω από πυκνά σύννεφα.

Οι ειδικοί του κλάδου προσδοκούν ότι ειδικά οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις, σε βάθος πέντε με επτά ημερών, θα γίνουν αισθητά ακριβέστερες με τη βοήθεια των στοιχείων που θα συλλέξει ο Αίολος.

Η προετοιμασία της τεχνολογικά άκρως περίπλοκης αποστολής της ESA(Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) διήρκεσε 15 χρόνια, με το κόστος του δορυφόρου να ξεπερνά τα 300 εκατομ. ευρώ. Ο Αίολος, ο θεός των ανέμων, θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη, την οποία θα παρακολουθεί από ύψος 320 χλμ. Τα μέλη της αποστολής της ESA εκτιμούν ότι μετά την κατανάλωση των καυσίμων του σε τέσσερα περίπου χρόνια από σήμερα, ο Αίολος θα καταστραφεί εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα της Γης.

Πηγή: ESA / Euronews

Γυμνιστές εναντίον κτηνοτρόφων

Κολυμβητές-γυμνιστές διαμαρτυρήθηκαν στην περιοχή Σμάλαντ της νότιας Σουηδίας, επειδή επισκέπτονταν τις παραλίες τους αγελάδες. Τις αγελάδες πήγαιναν εκεί κτηνοτρόφοι που είχαν πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Οι κολυμβητές αξίωσαν να φύγουν οι αγελάδες με το αιτιολογικό ότι οι κοπριές «συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία». Οι τοπικές αρχές έλυσαν το θέμα με δημοψήφισμα(!) και οι ντόπιοι αποφάνθηκαν ότι οι αγελάδες και οι άνθρωποι έχουν ίδια δικαιώματα στις παραλίες. Για να μην προκληθεί πρόβλημα με το βακτηρίδιο E.Coli, οι αγρότες θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν τις αγελάδες μέσα στη θάλασσα αν βρίσκονται ταυτόχρονα εκεί λουόμενοι που θέλουν να κολυμπήσουν.

Πηγή: presspublica.gr

Πυρκαγιές

Κατά 33,6% έχουν αυξηθεί φέτος οι μεγάλες (300 στρέμματα) δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2018 έχουν εκδηλωθεί 489 δασικές φωτιές. Την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος έως 6 Αυγούστου, ήταν 366 φωτιές. Η αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών ευτυχώς δεν έχει συνοδευτεί από διεύρυνση των καμένων εκτάσεων, καθώς οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την καμένη γη σε 867.000 στρέμματα, σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2017. Στη Σουηδία φέτος οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 25 φορές σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, ακόμα και στον αρκτικό κύκλο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η αυξητική τάση θα συνεχιστεί, ειδικά καθώς η σταδιακή κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών και σε φαινόμενα λειψυδρίας.

Πηγή: Copernicus, skai.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!