Δίωξη εργαζόμενου και μελών του Δ.Σ. σωματείου γιατί διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα

 

Τον Σεπτέμβριο του 2011 απολύθηκε από τα φροντιστήρια Μ.Ε. Μπαχαράκης ο καθηγητής Φυσικής Γ. Παπαγιάννης, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης (ΣΜΕΘ) και επί χρόνια μέλος της Διοίκησής του, διότι αντιδρούσε στη σωρεία εργατικών παραβάσεων της εργοδοσίας. Το Σωματείο ξεκίνησε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα φροντιστήρια του ομίλου, ζητώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου και την καταβολή των δεδουλευμένων του. Από την αρχή, η εργοδοσία εξαπέλυσε μια λυσσαλέα επίθεση ενάντια στον απολυμένο συνάδελφο, καθώς και στους πρόεδρο και αντιπρόεδρο του σωματείου.

Αφού απέτυχε να στρέψει τους εργαζόμενους του φροντιστηρίου κατά του σωματείου και του απολυμένου συνάδελφου, ο εργοδότης επιστράτευσε τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, επιβαρύνοντας τα μέλη της Διοίκησης του ΣΜΕΘ με μηνύσεις, διώξεις και αυτόφωρα. Επιπλέον και χωρίς να έχει τελεστεί καμία αξιόποινη πράξη, η εργοδοσία αποσπά μια πρωτοφανή προσωρινή διαταγή απαγόρευσης των παραστάσεων διαμαρτυρίας σε απόσταση τουλάχιστον τριακοσίων (300!) μέτρων, από όλα τα παραρτήματα του φροντιστηρίου.

Ένα σχεδόν χρόνο αργότερα (τον Ιούλιο του 2012) και ενώ οι παραστάσεις έχουν σταματήσει, ο εργοδότης κατέθεσε αγωγή κατά: α) του ΣΜΕΘ, β) του απολυμένου συναδέλφου και δύο Γάλλων (μελών της τότε διοίκησης) με αίτημα τη φίμωση του σωματείου και την απαίτηση να του καταβληθεί το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 ευρώ) ως «δίκαιη και εύλογη αποζημίωση»!

Πριν από λίγες μέρες, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση η οποία αναγνωρίζει ότι η εργοδοσία των Φροντιστηρίων Μπαχαράκη υπέστη ηθική βλάβη από τις κινητοποιήσεις του σωματείου και επιβάλλει σε αυτό, τον απολυμένο εργαζόμενο, και τα δυο μέλη της τότε διοίκησης:

afisa thessalonikhα) Την απαγόρευση διοργάνωσης «παραστάσεων διαμαρτυρίας» και γενικά συναθροίσεων που γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διαταράσσει και να καθιστά αδύνατη την επαγγελματική λειτουργία των εγκαταστάσεων των Φροντιστηρίων Μπαχαράκη.

β) Την απαγόρευση ανάρτησης στο Διαδίκτυο καταχωρίσεων, τη διανομή φυλλαδίων και την επικόλληση αφισών με τέτοιο περιεχόμενο που να οδηγεί σε προσβολή της προσωπικότητας των εργοδοτών (των Φροντιστηρίων Μπαχαράκη).

γ) Χρηματική ποινή ύψους διακοσίων (200) ευρώ για τον καθένα εκ των τριών παραπάνω μελών του Δ.Σ. του σωματείου, για κάθε μελλοντική παράβαση εκ μέρους τους. Επίσης επιβάλλει:

δ) Τη δημοσίευση περίληψης της απόφασης αυτής σε μια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, καθώς και στην ιστοσελίδα του σωματείου «www.smeth.gr», εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης.

ε) Την καταβολή στον εργοδότη του ποσού των 12.000 ευρώ, ως ηθική αποζημίωση!

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε τη στιγμή που όλα τα μέλη του σωματείου έχουμε απαλλαχτεί από όλες τις κατηγορίες που προσπαθούσε να μας φορτώσει η εργοδοσία των Φροντιστηρίων Μπαχαράκη, ενώ ο εργοδότης υποχρεώθηκε να καταβάλει στον εργαζόμενο δεδουλευμένα που αγγίζουν τις 9.000 ευρώ και έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών και χρηματικό πρόστιμο για μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και ταυτόχρονα διώκεται ποινικά για παράνομη και καταχρηστική απόλυση.

Τα στοιχεία που κυριαρχούν στο σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου είναι:

Α) Η «θεοποίηση της επιχειρηματικότητας» (ακόμα και όταν αυτή υπηρετεί την παραπαιδεία), στην οποία όλοι πρέπει να υποτασσόμαστε (απόσπασμα απόφασης). «…Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις εργατικών διαφορών που στα τόσα χρόνια λειτουργίας του ομίλου … (περί τα 50 περίπου έτη) και με τέτοιο αριθμό εργαζομένων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν, ούτε επαληθεύουν τους ως άνω προσβλητικούς σε βάρος των εναγόντων ισχυρισμών που γενικεύουν μεμονωμένες περιπτώσεις».

Β) Η παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας πιστοποιείται όχι με βάση τα πραγματικά γεγονότα αλλά με βάση την κινητοποίηση της αστυνομίας (απόσπασμα απόφασης) «Εάν δεν παρακωλυόταν η εκπαιδευτική διαδικασία, δεν θα είχαν κινητοποιηθεί οι αστυνομικές δυνάμεις, ούτε και οι εισαγγελικές…» παραβλέποντας το γεγονός ότι η αστυνομία ήταν παρούσα μετά από απαίτηση του εργοδότη.

Γ) Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι διώξεις που έχουν ασκηθεί στην εργοδοσία για παραβάσεις της ΣΣΕ και παράνομη απόλυση (απόσπασμα απόφασης) «… εντούτοις δεν αποδείχτηκαν, κατά τη κρίση του δικαστηρίου, ως αληθείς οι ανωτέρω ισχυρισμοί των εναγομένων περί «εργοδοτικής αυθαιρεσίας» και γενικά περί «κακού εργοδότη».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που κυριαρχεί η δυσοσμία των μνημονίων και επιχειρείται μια δημοκρατική αναδίπλωση. Αποτελεί ένα πολύ κακό δεδικασμένο, γιατί χτυπάει το στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζομένων: να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ως Σωματείο και ως εργαζόμενοι, απευθυνόμαστε σε κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα αλλά και σε κάθε εργαζόμενο/η, νέα/ο και ζητούμε την υλική και ηθική συμπαράσταση και στήριξή του. (Για επικοινωνία με το ΣΜΕΘ στο τηλ.: 2310-265730, e-mail: [email protected], www.smeth.gr).

 

Γεώργιος Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος του ΣΜΕΘ και μέλος της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!