Κινήσεις πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων που αγωνιούν και αγωνίζονται

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ συνεχίζουν για τρίτο μήνα να βιώνουν την ανασφάλεια, καθώς η επιχείρηση εξακολουθεί να κινείται σε ένα πολύ θολό τοπίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο άμεση αντίδραση επιδεικνύει με ανακοινώσεις- απαντήσεις σε δημοσιεύματα εφημερίδων, τόσο κρυφά και υπόγεια κινείται όλο αυτό το διάστημα, από τα μέσα Ιουλίου που ζήτησε την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η επιχείρηση, μέχρι σήμερα,5 έχει αιφνιδιάσει τους πάντες με τις νομικές της κινήσεις, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να καθυστερεί πληρωμές εργαζομένων, προχωρά σε μεταβιβάσεις ή πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων και σωρεύει χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Οι περίφημες διαδικασίες του άρθρου 99 που, υποτίθεται, ότι δίνουν μια ευκαιρία σε επιχειρήσεις να αναδιοργανωθούν και μάλιστα με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση για να «ξεφορτώνεται» εργαζόμενους και καταστήματα. Η δικαιοσύνη και πάλι αποδεικνύεται τυφλή ως προς τις πραγματικές προθέσεις του επιχειρηματία.
Οι εργαζόμενοι σε δυο καταστήματα της Κυπαρισσίας προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μισθοί και οι ενδεχόμενες αποζημιώσεις τους. Το Ειρηνοδικείο της περιοχής έβγαλε ήδη αρνητική απόφαση. Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματίας, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών έπαιρνε «προσωρινή διαταγή», δηλαδή προστασία έναντι πιστωτών και εργαζομένων.
Έτσι, με 300-400 εκατομμύρια ευρώ χρέη και 3.600 εργαζόμενους όμηρους η οικογένεια Αποστόλου σχεδιάζει και υλοποιεί τα επόμενα επιχειρηματικά της σχέδια, απόλυτα προστατευμένη από ένα σαθρό νομοθέτημα που επιγράφεται «δεύτερη ευκαιρία». Μια εξωφρενική θωράκιση κατά των διεκδικήσεων των εργαζομένων, αλλά και των πιστωτών της επιχείρησης με τους οποίους, μάλιστα, ταυτίζονται από το σχετικό νόμο οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν
Οι εργαζόμενοι, από την πρώτη στιγμή προσπαθούν να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους, ξεπερνώντας τη γεωγραφική διασπορά, την έλλειψη συνδικαλιστικής οργάνωσης και τις τρικλοποδιές που δέχονται από την εργοδοσία. Σε μια σειρά πόλεις έγιναν διαβήματα σε επιθεωρήσεις εργασίας, προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο κάλεσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Στην περιοχή λειτουργούν 22 καταστήματα με 380 εργαζόμενους και οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο λουκέτο θα είναι καταλυτικές. Ήδη, την εβδομάδα που πέρασε, οι εργαζόμενοι σε ένα από τα καταστήματα της Χαλκίδας προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τους οφείλονται μισθοί Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και ένα τμήμα τού επιδόματος αδείας και η εταιρία τους πληρώνει με ένα είδος λοταρίας δίνοντας χαρτάκια στους εργαζόμενους.
Αφού προσπάθησε η εργοδοσία να λειτουργήσει το κατάστημα με μεταφορά υπαλλήλων από άλλα καταστήματα, τελικά προχώρησε σε ουσιαστική παύση πληρωμών. «Ο ιδιοκτήτης βάζει ως ασπίδα τους 3.600 εργαζόμενους για να μπει στο άρθρο 99 και μετά θα αφήσει την επιχείρηση ένα κουφάρι», μας λέει η Μαρία Σμυρναίου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Εύβοιας και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της περιοχής. Το σωματείο και το Ε.Κ. προκήρυξαν επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας, καλύπτοντας έτσι τον αγώνα των εργαζομένων.

Γιώργος Κατερίνης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!