Αρχική διεθνή Συλλήψεις κομμουνιστών στο Σουδάν

Συλλήψεις κομμουνιστών στο Σουδάν

Την Τετάρτη το καθεστώς του Σουδάν, και συγκεκριμένα η NISS (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας) συνέλαβε τον Μασούντ Μοχάμεντ Χασάν, ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, και άλλα μέλη του κόμματος. Είχαν προηγηθεί συλλήψεις προοδευτικών δημοσιογράφων και κατασχέσεις αντιπολιτευόμενων εφημερίδων από την κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μετάβασης στη «δημοκρατία». Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συντρόφων του, οι συλληφθέντες υποβάλλονται σε βασανιστήρια – μεταξύ άλλων, στέρηση τροφής και νερού και υποχρεωτική ακινησία… Το Σουδανικό Κ.Κ. απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους και τονίζει ότι οι πρόσφατες διώξεις δείχνουν πώς εννοεί το καθεστώς τον λεγόμενο «εθνικό διάλογο».

Το Σουδανικό Κ.Κ. ιδρύθηκε το 1946 και ήταν ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής ως το 1971, όταν εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νιμέιρι. Στα επόμενα χρόνια υπέστη βάρβαρες διώξεις, ιδίως από τη στιγμή που ο δικτάτορας «υιοθετήθηκε» από τις ΗΠΑ, οπότε και εκτελέστηκαν μετά από παρωδία δίκης όλα τα ηγετικά στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος. Μετά την ανατροπή του Νιμέιρι, το 1985, νομιμοποιήθηκε και άρχισε να ανασυγκροτείται, ως το 1989, οπότε τέθηκε και πάλι εκτός νόμου μετά από νέο πραξικόπημα. Τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκε δημόσια, καθώς το καθεστώς επαγγέλλεται «εκδημοκρατισμό», αλλά οι διώξεις εναντίον των μελών και υποστηρικτών του συνεχίζονται. Το ίδιο και στο Νότιο Σουδάν, το κρατικό μόρφωμα που αποσπάστηκε από το πάλαι ποτέ ενιαίο Σουδάν το 2011.

Το νέο κύμα καταστολής ξέσπασε όταν το Σουδανικό Κ.Κ. και ορισμένες εφημερίδες αψήφησαν την εντολή της κυβέρνησης, που απαγόρευε τη δημοσίευση ειδήσεων σχετικά με τη (συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα) απεργία των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα. Ήδη συνελήφθησαν και ανακρίνονται εκδότες και δημοσιογράφοι των εφημερίδων El Watan, El Jareeda και El Midan, που κατηγορούνται για «παραβίαση του νόμου περί Τύπου» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Για τον Μασούντ Μοχάμεντ Χασάν, όμως, όπως και για όλους τους κομμουνιστές που συλλαμβάνονται, δεν υπάρχει καν κατηγορητήριο – μόνο αυθαίρετη προφυλάκιση άγνωστης διάρκειας. Και βασανιστήρια.

Σχόλια

Exit mobile version