Απολύει μόνιμους και «πριμοδοτεί» τη δουλεμπορία των ενοικιαζομένων
Τις προηγούμενες μέρες η Vodafone και η εργολαβική εταιρία CQS/Paladino απέλυσαν εργαζόμενους που δούλευαν με το «δουλεμπορικό» καθεστώς της υπενοικίασης εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, επειδή θέλησαν να αγωνιστούν για να σταματήσει το καθεστώς της υπενοικίασης που επιβάλλει δουλειά με το μόνιμο φόβο της απόλυσης και πολύ χαμηλές αμοιβές. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, η εταιρία συνεχίζει να απολύει εργαζόμενους που έχουν σταθερή σχέση εργασίας με τη Vodafone για να τους αντικαταστήσει με ενοικιαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ώστε να δημιουργήσει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, προκειμένου να επιτεθεί στα δικαιώματα όλων.
Ως απάντηση, οι εργαζόμενοι κήρυξαν 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, 5 Ιούνη, με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους, την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Μια απεργία εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς η παρουσία απεργών στα κτίρια του Κηφισού και της Πειραιώς ήταν καθολική. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η πρωτοφανής συμμετοχή ενοικιαζόμενων στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα την εργοδοσία, καθώς ήταν μια μαζική αντίδραση για τις άδικες και εκδικητικές απολύσεις των συνδικαλιστών Βίκυς Κωστοπούλου και Χάρη Σιδέρη. Και για αυτό, η Vodafone, οδήγησε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες το επιχειρησιακό Σωματείο της Vodafone-Παναφον, στα δικαστήρια για να βγει η απεργία παράνομη.
Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται, «η Διοίκηση μιας πολυεθνικής με εκατομμύρια κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση δεν μπορεί να ανεχτεί την συνδικαλιστική οργάνωση του πιο καταπιεσμένου κομματιού συναδέλφων, των υπενοικιαζομένων. Γιατί, πολύ απλά, αυτό ανατρέπει τη στρατηγική της που είναι η αντικατάσταση των εργαζομένων της Vodafone με ενοικιαζόμενους από σύγχρονα δουλεμπορικά τύπου Adecco/Atlas, CQS κ.ά. επειδή αυτοί κοστίζουν φτηνότερα, δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, δεν έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα που το εργατικό κίνημα που έχει κατακτήσει εδώ και έναν αιώνα». Προς επίρρωση όλων αυτών, στο κτίριο της εταιρίας, στο Χαλάνδρι, που η απεργία δεν είχε ανάλογη συμμετοχή, την ίδια μέρα η εργοδοσία απέλυσε 2 εργαζόμενες με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Ο κερδοφόρος κλάδος των τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να κρατήσει και να αναπτύξει την κερδοφορία του, έχει επιβάλλει συνθήκες γαλέρας, με τις αθρόες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων, την εντατικοποίηση, την εργολαβοποίηση, τα voucher και κάθε είδους ελαστικές μορφές εργασίας, τα 9ωρα και 12ωρα, καθώς και την άρνηση της εργοδοσίας για υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέα συνέλευση, και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Επίσης, κατόπιν καταγγελίας παρενέβησαν δύο επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι κατέγραψαν παραβάσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχει βγει τελική απόφαση.