Περίπου πριν ένα μήνα οι υπεύθυνοι διαφόρων οργανισμών του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν πραγματοποιούσαν έκκληση, σε δραματικούς τόνους, για την άμεση συγκέντρωση 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιο επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού. Οι υποδομές έχουν διαλυθεί πλήρως, οποιουδήποτε είδους οργανωμένη παραγωγή δεν υπάρχει εδώ και χρόνια (πλην του οπίου, που ανθεί και η παραγωγή και η εξαγωγή του, αλλά φυσικά τα έσοδα δεν διανέμονται στους Αφγανούς…), η ανεργία κάνει θραύση, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν μήνες, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Επιπλέον, φέτος η χώρα χτυπήθηκε από πρωτοφανή ξηρασία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι από πείνα και ιάσιμες ασθένειες.

Σε έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το Αφγανιστάν θα βρεθεί εντός του 2022 σε κατάσταση γενικευμένης φτώχειας. Ήδη το 97% του πληθυσμού «ζει» κάτω από το όριο φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής των υπηρεσιών επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δημοσιοποίησε μια σειρά στοιχεία που δείχνουν την τραγική κατάσταση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι 22 εκατομμύρια Αφγανοί (δηλαδή το 58% των κατοίκων της χώρας) χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα και φάρμακα. Από αυτούς, 12 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν ακραία πείνα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, μόλις το 2% των Αφγανών τρέφεται κανονικά… Στη χειρότερη κατάσταση όλων βρίσκονται τα παιδιά, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια κάτω των 5 ετών υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, και 1 εκατομμύριο εξ αυτών κινδυνεύει να πεθάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα από «οξύ υποσιτισμό»…

Άλλο ένα κατόρθωμα του Μπάιντεν

Πώς αντιδρούν μπροστά σε τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή οι πλούσιες και ισχυρές χώρες, πολλές από τις οποίες συμμετείχαν στη στρατιωτική κατοχή που κατέληξε στην πλήρη ανατίναξη της αφγανικής κοινωνίας και οικονομίας; Οι περισσότερες σφυρίζουν αδιάφορα, με πρόσχημα τον «φόβο» ότι αν δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, θα την καρπωθούν οι Ταλιμπάν (που κι αυτοί δικό τους γέννημα είναι, το οποίο όμως σταδιακά «χειραφετήθηκε»…). Τώρα μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι αυτή η ντε φάκτο δολοφονική στάση δεν είναι, τελικά, και η χειρότερη! Χειρότερη είναι αυτή των ΗΠΑ. Οι οποίες, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που υπογράφτηκε στις 11 Φεβρουαρίου, ξεκίνησαν τη διαδικασία για την κατάσχεση των αποθεματικών της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία «φυλάσσονταν» σε τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ!

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, τα μισά από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για… αποζημιώσεις οικογενειών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τα άλλα μισά, υποσχέθηκε ο Μπάιντεν, θα επενδυθούν στη δημιουργία ενός ταμείου «προς όφελος του αφγανικού λαού» (εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»…). Με άλλα λόγια, οι Βορειοαμερικάνοι κλέβουν ξεδιάντροπα και μέρα μεσημέρι τα αποθεματικά της πιο φτωχοποιημένης χώρας της υφηλίου, και τα βάζουν στην τσέπη τους. Η μαφιόζικης λογικής και πρακτικής απόφαση προκάλεσε επικρίσεις από αντιπάλους των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων η Κίνα, που μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «συμπεριφορά λήσταρχου»), ενώ ένωσε κατά της Ουάσιγκτον όλες τις αντιμαχόμενες αφγανικές παρατάξεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τορέκ Φαράντι, οικονομικού συμβούλου της προηγούμενης, φιλοαμερικανικής αφγανικής κυβέρνησης, που είπε: «Αυτά τα αποθεματικά δεν ανήκουν στους Ταλιμπάν, αλλά στον αφγανικό λαό. Η απόφαση του κ. Μπάιντεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία. Δεν υπάρχει στη γη άλλη χώρα η οποία να δημεύει έτσι αποθεματικά που δεν της ανήκουν». Πράγματι, δεν υπάρχει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!