Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας
Με συνέντευξη Τύπου έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (κίνηση με τεράστια σημειολογική σημασία) παρουσιάστηκε την Πέμπτη η ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η συγκεκριμένη Έκθεση αφορά διεθνείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρει η Έκθεση:
«Στις 9 Οκτωβρίου 2012 η δεκαπεντάχρονη Malala Yousafzai πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ενόπλους Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Το έγκλημά της ήταν ότι διεκδικούσε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το μέσο που χρησιμοποιούσε ήταν ένα μπλογκ. Όπως και ο Mohamed Bouazizi, του οποίου οι πράξεις πυροδότησαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2010, η επιμονή της Malala ξεπέρασε τα σύνορα του Πακιστάν. Το ανθρώπινο κουράγιο και ο πόνος, σε συνδυασμό με τη δύναμη των κοινωνικών μέσων, τα οποία δεν γνωρίζουν σύνορα, έχουν αλλάξει την αντίληψή μας για τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη και, επιπλέον, έχουν οδηγήσει σε αισθητή μετατόπιση της συζήτησης προς την εθνική κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, έχουν βγει στους δρόμους και την ψηφιακή σφαίρα για να εκθέσουν την καταστολή και τη βία που ασκούν κυβερνήσεις και άλλοι ισχυροί παράγοντες. Έχουν δημιουργήσει την αίσθηση της παγκόσμιας αλληλεγγύης -μέσω μπλογκ, άλλων κοινωνικών μέσων και τον παραδοσιακό Τύπο- προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του Mohamed και τα όνειρα της Malala».
Όσον αφορά την Ελλάδα:
Συνεχίστηκαν τα συστημικά προβλήματα που οδηγούν στην ατιμωρησία, όπως η συχνή αποτυχία των Αρχών να διεξάγουν άμεσες, πλήρεις και αμερόληπτες έρευνες και να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποτελεσματική αποκατάσταση. Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο βιασμός με γκλομπ ενός παράτυπου μετανάστη από ακτοφύλακα, τον Μάιο του 2011, ισοδυναμούσε με βασανιστήριο (Ζοντούλ κατά Ελλάδας). Τον Αύγουστο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και διακρίσεις από την αστυνομία, ενός Έλληνα Ρομά το 1999 (Κατσαρής κατά Ελλάδας).
Σήμερα, το Ελληνικό Τμήμα προσπαθεί να έχει μία δυνατή παρουσία, με κύριο άξονα τις/ους εθελόντριες/ές που βάζουν «γερή πλάτη» σε όλα και καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα περιστατικά των παραβιάσεων αναφέρονται στις/ους αντίστοιχες/ους ερευνήτριες/τές και εκείνες/οι κάνουν το καθήκον τους. Έχει λοιπόν ανάγκη από μια συνεχή ροή νέων ακτιβιστών, για να ενδυναμώσει τις δράσεις του και προφανώς το συνολικό αποτέλεσμα. Κομμάτι ενεργό της ελληνικής πραγματικότητας και όχι ξεκομμένο απ’ αυτή, θέσπισε ετήσια συνδρομή για άνεργες/ους 1 ευρώ. Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας βαραίνει και συναισθηματικά για όλες/ους, γιατί έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας. Η Αμαλία Φλέμιγκ, καθόλου τυχαία προσωπικότητα, υπήρξε πρόεδρός του. Αξίζει να το στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να συνεχίσει να υπάρχει.
Merteuil Rouge-Valmon