του Ιάσονα Κωστόπουλου
Όλα δείχνουν πως η υποχώρηση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, προβλέπεται να είναι τόσο αργή όσο και η άνοδος του. Παρότι είναι σαφές πως υπάρχει βελτίωση της κατάστασης της πανδημίας, αυτό ισχύει κυρίως για την περιφέρεια, όπου υπήρχαν μικρότερες εστίες, αντίθετα στην Αττική η κατάσταση παραμένει οριακά στάσιμη. Έτσι, δεδομένων των παραπάνω αλλά και του ύψους των θανάτων και των εισαγωγών καθημερινά, που μαρτυρούν ότι η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, η χώρα και η κοινωνία θα έπρεπε να προετοιμάζονται για μία μακριά μάχη με τον κορωνοϊό που δεν προβλέπεται να τελειώσει τους επόμενους μήνες. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι δηλώσεις επιδημιολόγων και ερευνητών διεθνώς, που κάνουν λόγο για την εμφάνιση τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, με βάση την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως αλλά και την άγνωστη ακόμη διάρκεια της ανόσιας που αυτά παρέχουν. Αντίθετα όμως, κάτι ο τουρισμός, κάτι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και διαφόρων υπουργών, ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, το καλοκαίρι φαίνεται ότι προετοιμάζεται λες και ο κορωνοϊός δεν είναι παρά μία ανάμνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ίσως και τραγελαφικό, ότι έπειτα από την άρση σχεδόν όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό μονομιάς, φτάσαμε να διαβάζουμε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει για να αποφασίσει –μεταξύ άλλων– εάν θα πρέπει να υπάρχει μουσική στην εστίαση, τη στιγμή που η άρση των υπολοίπων μέτρων έχει προαποφασιστεί και προαναγγελθεί. Από κοντά και διάφοροι τηλεαστέρες, όπως ο Α. Γεωργιάδης που δηλώνει ότι όσο πέφτουν τα κρούσματα θα ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες ή η Μ. Παγώνη που αφού παραδέχτηκε δημοσίως ότι ίδια δεν τηρούσε τα μέτρα, δήλωσε πως «τέλη Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες», υπονοώντας ότι φτάνει το τέλος της πανδημίας. Τα παραπάνω, είναι χαρακτηριστικά, του κλίματος διάλυσης που έχουμε επισημάνει ότι καλλιεργείται και του οποίου οι συνέπειες πιθανά να αποδειχθούν δυσβάσταχτες.
Στον αντίποδα, διεθνώς η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για τέταρτο κύμα του οποίου η σφοδρότητα θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών και την διάρκεια της ανοσίας. Μάλιστα, είναι πιθανό να χρειαστεί από Σεπτέμβρη μία ακόμη δόση για όσους εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου. Έτσι, πέρα από το σαφές κενό που δημιουργείται στο «τοίχος ανοσίας», θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως η διαδικασία επανεμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού, εν μέσω διεθνών ανταγωνισμών, δεν προβλέπεται να είναι ομαλή και γρήγορη. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπαίνουμε σε μία νέα φάση της πανδημίας, εκ διαμέτρου αντίθετης με την προηγούμενη. Πλέον το λοκντάουν μετατρέπεται από το μονό μέτρο στο τελευταίο μετρό, τα φάρμακα και τα self-test αντικαθιστούν την καραντίνα και τα οριζόντια οικονομικά μέτρα ενίσχυσης μετατρέπονται σε «στοχευμένα». Ο κορωνοϊός όμως δεν «τελείωσε» και η νέα φάση αναμένεται δύσκολη και εκρηκτική.