Νέο σχέδιο για τα απορρίμματα, με σκοτεινά σημεία

 

Ερωτηματικά γεννά η διαχείριση από τους αρμοδίους του θέματος της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κερατέα. Μια μονάδα που η σχεδιαζόμενη κατασκευή της στην περιοχή Οβριόκαστρο ξεσήκωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθιστώντας την μια από τις πρώτες μεγάλες εστίες αντίστασης στον καιρό του Μνημονίου. Ποιος δεν θυμάται το σύνθημα Όλη η Ελλάδα θα γίνει Κερατέα; Την πρωτοφανή κρατική καταστολή; Και, εντέλει, τη νίκη των κατοίκων (ο Δήμος Λαυρεωτικής και η Πολιτεία αποφάσισαν μια μορφή «ανακωχής»);
Όλα αυτά μας θύμισαν οι τελευταίες εξελίξεις, όπου ύστερα από κυοφορία αρκετών μηνών ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη θέση Φοβόλες, στην Κερατέα. Πρόκειται για τη λύση την οποία είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει ο Δήμος Λαυρεωτικής στο ΥΠΕΚΑ και στην Περιφέρεια Αττικής, σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη των κινητοποιήσεων, την άνοιξη του 2011. Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το σχέδιο περιλαμβάνει: Μονάδα ξηρής προδιαλογής, μονάδα υγρού διαχωρισμού και αναερόβιας χώνευσης, μονάδα αερόβιας χώνευσης (ανάκτηση), μονάδα αεριοποίησης υπολειμμάτων (ανάκτηση) και χώρο διάθεσης της τέφρας του αεριοποιητή (ΧΥΤΥ).
Τα παραπάνω αφήνουν περισσότερα σκοτεινά σημεία από ό,τι φαίνεται εξαρχής, ιδιαίτερα ως προς τη σχέση τους με τον υφιστάμενο γενικότερο σχεδιασμό για τα απορρίμματα στην Αττική και με τον, υπό εξέλιξη, διαγωνισμό για Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων στην Κερατέα. Αν η λύση του δήμου προωθείται σε συμφωνία με τον ΕΔΣΝΑ και το ΥΠΕΚΑ, η Κερατέα θα είναι η μοναδική περίπτωση έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, με τη μέθοδο του «ανταγωνιστικού διαλόγου», στην οποία η επιθυμητή λύση θα έχει προκύψει πριν αυτός διεξαχθεί. Το ενδεχόμενο αυτό προϋποθέτει, εκτός των άλλων, τη συμφωνία των εργολάβων που έχουν προεπιλεγεί για τη β΄ φάση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, με τη συγκεκριμένη λύση. Επίσης, προϋποθέτει ότι η συγκεκριμένη λύση θα είναι η οικονομικότερη από όσες θα μπορούσαν να προταθούν.
Αν, πάλι, η λύση του δήμου κινείται ανταγωνιστικά στον προωθούμενο σχεδιασμό, δημιουργούνται ερωτηματικά από τη «χαλαρή» στάση του δήμου, την έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών και τη στάση αποδοχής της Περιφέρειας Αττικής. Όπως δήλωσε στον Δρόμο ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τα Απορρίμματα, «Φαίνεται πως υπάρχει μια υπόγεια συμφωνία μεταξύ Πολιτείας-Δήμου, το έργο να προχωρήσει – μια μορφή συναίνεσης. Τους έδωσαν το ελεύθερο για κάτι, ίσως με όρο να μη βρίσκεται στο Οβριόκαστρο, αλλά αλλού. Τα ερωτήματά μας δεν απαντώνται. Και ο ανταγωνιστικός διάλογος δεν υπάρχει».
Σημειώνεται ότι σε υπόμνημα του ΥΠΕΚΑ προς την Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (α.π. 4909/30.10.2013), που υπογράφει η γενική γραμματέας Νάντια Γιαννακοπούλου, διαβιβάζονται τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Επιτροπή, μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 18-20/9/2013. Στο έγγραφο αυτό, το ΥΠΕΚΑ κάνει έμμεση αναφορά στο ΧΥΤΑ Κερατέας, αναφέροντας πως το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Κερατέας έχει ακυρωθεί. Πώς αυτό συμβαδίζει με την ΜΠΕ της μονάδας στις Φοβόλες; Πώς ο «μικρός πρωθυπουργός» της Αττικής, κ. Σγουρός, δέχεται να παίρνονται ή, έστω, να δημοσιοποιούνται αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, σε ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν αρμοδιότητας του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, των οποίων προΐσταται; Όλα αυτά θυμίζουν ένα υπογείως συμφωνημένο «παιχνίδι» με καταμερισμένους ρόλους, σε ένα ζήτημα που σημαδεύτηκε από έναν εμβληματικό κινηματικό αγώνα.

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!