Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Συνέντευξη – Γιώργος Ζουμπάς, Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής: Η κυβερνητική διστακτικότητα πρέπει...

Συνέντευξη – Γιώργος Ζουμπάς, Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής: Η κυβερνητική διστακτικότητα πρέπει να τερματιστεί

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αθηνά Τέσκου

 

Σύνηθες θεωρεί το φαινόμενο εταιρίες όπως η Eldorado Gold να δημιουργούν εντάσεις όπου δραστηριοποιούνται, για να εξυπηρετήσουν το υπέρτατο συμφέρον του κέρδους. Επομένως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικές αντιθέσεις μεταξύ των κατοίκων για την επένδυση στις Σκουριές. Ο Γιώργος Ζουμπάς, που ανέλαβε τη θέση του δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής μετά την παραίτηση του Γιάννη Μίχου, εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο, την άποψή του για το μοντέλο ανάπτυξης της Χαλκιδικής, αλλά και για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στο φλέγον θέμα της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές.

 

Αλλάζει κάτι στο Δήμο με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Η επιλογή μου από τους συναδέλφους στην θέση του Δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη, με τιμά κατ’ αρχήν αλλά και αναθέτει το καθήκον της συνέχισης της πορείας που μέχρι τώρα έχουμε χαράξει, και την οποία είχαμε σαν παράταξη παρουσιάσει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

 

Το οποίο πώς θα μπορούσατε σε γενικές γραμμές να περιγράψετε;

Ο Δήμος μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να αναδείξει. Πρέπει να επιδιώξουμε μια ήπια και αειφόρα ανάπτυξη, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή (προ των εκλογών του 2014) αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν πάντα προτεραιότητα στην μονοκαλλιέργεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

 

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια εικόνα αυτών των πλεονεκτημάτων;

Ο τόπος μας έχει την τύχη να διαθέτει καταπληκτικές παραλίες και θάλασσες σε συνδυασμό με πανέμορφα δάση και νερά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Επίσης να αναπτύξει μια ήπια πρωτογενή αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή που θα στήριζε συνολικά την ανάπτυξη του τόπου. Έχει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που θα μπορούσε να αναδειχθεί παγκοσμίως, καθώς είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, και επίσης είναι η πύλη του Αγίου Όρους, του μοναδικού αυτού κέντρου της Ορθοδοξίας.

 

Συμφωνείτε δηλαδή με την ανάπτυξη της υπόλοιπης τουριστικής Χαλκιδικής;

Είναι ένα σημείο που θα μπορούσε κανείς να το δει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο, που εξάλλου δεν μπορεί να είναι το ίδιο για κάθε τόπο. Πάντως υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν μπορείς να παραβλέψεις, όπως ότι η Χαλκιδική είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας μας, ότι το εισόδημα στη βόρεια Χαλκιδική είναι σύμφωνα με μελέτες το 1/3 της υπόλοιπης, ότι υπάρχουν περίπου 600 χιλιάδες επισκέπτες του Άγιου Όρους ετησίως. Απλά πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις, μια και μας δίνεται η ευκαιρία από αυτά που προηγήθηκαν να τις μελετήσουμε.

 

Αλήθεια, αλλάζει τίποτα όσον αφορά το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ποια είναι πραγματικά η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου;  

Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι σαφής, έχει εκφραστεί σε ανάλογη απόφαση και μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές ή όπου αλλού. Η ήπια παραδοσιακή δραστηριότητα μπορεί να συνεχίσει, προσφέροντας τις θέσεις εργασίας που είναι αναγκαίες για τη μη βίαιη προσαρμογή της περιοχής στα νέα δεδομένα, φυσικά με αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο. Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής από τις συνέπειες της μέχρι τώρα δραστηριότητας, καθώς επίσης και αποχαρακτηρισμός της περιοχής από «μεταλλευτική» για να μπορούμε να μιλούμε για πραγματικά αειφόρο ανάπτυξη.

 

Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε το κλίμα εμφυλίου που υπάρχει στον Δήμο σας;

Κατ’ αρχήν να διορθώσω την έκφραση για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Αυτό προβάλλεται από διάφορα ΜΜΕ και είναι κάτι που βολεύει και επιδιώκεται από την Eldorado Gold. Η αντίθεση δεν είναι μεταξύ των κατοίκων, αλλά μεταξύ κατοίκων και καναδικής εταιρίας. Είναι σύνηθες φαινόμενο αυτές οι εταιρίες να δημιουργούν εντάσεις όπου δραστηριοποιούνται γιατί, μην ξεχνάμε ότι σκοπός τους είναι το κέρδος χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Νομίζουμε ότι όταν αυτή η πολιτική της εταιρίας εκλείψει με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα επέλθει και η ηρεμία στην περιοχή.

 

Η νέα κυβέρνηση τι έχει κάνει μέχρι τώρα, είστε ικανοποιημένος με την έως σήμερα τακτική της;

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, στις προγραμματικές δηλώσεις και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων έχει γίνει σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση συμφωνεί και ταυτίζεται με τη θέση του Δήμου. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που δείχνουν αυτή τη θέση, που όμως δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν την καταστροφή που συνεχίζεται. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ άμεσα θα ξεπεραστεί η διστακτικότητα και θα παρθούν οι αποφάσεις που θα βάζουν τέλος στη σχεδιαζόμενη καταστροφή και θα σηματοδοτούν μια διαφορετική ανάπτυξη για την περιοχή, κάτι που και δική μας επιδίωξη είναι αλλά και το αξίζει η περιοχή και οι κάτοικοί της.

Σχόλια

Exit mobile version