Δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑT τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το Β΄ τρίμηνο 2018. Τα άμεσα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά σε σχέση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση επενδύσεων και υψηλούς ρυθμούς αύξησης στην παραγωγή (ΑΕΠ).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έπεσε στο 1,8% στο Β΄ τρίμηνο 2018 συγκριτικά με 2,5% στο Α΄ τρίμηνο. Οι επενδύσεις συνεχίζουν για δεύτερο τρίμηνο να είναι αρνητικές (-5,4%), γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε σχέση με τις προσδοκίες για «έκρηξη» επενδύσεων που υπόσχεται εδώ και δύο περίπου χρόνια η κυβέρνηση. Η συνολική κατανάλωση συνεχίζει να είναι ασθενική, μόλις στο 0,8%. Οι εξαγωγές έφτασαν στο 9,4% και αποτελούν σημαντικό παράγοντα συμβολής στην αύξηση του ΑΕΠ, ανησυχητική όμως είναι η αύξηση των εισαγωγών στο 4,3%.

Οι προοπτικές για το Γ΄ τρίμηνο μπορεί αρχικά να φαίνονται θετικές λόγω της μεγάλης αύξησης στον τουρισμό αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες. Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ δείχνει οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Τα αποτελέσματα από τις εκπτώσεις δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μελέτη των στοιχείων δείχνει μεσοσταθμική μείωση των πωλήσεων κατά περίπου 10%, όταν έχουν συμπεριληφθεί και τα στοιχεία από την αυξημένη κατανάλωση λόγω τουρισμού. Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση κατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τομέα του αυτοκινήτου όπου οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε ετήσια βάση (αντίστοιχος μήνας 2017) τον Ιούλιο 2018 αυξήθηκαν κατά 21% και τον Αύγουστο πάνω από 50% (!) (προσωρινά στοιχεία).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έπεσε στο 1,8% στο Β΄ τρίμηνο 2018 συγκριτικά με 2,5% στο Α΄ τρίμηνο. Οι επενδύσεις συνεχίζουν για δεύτερο τρίμηνο να είναι αρνητικές (-5,4%), γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε σχέση με τις προσδοκίες για «έκρηξη» επενδύσεων που υπόσχεται εδώ και δύο περίπου χρόνια η κυβέρνηση

Με αυτά τα δεδομένα τίθεται σε ισχυρή αμφισβήτηση η επίτευξη του αναπροσαρμοσμένου (προς τα κάτω) στόχου της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ το 2018 κατά 2%.Η ανωτέρω καταγεγραμμένη επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Καταγράφουμε κάποιες από αυτές.

  • Στη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και στην εφαρμογή του πακέτου παροχών της κυβέρνησης μέσω ΔΕΘ. Η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ξεκινά στις 10/9/2018. Ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης δεν βοηθά την κυβέρνηση να πείσει ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό και συνεπώς να υπάρχει οικονομικό περιθώριο να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και να υλοποιηθούν οι λοιπές σχεδιαζόμενες παροχές.
  • Στην έξοδο της χώρας στις αγορές. Η επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας επιδεινώνει το ήδη αρνητικό κλίμα για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει στόχο να δανειστεί από τις αγορές και μάλιστα μεγάλα ποσά. Ήδη τα spread έχουν διαμορφωθεί σε απαγορευτικά για την παρούσα περίοδο επίπεδα και η «έξοδος στις αγορές» αναβάλλεται για αργότερα.
  • Στην απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Για μία ακόμα φορά διαπιστώνουμε ως κοινωνία και ως οικονομία ότι η ανάπτυξη δεν είναι ένας «αυτόματος μηχανισμός» που έρχεται, εγκαθίσταται και αυξάνεται επειδή το διέταξε η κυβέρνηση. Η ζημιά που έχουν κάνει τα μνημόνια στην διάρθρωση της οικονομίας, στον παραγωγικό ιστό της χώρας και την φυγή του επιστημονικού προσωπικού σε συνδυασμό με τις προϋπάρχουσες στρεβλώσεις λόγω της έλλειψης σχεδιασμού, της πολλαπλής εξάρτησης της χώρας, της αποβιομηχάνισης και του άναρχου προσανατολισμού σε υπηρεσίες, έχουν υπονομεύσει ριζικά τη δυνατότητα για ομαλή οικονομική, σταθερή ανάπτυξη. Τα επόμενα χρόνια θα εξαρτόμαστε από την πορεία του τουρισμού και την πορεία της οικονομίας των άλλων (εξαγωγές) για να ελπίζουμε σε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης μικρότερο του 2% και να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό… που πρακτικά σημαίνει ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο του 2007-2008 στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα του 2030-2040! Φυσικά αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξουν άλλες έκτακτες συνθήκες όσον αφορά το εξαιρετικά μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την έξοδο στις αγορές και την ομαλή εξυπηρέτησή του όπως έχει δεσμευθεί η παρούσα κυβέρνηση υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού και της χώρας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!