Αρχική πολιτική Συμφωνία Ε.Ε.-Αιγύπτου με το βλέμμα στις μεταναστευτικές ροές

Συμφωνία Ε.Ε.-Αιγύπτου με το βλέμμα στις μεταναστευτικές ροές

Την αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, επισφράγισε η κοινή δήλωση για μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δύο μερών, που υπέγραψαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ωτερ Λάιεν, και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της οικονομική στήριξης της Ε.Ε. προς το Κάιρο, με ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 1.8 δισ. (συνολικά αγγίζει τα 7,4 δισ. ευρώ), για την ενίσχυση τομέων του εμπορίου, της ενεργειακής διασύνδεσης αλλά και μέτρων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η Αίγυπτος αντιμέτωπη με πολλαπλές πιέσεις, τόσο στο οικονομικό πεδίο, όσο κυρίως στη σφαίρα της γεωπολιτικής, επιδιώκει να προσελκύσει κεφάλαια από διάφορες πηγές (βλέπε Ε.Ε., Τουρκία, χώρες του Κόλπου), για να σταθεροποιήσει την εσωτερική της κατάσταση. Οι φόβοι πως τα μέτωπα της πολεμικής αστάθειας στη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουδάν, θα προκαλέσουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς την Αίγυπτο (βλέπε σχέδια για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων στο Σινά) με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα του καθεστώτος Σίσι. Μόλις τον τελευταίο χρόνο πάνω από 450 χιλιάδες Σουδανοί πέρασαν τα νότια σύνορα της, ενώ ο συνολικός αριθμός μεταναστών στο έδαφος της σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές αγγίζει τα 9 εκατομμύρια.

Σε αυτές τις προκλήσεις έχει στραμμένο το βλέμμα και η Ε.Ε. Η σταθερότητα της Αιγύπτου καθίσταται στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό προωθεί με επιμονή τη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών τόσο από την Αίγυπτο όσο και από τη Λιβύη (θυμίζουμε τις στενές σχέσεις της Αιγύπτου με την Ανατολική Λιβύη), χρηματοδοτώντας τις αρχές της Αιγύπτου με σκοπό την καταστολή των κυκλωμάτων διακίνησης που δραστηριοποιούνται στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο.

Παράλληλα το ευρωπαϊκό (και το ελληνικό) ενδιαφέρον στρέφεται και στο ενεργειακό με την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας GREGY (με συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου) να προχωράει με γοργούς ρυθμούς με σκοπό την τροφοδοσία της Κεντρικής Ευρώπης με φθηνή και «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια, με ενδιάμεσο κόμβο τη χώρα μας. Ενώ και η Ιταλία προωθεί τον δικό της ενεργειακό διάδρομο με τον σχεδιαζόμενο διάδρομο «Green Vein», χωρητικότητας 3 GW να αποτελεί θέμα της συζήτησης μεταξύ του αλ Σίσι και της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.

Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να δείξει έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση της συνεργασίας αυτής. Η βελτίωση της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου) σαν απάντηση στις περιφερειακές προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή έδειξε πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες. Από τότε σπαταλήθηκε αρκετό διπλωματικό κεφάλαιο, αφέθηκαν πολλές ευκαιρίες να περάσουν ανεκμετάλλευτες, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης. Η Ελλάδα ακολουθεί την Ε.Ε. στην εξωτερική και περιφερειακή της πολιτική, με την όποια ιδιαίτερη κίνηση να εξαντλείται στην υποστήριξη των επενδυτικών στοιχείων Ελλήνων ολιγαρχών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από το Κάιρο χωρίς κάποια διμερή συμφωνία, παρά το ομολογουμένως θετικό κλίμα. Και όμως τόσο η κοινή πρόκληση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, με επίκεντρο από την μία τον πόλεμο στη Γάζα και από την άλλη τον τουρκικό επεκτατισμό, όσο και ο κίνδυνος μιας νέας μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης (οι αφίξεις εκατοντάδων μεταναστών κάθε βδομάδα στην Γαύδο, θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό), θα έπρεπε να αφυπνίσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σχόλια

Exit mobile version