Οι τελευταίες «αφίξεις» ήταν των αεροσκαφών Mirage από το Κατάρ, ενώ από το πρωί της Τρίτης βρίσκονται στη Σούδα σταθμευμένα 6 νορβηγικά F-16. Την ίδια ώρα, την Τετάρτη, απέπλευσαν από τη ναυτική βάση για τη Λιβύη δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ συνεχείς είναι οι μεταφορές πετρελαίου με αμερικανικά πετρελαιοφόρα για τον ανεφοδιασμό της πολεμικής μηχανής. Τα «πολεμικά ανακοινωθέντα» από τη Σούδα κάνουν λόγο για αναμονή ακόμα 12 πολεμικών αεροσκαφών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και 18 πολεμικών από τη Βρετανία.
Εθνικώς υπερήφανοι
Είχε προηγηθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, η στάθμευση στη Σούδας των αμερικανικών Awacks και PC-3 ενώ η ενδεχόμενη άφιξη του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκoλ εκτίναξε την αδρεναλίνη των πολεμοχαρών και εθνικώς υπερήφανων στρατολάγνων εντός και εκτός Κρήτης, που περίπου πανηγυρίζουν για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Σούδας λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας. Κάπου εκεί, ήρθε και η πληροφορία ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει στόχο του Καντάφι για να «δέσει το γλυκό» της στρατιωτικής ετοιμότητας και να αναγκάσει τον υπουργό Άμυνας να δηλώσει ότι η Κρήτη είναι απολύτως ασφαλής και δεν μπορούν να την φτάσουν οι πύραυλοι που διαθέτει ο Καντάφι.
Η αντίδραση τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο ήταν άμεση. Σχεδόν σε καθημερινή βάση διοργανώνονται συγκεντρώσεις και πορείες από πολιτικές και αντιπολεμικές οργανώσεις με έναρξη τη μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία της περασμένης Κυριακής, που έφτασε μέχρι την είσοδο της βάσης στον Μουζουρά και παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Αντιστοίχως μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο και στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.
Και ναυτικές δυνάμεις
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοινώθηκε και η συμμετοχή στις επιχειρήσεις και ενός ελληνικού ελικοπτέρου Super Puma, το οποίο επανδρωμένο με Έλληνες κομάντο θα είναι έτοιμο να παρέμβει –σε συνθήκες μάχης– για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Λιβύη και το οποίο επίσης θα εδρεύει στη βάση των Χανίων. Τέλος, η φρεγάτα Λήμνος απέπλευσε ήδη από τη Σούδα και «θα επιχειρεί στον θαλάσσιο τομέα που θα ελέγχει και θα συνεπικουρείται και από άλλες Νατοϊκές Δυνάμεις», όπως επισήμως ανακοινώθηκε.
Όλο το παραπάνω σκηνικό εντάσσεται στη φιλολογία περί μη συμμετοχής της Ελλάδας με τους επιτελείς και την κυβέρνηση να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα για την ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή της χώρας σε περίπτωση που αναλάβει πιο δραστικό ρόλο το ΝΑΤΟ.