Με τον πιο προκλητικό και κυνικό τρόπο μας ανακοινώνεται ότι η ακρίβεια σε όλα τα τιμολόγια και τα είδη πρώτης ανάγκης ήρθε για να μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια από σήμερα. Η αύξηση των τιμολογίων για την ενέργεια (ηλεκτρικό, πετρέλαιο, αέριο) θα κρατήσει για καιρό. Η έκθεση της Επιτροπής το λέει ρητά: «Οι τυπικές τιμές δεκαετίας (στην περιοχή των 15-25 ευρώ/MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια».

Ο κ. Παπαχελάς, διευθυντής της συστημικής εφημερίδας Καθημερινή, στο άρθρο του «Ακρίβεια, ο επόμενος δύσκολος αντίπαλος» (19/1/2022) μας ξεκαθαρίζει νέτα σκέτα: «Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ακρίβεια στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και σε βασικά αγαθά θα κρατήσει καιρό. Η Ιστορία έχει άλλωστε αποδείξει πως ό,τι ακριβαίνει σπανίως φθηναίνει». Βρίσκει μάλιστα αρκετές ομοιότητες με ό,τι νομίζαμε στην αρχή της πανδημίας: «Το ζήτημα της ακρίβειας έμοιαζε με την πανδημία στην αρχή. Πολλοί πίστευαν ότι θα κρατούσε τρεις, πέντε, άντε έξι μήνες, και ότι η ζωή μας θα επέστρεφε στην κανονικότητα μετά». Το συμπέρασμα είναι εύλογο: όπως η πανδημία, έτσι και η ακρίβεια θα κρατήσει καιρό. Για να καταλήξει σε ένα άλλο απαύγασμα, με ύφος… Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ: «Η ακρίβεια, όπως και ο κορωνοϊός, δεν είναι εύκολος αντίπαλος για να τα βάλεις μαζί του».

Τι μας λένε λοιπόν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο; Ότι η ζημιά που έγινε στην οικονομία από την κρίση, από την πανδημία, το κόστος της πράσινης μετάβασης κ.λπ. θα πληρωθεί «από τα κάτω». Δηλαδή θα μετακυλιστεί προς τους «υπηκόους», εργαζόμενους και φορολογούμενους. Και θα ισοφαριστεί με νέα κέρδη, που θα προέλθουν από την αύξηση των τιμών (να η ακρίβεια) και από νέα καθολικά και μεγάλα προγράμματα λιτότητας. Κι όλα θα γίνονται στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης» (αφορμές θα παρουσιάζονται διαρκώς, όπως πανδημία, ενεργειακή κρίση, οικολογική κρίση, πληθωρισμός, πόλεμος ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με τη λογική των κυρίαρχων –την οποία αναπαράγει ο κ. Παπαχελάς και οι υπόλοιποι των ΜΜΕ– έχουμε ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν (μάλλον δίχως να υπάρχει αίτιο που τα προκαλεί, σαν θεόσταλτα), όπως πανδημία, πληθωρισμός, ακρίβεια κ.λπ., με τα οποία πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε, να βολευόμαστε όποιοι και όσο μπορούμε (για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε). Απόψεις που λειτουργούν σαν κατευναστικό χάπι για την προώθηση της γιγάντιας επιχείρησης μετακύλισης των συνεπειών της πολυοργανικής κρίσης του συστήματος στις πλάτες όλων των «από κάτω». Κι όλα αυτά σε μια στιγμή όπου ο πλούτος και οι πλούσιοι επιδεικνύονται και ασελγούν επί των κοινωνιών, προβάλλονται μάλιστα ως ευεργέτες, και κάνουν το λούσο σημαία.

Πανδημία, πληθωρισμός, ακρίβεια, περίπου ως φυσικά φαινόμενα. «Χρειάζεται πολύς καιρός για να περάσουν». Υπομονή λοιπόν, καρτερία, μισοζωή. Ναι, το σύνθημά τους είναι «μισοζωή». Υποδιπλασιασμός όλων των αναγκών, όλων των βιολογικών και κοινωνικών εκδηλώσεων της ανθρώπινης ζωής. Εκτόξευση του φόβου, της αντικοινωνικότητας, της καταστολής και του βιοπολιτικού ελέγχου. Εξοστρακισμός και απόρριψη των απείθαρχων, αρνητών, προβληματικών ή ελαττωματικών.

Ακρίβεια λοιπόν, με διάρκεια. Χωρίς δυνατότητα να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να την υπομείνουμε. Οι φραγκάτοι, χλιδάτοι, χαλαροί δεν έχουν ακούσει τίποτα (σαν να μην έγινε ποτέ κάτι ανάλογο) για τη δυνατότητα διαφορετικής πολιτικής: διατίμηση σε όλα τα βασικά προϊόντα, ακύρωση χρεών, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση ή δραστική μείωση του ΦΠΑ, αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή κ.λπ.

Όλα, μα όλα κυριολεκτικά, τα βλέπουν με όρους «αρπαχτής» σε βάρος της κοινωνίας. Και μετά καλούνται οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης να «φυσικοποιήσουν» την κατάφωρη ληστεία που γίνεται. Γιατί, και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μια μειοψηφία εκτινάσσει τα κέρδη και την περιουσία της, και μια πλειοψηφία βυθίζεται. Στην περίπτωσή μας μια ολόκληρη χώρα, η Ελλάδα, κατακρημνίζεται, ενώ οι ελίτ και οι γόνοι της παρτάρουν σε σουίτες, σε δεξιώσεις, σε σαλέ, σε υπερπολυτελή σκάφη και βίλες. Νομίζοντας ότι ο κόσμος τους ανήκει, ότι είναι η ώρα τους, ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Σε λίγο (δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής ώρα) θα ακουστεί ένα ποτάμι βουερό…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!