Αρχική πολιτική Τέμπη: Να σταματήσει η συγκάλυψη του συστημικού εγκλήματος

Τέμπη: Να σταματήσει η συγκάλυψη του συστημικού εγκλήματος

Να εξεταστούν σε βάθος, άμεσα και με διαφάνεια οι ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη – Δίκαιη η οργή των συγγενών των θυμάτων

Αυτή την εβδομάδα συγκροτήθηκε στη Βουλή η Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση του συστημικού εγκλήματος των Τεμπών που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων πριν εννέα μήνες. Η διαδικασία έγινε εν μέσω διαφωνιών, με τη Ν.Δ. να αρνείται την πρόταση για σχηματισμό μικτού προεδρείου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της επιτροπής. Το θέμα συζητήθηκε και στην ολομέλεια της Βουλής όπου οι Κ. Βελόπουλος και Δ. Νάτσιος κάλεσαν τον υφυπουργό Χ. Τριαντόπουλο να απαντήσει αν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Αγοραστού, ο ίδιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, κάτι το οποίο ο υφυπουργός αρνήθηκε. Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στο θέμα παρά τις σοβαρότατες κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης. Αντίθετα ο Μ. Βορίδης σε συνέντευξή του, αυτές τις μέρες, τόνισε ότι δεν προκύπτει καμία ένδειξη για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από υπουργούς, ακλουθώντας έτσι τις δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη λίγες μέρες πριν.

ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ εξελίξεις που προκύπτουν από την πορεία των ερευνών, η οποία παραμένει γενικά στάσιμη με την όποια πρόοδο να οφείλεται στην επιμονή και την πρωτοβουλία των συγγενών των θυμάτων, είναι ανησυχητικές. Καταρχάς, σε ό,τι αφορά το μπάζωμα του σημείου, οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μετά το δυστύχημα υπήρξε μεταφορά της αμαξοστοιχίας συνοδευόμενη και από την ανασκαφή μεγάλης ποσότητας χώματος και στη συνέχεια την επίστρωση του εδάφους με νέο χώμα, χαλίκια και πίσσα. Πράγμα που όπως είναι λογικό, και καταγγέλλει και ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη, παραπέμπει σε απόπειρα συγκάλυψης και αλλοίωσης των στοιχείων. Αντίστοιχα, αντικρουόμενες δηλώσεις έχουν υπάρξει και σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει μέρος της έρευνας να αναφέρει πως έχουν βρεθεί ανθρώπινα μέλη σε σημεία εκτός της χαρτογράφησης – κάτι το οποίο διέψευσε η εισαγγελία κάνοντας λόγο για την εύρεση γενετικού υλικού και μικρών οστών. Και πάλι όμως οι δηλώσεις των συγγενών δείχνουν άλλα πράγματα: οι ίδιοι μιλούν για χαρτογράφηση που είχε ως δεδομένο ότι τη στιγμή του δυστυχήματος οι άνθρωποι ήταν καθιστοί ενώ καταγγέλλουν ότι η όποια πρόοδος γίνεται από ιδιώτες ιατροδικαστές και εταιρείες που έχουν προσλάβει οι ίδιοι. Παράλληλα ανασύρθηκε και το μαύρο κουτί της αμαξοστοιχίας, το οποίο όμως ανακοινώθηκε πως έχει σοβαρές βλάβες και είναι απίθανο να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί ότι το συστημικό έγκλημα των Τεμπών είναι εμφανές ότι οφείλεται σε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν το ζήτημα των σιδηροδρόμων στη χώρα μας

Η ΑΡΝΗΣΗ της κυβέρνησης να εξετάσει σε βάθος, άμεσα και με διαφάνεια τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για το δυστύχημα των Τεμπών έχει δικαίως προκαλέσει την οργή των συγγενών των θυμάτων. Αυτό, όχι μόνο γιατί το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και οι ελλείψεις σε υποδομές ασφάλειας είναι οφθαλμοφανείς αλλά και δεδομένου του ευρωπαϊκού πορίσματος σχετικά με το ζήτημα που βγήκε μέσα στο καλοκαίρι και κάνει λόγο για ευθύνες 25 μη πολιτικών προσώπων. Το αντίστοιχο πόρισμα σχετικά με τις ευθύνες των Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή έχει μεταφερθεί στη Βουλή όπου τη στιγμή που γράφεται το άρθρο όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα αρνηθεί την σύσταση προανακριτικής για το ζήτημα καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις Μ. Βορίδη δεν συντρέχει τέτοιος λόγος επειδή η δημοσιονομική διόρθωση της σύμβασης 717 δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια των ανθρώπινων ζωών. Η εν λόγω σύμβαση είναι εκείνη που προέβλεπε την εγκατάσταση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και έλαβε πολλαπλές παρατάσεις.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ θα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί ότι το συστημικό έγκλημα των Τεμπών είναι εμφανές ότι οφείλεται σε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν το ζήτημα των σιδηροδρόμων στη χώρα μας. Οι πολλαπλές παρατάσεις χωρίς καταγγελία του αναδόχου αλλά και τα παραπτώματα γνωστών εταιρειών που παίρνουν τη μια δουλειά μετά την άλλη στις υποδομές της χώρας είτε έχουν τεχνογνωσία είτε όχι, είναι πολιτικό ζήτημα. Η στασιμότητα των ερευνών είναι κρίσιμο ζήτημα και εύλογα προκαλεί την ανησυχία των συγγενών. Κανονικά το ζήτημα θα έπρεπε να ερευνηθεί σε όλους τους τομείς με αμεσότητα και πλήρη διαφάνεια, αυτό είναι το στοιχειώδες για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στην χώρα και δεν συμβαίνει. Οι καταγγελίες των συγγενών θα έπρεπε να ελεγχθούν, είναι απαράδεκτο και βέβαια ενδεικτικό για την κατάσταση ότι καταγγέλλεται η αλλοίωση του σημείου αλλά και η ανάγκη για την πρόσληψη ιδιωτών ιατροδικαστών και ερευνητών. Το σκυλοφάγωμα της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλει να κρύψει, τώρα πια που όλοι έχουν υλοποιήσει το δικό τους μνημόνιο, ότι ενώ μεν η διάλυση των υποδομών είναι μνημονιακό έργο η συνέχεια αυτής, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που επωφελήθηκαν από αυτή, αλλά και τελικά η σιωπή για την κακή κατάσταση των υποδομών, η αδιαφορία για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των εργαζομένων και βέβαια η ευκαιριακή αντιμετώπιση του ζητήματος αφορούν και τα τρία κυβερνητικά κόμματα. Όπως βέβαια αφορά όλο το πολιτικό σύστημα το αν υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης και οι σχετικά χαμηλοί τόνοι που κρατιούνται στο ζήτημα. Άλλωστε, η πολιτική χρησιμότητα του συστημικού εγκλήματος των Τεμπών είναι ξεπερασμένη για όσους σήμερα τσακώνονται στη Βουλή για το αν θα γίνει προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή. Και αυτό γιατί οι εκλογές έγιναν. Βέβαια εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και πριν τις εκλογές υπήρξε συστηματική κατεργασία από τα επίσημα κόμματα για να καταλαγιάσει η οργή της κοινωνίας και να μην επεκταθούν ακόμη περαιτέρω οι κινητοποιήσεις της περιόδου.

Σχόλια

Exit mobile version