Αρχική συνεντεύξεις κοινωνία Θεσσαλονίκη: Εισβολή και ματαίωση βιβλιοπαρουσίασης

Θεσσαλονίκη: Εισβολή και ματαίωση βιβλιοπαρουσίασης

Στις 11/12, σε αίθουσα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, επρόκειτο να γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη με τίτλο «Για την Ελλάδα που ματώνει». Στο βιβλίο περιλαμβάνονται άρθρα της συγγραφέως της περιόδου 2017-2023 και η συζήτηση που θα ακολουθούσε είχε τίτλο «Η υποτέλεια, κυρίαρχο πρόβλημα της πατρίδας μας». Την προγραμματισμένη ώρα της παρουσίασης, μια ομάδα εισέβαλε στο χώρο και με συνθήματα ενάντια στον φασισμό, εμπόδισε να γίνει η εκδήλωση.

Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλούσαν ακόμα κάποιοι δημοσιογράφοι και ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», δεν είχε κανένα φασιστικό περιεχόμενο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το περιεχόμενο του βιβλίου και το έργο της συγγραφέως, που επικεντρώνονται στο θέμα της υποδούλωσης της χώρας στους ξένους επικυρίαρχους, ειδικά από την περίοδο των μνημονίων κι έπειτα. Οι εμπνευστές της εισβολής αξιοποίησαν μάλιστα ένα αφισάκι κάποιου άσχετου με την εκδήλωση που προσπαθούσε να την συνδέσει με εμφανώς ακροδεξιές απόψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες «παρεμβάσεις», ειδικά στον πανεπιστημιακό χώρο. Στους κύκλους αυτούς, κυριαρχεί η λογική του «πεσίματος» και της απαγόρευσης ακόμα και μιας βιβλιοπαρουσίασης ή οποιασδήποτε εκδήλωσης που δεν είναι σύμφωνη με τις «σωστές» απόψεις (έχει συμβεί μάλιστα, στο στόχαστρο τέτοιων πρακτικών να μπαίνουν ακόμα και εκδηλώσεις άλλων αριστερών χώρων). Η μέθοδος αυτή δεν σχετίζεται καθόλου με τη δημοκρατία και το μαζικό κίνημα, αλλά προάγει τον πραξικοπηματισμό.

Εδώ έχουμε κι ένα μεγάλο τσουβάλιασμα που επιχειρείται, με τη στάμπα του «φασίστα» να μπαίνει με περισσή ευκολία σε οποιονδήποτε. Το τσουβάλιασμα αυτό ευνοεί πρώτα από όλα, για ευνόητους λόγους, τις συστημικές δυνάμεις και ειδικά τη μητσοτακική Δεξιά. Δεύτερον, ευνοεί την ίδια τη φασιστική ακροδεξιά που συχνά της «χαρίζεται» ένας μεγάλος χώρος. Μην πάμε μακριά, στην περίπτωση των Πρεσπών η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που διαφωνούσε με τη συμφωνία, χαρακτηριζόταν με άνεση ακροδεξιά από τους κύκλους αυτούς.

Δεν οδηγεί πουθενά η λογική του αυτόκλητου θεματοφύλακα σχετικά με το ποιες απόψεις θα ακούγονται και ποιες όχι στους πανεπιστημιακούς χώρους ή αλλού. Στην προκειμένη περίπτωση, οδήγησε σε ένα σίριαλ αλληλοκαταγγελιών για το ποιος είναι φασίστας και ποιος παρακρατικός, ενώ η αστυνομία δεν έχασε την ευκαιρία για την παρενόχληση γραφείων οργανώσεων και μερικές συλλήψεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, υπάρχει και ένα πολιτικό θέμα. Ωραία, η εκδήλωση που θα έθετε, με «ακροδεξιούς» υποτίθεται όρους, το θέμα της υποτέλειας της χώρας δεν έγινε. Μεγάλη νίκη του κινήματος… Το θέμα της υποτέλειας υπάρχει ως κεντρικό πρόβλημα της χώρας ή καταργήθηκε κι αυτό μαζί με τη βιβλιοπαρουσίαση; Για το θέμα αυτό έχουν να πουν κάτι οι «παρεμβαίνοντες», σκοπεύουν να ανοίξουν κάποιο διάλογο για αυτό; Ψιλά γράμματα…

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version