Αρχική πολιτική Θερμό επεισόδιο για κάθε χρήση

Θερμό επεισόδιο για κάθε χρήση

Οι απειλές και προκλήσεις από την Τουρκία έχουν πυκνώσει, αλλά από την Ουάσιγκτον υπάρχει σκοτεινιά. Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θέλουν ένα θερμό επεισόδιο ούτε, πολύ περισσότερο, ποιος θα ήταν ο σκοπός του. Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, Ρ. Μενέντεζ, επισκέφθηκε την Αθήνα και εκδήλωσε δημοσίως τις ανησυχίες του για την αυξημένη, είπε, πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Ο κ. Μενέντεζ, θεωρούμενος φίλος της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αναβαθμισμένη στα μάτια των ΗΠΑ, αλλά δεν έριξε φως για τις προθέσεις της χώρας του σε περίπτωση που ο τόσο ενοχλητικός γείτονας μάς την πέσει, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο Μενέντεζ, υποτίθεται ότι συμπαθεί τους Έλληνες, ο Τραμπ δηλώνει ότι συμπαθεί τον Ερντογάν. Τελικά, όποιον πάρει ο χάρος; Όχι ακριβώς.

***

Οι Τούρκοι ιθύνοντες είναι σαφέστατοι. Θα «υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας», λένε. Δεν τους απασχολεί αν είναι νόμιμα συμφέροντα. Διεκδικούν όσα πιστεύουν ότι μπορούν να αποσπάσουν από τους γείτονες, Ελλάδα και Συρία, ζητώντας από τους μεγαλοδύναμους, ΗΠΑ και Ρωσία, να τους το επιτρέψουν. Ο Ερντογάν λειτουργεί με τα βασικά και στοιχειώδη, όπως τα διδάσκουν οι πράξεις των ισχυρών: ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι κουρελόχαρτο, ότι το μόνο που μετράει είναι η ωμή δύναμη, ότι και οι δυο Μεγάλοι έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία και ότι, πρωτίστως, οι ΗΠΑ θέλουν πολύ να τον ξεσκίσουν αν παραπατήσει από αδυναμία, αφηρημάδα, ή λάθος υπολογισμό.

Ο Ερντογάν επιδιώκει επιρροή στη Συρία, ως προϋπόθεση ισχυρής Τουρκίας και ενδεχομένως μελλοντικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το κύριο είναι ότι θέλει τους Κούρδους νεκρούς. Είτε κυριολεκτικά είτε, κατά παραχώρηση, νεκρούς πολιτικά, ξεδοντιασμένους, ανίκανους προς δράση. Στην από ‘δω μεριά θέλει πετρέλαιο, αέριο και μερίδιο κατοχής στο Αιγαίο. Η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα στον ορυκτό πλούτο θεωρώντας ότι άμεση συνέπεια θα είναι δικαιώματα στη θάλασσα και την ξηρά, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Αυτό ακριβώς διαδίδουν ότι είναι ο σκοπός του θερμού επεισοδίου οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι, χωρίς να διευκρινίζουν αν αποτελεί επιθυμία των ΗΠΑ ή μόνο της Τουρκίας. Οπότε μένουμε με την απορία: αν δεν είχαμε αναβαθμιστεί τι χειρότερο θα παθαίναμε;

Πολλοί επισημαίνουν την «καλή διάθεση» που επιδεικνύει διαχρονικά η ελληνική πλευρά. Ο Σημίτης, υπενθυμίζουν, είχε ήδη αναγνωρίσει συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (Διάσκεψη της Μαδρίτης προ εικοσαετίας) και ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας διαμαρτύρεται στα λόγια αλλά εγκρίνει στην πράξη. Έτσι ώστε οι δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι προτίθεται να ρυθμίσει τα ελληνοτουρκικά στο πνεύμα των Πρεσπών, να φαίνονται φυσιολογικές. Οι Σκοπιανοί πήραν γλώσσα και εθνικότητα. Οι Τούρκοι θα πάρουν κάτι άλλο. Αφού υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται.

Αξίωμα: Αν οι ΗΠΑ θέλουν να γίνει θερμό επεισόδιο Ελλάδας- Τουρκίας, θα γίνει

***

Στις 7 Απριλίου δέκα πρώην αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ με κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι η (κακή) κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως «είτε έχουμε αποφασίσει υποχώρηση στα ζωτικά μας συμφέροντα, είτε παίζουμε με τη φωτιά ελπίζοντας ότι, όπως άλλα προβλήματα, και αυτό θα σκάσει στα χέρια των επόμενων.» Επιβεβαιώνοντας τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ, η δήλωση των Αρχηγών πέρασε στο ντούκου. Το ερώτημα, γιατί ούτε ένας από τους δέκα αρχηγούς δεν παραιτήθηκε, μένει αναπάντητο. Μετά τη συλλογική επιστολή, ο ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκης προέτρεψε τους αξιωματικούς να υπακούουν στην πολιτική ηγεσία όπως «έχουμε μάθει», λες και το έχουν ξεχάσει. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος αποδοκίμασε τις προτροπές του κ. Αποστολάκη. Έτσι που να διερωτάται κανείς αν «τα παιδία παίζει» ή αν εξελίσσονται προεκλογικές δολοπλοκίες εν ου παικτοίς.

Εύλογες, λοιπόν, είναι οι εικασίες ότι επερχόμενα γεγονότα προκαλούν βαθύτερους τριγμούς και ανησυχίες για το αν ο πολιτικός κόσμος μπορεί να χειριστεί ένα καυτό θέμα όπως ένα θερμό επεισόδιο. Με δεδομένο ότι οι Πρέσπες ταρακούνησαν μεν αλλά μπορεί να θεωρηθούν προσεισμός. Αμερικανικές πηγές συνοδεύουν τα περί θερμού επεισοδίου με εκτιμήσεις ότι συνέπειά του θα είναι η μετάθεση σε άγνωστο χρόνο των εκλογών. Προσθέτουν ότι αν η έκβαση του επεισοδίου είναι αμφιλεγόμενη αλλά τελικά δικαιωθούν οι παράνομες τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο, τότε ίσως ξεσπάσει κύριος σεισμός με κλονισμό της υπάρχουσας ευστάθειας. Ανωμαλίες.

Μια εκδοχή προβλέπει απώλειες, αλλά ότι κανείς δεν θα υποστεί ταπείνωση. Αμφότεροι θα διακηρύσσουν ότι νίκησαν. Αλλά ο νικητής θα φανεί στις διαπραγματεύσεις. Τότε, υπό την απειλή νέων συγκρούσεων, η ειρήνη θα γίνει ανταλλάξιμη με «πετρέλαιο και ύδωρ», του Αιγαίου. Αυτά, αν ο Ερντογάν δεν θεωρήσει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους «γκιαούρηδες». Αν χάσει, κακό της κεφαλής του.

Η άλλη εκδοχή θεωρεί ότι η «ασυνήθιστη» (δηλαδή ηθελημένη) διαρροή έκθεσης της CIA με αναφορά σε πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας υποδηλώνει κάτι πολύ σοβαρότερο από ένα απλό επεισόδιο. Η έκθεση τονίζει ότι οι δυο πλευρές είναι εξοπλισμένες έτσι ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εκατέρωθεν απώλειες, επισημαίνει ο υποστράτηγος Ν. Καρατουλιώτης, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, μόλις έπεσε η Χούντα και ως εν ενεργεία αξιωματικός τότε, δήλωνε ευθαρσώς ότι «είναι ΚΚΕ», μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ όπου και παρέμεινε έως ότου καταλήξει στον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συντρόφους και συναδέλφους του.

Σχόλια

Exit mobile version