ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν τη νέα Συνθήκη START
Την περασμένη Πέμπτη (8/4), σε μια χρυσοποίκιλτη αίθουσα του εκπληκτικού κάστρου της Πράγας, ο Μπ. Ομπάμα και ο Ντ. Μεντβέντεφ υπέγραψαν μια συνθήκη, αντικαθιστώντας την εκπνεύσασα START (Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων) του 1991 με την οποία, υποτίθεται, ότι μειώνουν κατά το ένα τρίτο τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την πυρηνική ασφάλεια και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, όπως επίσης για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Ομπάμα (Independent 9/4) και η οποία, όπως ισχυρίστηκε, «ανοίγει το δρόμο» για περαιτέρω μειώσεις στα ατομικά όπλα.
Όμως, πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με μεγάλη περίσκεψη αυτές τις διακηρύξεις. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ένα σοβαρό πολιτικό γεγονός, όπως αναφέρεται, αλλά όχι και στρατιωτικό, αφού δεν προβλέπονται μειώσεις στα επιθετικά όπλα. Πρακτικά, οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να μειώσουν τα όπλα τους, αφού ο αληθινός αριθμός των ρωσικών οχημάτων εκτόξευσης είναι ήδη κάτω από 700 και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς οχήματα, αλλά και πυρηνικές κεφαλές έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία εκπνοής και θα αφαιρεθούν από το ενεργό οπλοστάσιο τα αμέσως επόμενα χρόνια. Συνεπώς, για να διατηρηθεί η ισότητα αριθμών με τις ΗΠΑ, η Ρωσία, στην πράξη, θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων (Μιχαήλ Μπαραμπάνοφ, Moskow Defence Brief, 9/4, Global Research), ενώ οι ΗΠΑ, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τον υπάρχοντα αριθμό οχημάτων εκτόξευσης.
Ενώ στις ΗΠΑ εμφανίζεται κάποια υστερία σχετικά με την «απώλεια του αποτρεπτικού παράγοντα», εν πολλοίς σκόπιμη, οι συμβαλλόμενοι μάλλον παραπλανούν τον κόσμο, μετρώντας ένα βομβαρδιστικό ως μία πυρηνική κεφαλή, όταν είναι γνωστό ότι τα ρωσικά και τα αμερικανικά βομβαρδιστικά μεταφέρουν έξι ή και περισσότερους πυραύλους Κρουζ, ο καθένας εκ των οποίων φέρει μία πυρηνική κεφαλή.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο Ντ. Όσμπορν στην Independent (9/4), οι επιτελείς του Ομπάμα προωθούν ταχύτατα ένα από εποχής Μπους πρόγραμμα παραγωγής και ανάπτυξης μιας νέας κατηγορίας συμβατικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (Prompt Global Strike), που έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε όποιο σημείο του κόσμου, μέσα σε μία ώρα, με φορτίο όχι λιγότερο καταστροφικό από τους πυρηνικούς. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν τον επόμενο μήνα από την αμερικανική αεροπορία, με την προσδοκία ότι οι νέοι πύραυλοι θα προστεθούν στις στρατιωτικές επιλογές στα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη δύσκολα θα δεχτούν μια κατάσταση στην οποία εξαφανίζονται μεν τα πυρηνικά όπλα, αλλά εμφανίζονται άλλα όπλα όχι λιγότερο καταστροφικά στα χέρια ορισμένων μελών της διεθνούς κοινότητας» (Independent). Η κατάσταση «μυρίζει» νέα κούρσα εξοπλισμών από τους «ειρηνοποιούς».
Οι επικριτές αυτών των προγραμμάτων επισημαίνουν τους κινδύνους του νέου συμβατικού οπλοστασίου, ένας εκ των οποίων είναι ότι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα ή άλλες πυρηνικές δυνάμεις, θα μπορούσαν να εκλάβουν λανθασμένα έναν από αυτούς τους πυραύλους ως πυρηνικό, εφόσον μετά την εκτόξευση το συμβατικό φορτίο δεν διακρίνεται από το πυρηνικό, και θα μπορούσαν να απαντήσουν με πυρηνικά αντίποινα.
Συνεπώς, η υπογραφή της νέας START μάλλον δεν αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο ως προς το ζήτημα των κινδύνων. Προσφέρει, όμως, πλεονεκτήματα στις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου. Επιδεικνύουν «καλή συμπεριφορά» ενόψει της επανεξέτασης της συνδιάσκεψης της Συνθήκης μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, η οποία επιτάσσει να διεξάγουν οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση και οριστική εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, ακυρώνουν επιχειρήματα που προωθούνται από το Ιράν και δημιουργούν προοπτικές για καλύτερη συνεργασία σε άλλους τομείς.