Αρχική πολιτική Τάκης Πολίτης: «Προσβολή κατά της ελευθερίας μου και της χώρας μας»

Τάκης Πολίτης: «Προσβολή κατά της ελευθερίας μου και της χώρας μας»

To βράδυ του περασμένου Σαββάτου 15/10, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκης Πολίτης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την οποία θα πετούσε για το Καράκας της Βενεζουέλας, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του ως επισκέπτης καθηγητής στο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο. Από την 1η Οκτωβρίου βρισκόταν σε εκπαιδευτική άδεια και είχε παραιτηθεί από Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το ταξίδι του για τη Λατινική Αμερική δεν ολοκληρώθηκε, αφού όταν περνούσε από τον έλεγχο του αεροδρομίου οι υπάλληλοι τον ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να επιβιβαστεί στην πτήση του.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους ο καθηγητής βρισκόταν στην “μαύρη λίστα” της NTVC, δηλαδή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων, η οποία τον χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο» και σε σχετικό e-mail διευκρίνιζε πως η συγκεκριμένη πτήση θα διασχίσει τον εναέριο χώρο του Πουέρτο Ρίκο, που ανήκει στο FIR των ΗΠΑ!

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, οι αμερικανικές υπηρεσίες παρενέβησαν σε πτήση μιας χώρας (Τουρκία) και απαγόρευσαν την μετακίνηση ενός Έλληνα πολίτη προς μία τρίτη χώρα (Βενεζουέλα), επειδή η πτήση αυτή θα περνούσε πάνω από μια άλλη χώρα (Πουέρτο Ρίκο) της οποία η ανεξαρτησία έχει στερηθεί από τις ΗΠΑ!

Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με τη στέρηση του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση ενός ανθρώπου ο οποίος φακελώθηκε από την NTVC, επειδή έχει διαρκή συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Πιθανά η αμερικανική υπηρεσία να ήθελε να… προστατέψει τα «σύνορα» από τον πανεπιστημιακό που έχει δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, συμμετέχοντας στο σπάσιμο του αποκλεισμού ή στους φυλακισμένους, μεταξύ των οποίων και ο Δ. Κουφοντίνας.

Ο Δρόμος επικοινώνησε με τον Τάκη Πολίτη, ο οποίος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η απαγόρευση της συνέχισης του ταξιδιού μου από την Κωνσταντινούπολη προς το Καράκας από κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ και η υλοποίηση αυτής της απαγόρευσης από τις τουρκικές αρχές, είναι παντελώς αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη. Προσβάλλει κατάφωρα την προσωπικότητά μου ως πανεπιστημιακού δασκάλου, καταλύει την προσωπική μου ελευθερία μετακίνησης, ορθώνει εμπόδια στην ελευθερία άσκησης των ακαδημαϊκών μου καθηκόντων στο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, όπου προβλέπεται φέτος να διδάξω. Προσβάλλει επίσης την ίδια μας τη χώρα, αφού πολίτες της, χωρίς καμία απολύτως επίσημη αιτιολογία, με ενέργειες τρίτης χώρας δίκην παγκόσμιου χωροφύλακα και κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, υπόκεινται σε δυσμενή διοικητικά μέτρα. Κάθε κυβέρνηση που σέβεται την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της οφείλει να αντιδράσει».

Σχόλια

Exit mobile version