Αρχική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Αναμοχλεύσεις με άξονα τα ελληνοτουρκικά

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμοχλεύσεις με άξονα τα ελληνοτουρκικά

Οι εξελίξεις γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται είτε μέσα από αποχωρήσεις μελών και στελεχών –όπως για παράδειγμα αυτές από τη νεολαία και διάφορες επιτροπές– είτε μέσα από τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Κουμουνδούρου αλλά και αντίστοιχες κινήσεις όσων έχουν ήδη αποχωρήσει.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των αποχωρησάντων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συστάθηκε αυτή την εβδομάδα, με επικεφαλή τον Α. Χαρίτση και απαριθμεί 11 μέλη. Μπορεί ακόμη να μην έχει ανακοινωθεί το όνομα της νέας ομάδας αλλά ο Α. Χαρίτσης έσπευσε να δηλώσει ότι με ορίζοντα τις ευρωεκλογές είναι ανοιχτοί για συνεργασίες (και συνενώσεις) με δυνάμεις από τον χώρο της αριστεράς και βεβαίως του κέντρου. Όπως έχουμε τονίσει, οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν έναν συνολικό μετασχηματισμό του χώρου της κεντροαριστεράς και αυτό αφορά και τους μεν και τους δε αφού τόσο οι εναπομείναντες όσο και οι αποχωρήσαντες θα προσπαθήσουν να κινήσουν εξελίξεις σε αυτό το χώρο. Αντίστοιχα, ο Στ. Κασσελάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά εξετάζοντας την ενδεχόμενη συνεργασία τους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι σημαντικό να φανεί πως οι αποχωρήσεις των «αγκαθιών» ανοίγουν τον δρόμο για νέες συνεργασίες που μέχρι τώρα ήταν «βαλτωμένες». Η αλλαγή της εικόνας των αποχωρήσεων και τις απομείωσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επιδίωξη της ηγετικής του ομάδας, με τον Στ. Κασσελάκη να προχωρά σε αντιπαραβολή του αριθμού των αποχωρησάντων με τις νέες εγγραφές και το σύνολο των μελών του κόμματος, θέλοντας να φανεί πως το μέγεθος τη ζημιάς που έχει προκληθεί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Η συνάντηση Κασελάκη-Κοτζιά έχει και μια επιπλέον διάσταση, αυτή της συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά. Είναι βέβαιο ότι η επικείμενη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία απασχολεί τα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο πέρα από τον Ν. Κοτζιά, ο Στ.Κασσελάκης συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνη όπου συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις και βέβαια τα ελληνοτουρκικά. Είναι προφανές ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –όπως και η προηγούμενη άλλωστε– έχει οργανική σχέση με τον παράγοντα ΗΠΑ και οι κινήσεις της θα είναι σε πλήρη συνεννόηση μαζί του. Προς το παρόν φαίνεται πως δεδομένης της στάσης την Ν.Δ., που μοιάζει διατεθειμένη –ή και αναγκασμένη– να πάρει πάνω της αυτόν τον κύκλο εθνικών υποχωρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει μια κάπως αντιπολιτευτική στάση. Εκεί αποσκοπούν και οι δηλώσεις της Κουμουνδούρου σχετικά με τις επιφυλάξεις απέναντι στο τι συζητιέται αλλά και το αίτημα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από τη σύνοδο. Μάλιστα, οι επικείμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αποτελούν και αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους αποχωρήσαντες, με το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τους 11 για σχέδιο «Πρεσπών του Αιγαίου» και τους δε 11 να κάνουν λόγο για εθνικιστική διολίσθηση που είναι σε αντιπαράθεση με τη πολιτική λογική της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άσχετα αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει ένα λίφτινγκ τύπου «πατριωτική αριστερά», ας μην ξεχνάμε πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται σήμερα στο «κόμμα της Χάγης», πρωτοστάτησαν και εκθείασαν τη Συμφωνία των Πρεσπών που είχε ως εμπνευστή τον Ν. Κοτζιά και όλοι έχουν κάνει λόγο σε προηγούμενη φάση για «Πρέσπες» και στο Αιγαίο. Η ακριβής στάση του καθενός μένει να φανεί, αν και είναι βέβαιο πως θα εξαρτηθεί κυρίως από τις διεργασίες εντός του πολιτικού σκηνικού, από τα σχέδια για την αναδιάταξη του κέντρου και από όσα επιθυμεί και επιτρέπει ο ξένος παράγοντας.

Σχόλια

Exit mobile version