Της Ματίνας Παπαχριστούδη.
Τα τέστ αντοχής των ελληνικών media έχουν δημιουργήσει πανικό στο εσωτερικό των τηλεοπτικών σταθμών. Δημόσια μπορούν και συνεχίζουν να το παίζουν σκληροί και μάγκες. Έναντι των εργαζομένων τους, ακόμη χειρότερα.

Ζητάνε με αυθάδεια από την κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο, ώστε να τους αλυσοδέσουν σε μελλοντικές γαλέρες ψηφιακών Μέσων, στις οποίες ονειρεύονται ότι θα παραμείνουν καπετάνιοι. Εφημερίδες, κανάλια, sites και blogs σε ομίλους απόλυτα ελεγχόμενους και με σκληρή ιεραρχία. Έναντι του κοινού τους επέλεξαν την αθλιότητα, φθηνό «άρτο» κακοστημένων σόου με το μάτι του «μεγάλου αδελφού» στο επίκεντρο.

Αυτά στο προσκήνιο. Γιατί στο παρασκήνιο ανέμεναν με πρόδηλη αγωνία τα αποτελέσματα των stress tests χθες το βράδυ. Το μέλλον τους συνδέεται άμεσα με την τύχη των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που καταγράφεται επίσημα στους κωδικούς των «υποχρεώσεων» των τηλεοπτικών σταθμών και τα τουλάχιστον 700 εκατομμύρια σε αυτούς των εφημερίδων, δίνουν μια άλλη διάσταση στα όσα εκπέμπονται και προπαγανδίζονται στην εποχή του ΔΝΤ.
Την περασμένη εβδομάδα πολλοί εστίασαν την κριτική τους στη στάση του συνόλου των media έναντι της πρότασης Σάλλα για την εξαγορά των δυο δημόσιων τραπεζών, στις αριστοτεχνικές δημόσιες σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς με τους δημοσιογράφους. Τα ταξιδάκια, τα ακριβά φαγητά σε εστιατόρια και τα δωράκια πάσης φύσεως, ωστόσο, δεν είναι επαρκής λόγος που θα φωτίσει την κραυγαλέα υποστήριξη όλου του μιντιακού συστήματος στην πρότασή του. Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει στο «χαρτοφυλάκιο της» τα περισσότερα δάνεια προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με μια πρόχειρη άσκηση μνήμης μόνο τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται δάνειο 25 εκατ. ευρώ στην Ελευθεροτυπία, 7 εκατ. στο «Πρώτο Θέμα», συζητήσεις για 50 εκατ. στον ΔΟΛ. Αν ψάξει κάποιος στα στοιχεία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο θα βρει πληθώρα Μέσων τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς «αιμοδοτεί» τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μπορούν να δώσουν πολιτικοί συντάκτες, η τροφοδότηση εφημερίδων και καναλιών γίνεται με την παρότρυνση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Και είναι ενήμερο το Μαξίμου δηλαδή, και προτρέπει την Πειραιώς να σώσει τα media. Η τρόικα στις σχέσεις κράτους (κυβέρνησης), οικονομίας (τραπεζών) και media (κανάλια, εφημερίδες) λειτουργεί άψογα στη διαπλοκή της για να παράγει την ολοκληρωτική σχεδόν χειραγώγηση της κοινωνίας.
Εννοείται πως τα παραπάνω δάνεια δίνονται με την υπογραφή σκληρών μνημονίων αναδιάρθρωσης των Μέσων. Πολλές φορές, μάλιστα, σε δημόσιες ανακοινώσεις η λέξη «αναδιάρθρωση» τονίζεται ως μοναδική λύση επιβίωσης, άσχετα αν περιορίζεται μόνο σε περικοπές μισθών και απολύσεις προσωπικού. Τα περίφημα αυτά business plan που υπογράφουν οι εκδότες και ιδιοκτήτες με τις τράπεζες χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και κανείς δεν ελέγχει τα golden στελέχη των media για τις επιλογές τους. Προς το παρόν. Η αντοχή των ελληνικών τραπεζών θα είναι προάγγελος εξελίξεων και στα ελληνικά Μέσα; Το ερώτημα μπορεί να κρύβει και εφιάλτες για τα ελληνικά media που έχουν συνδέσει την ύπαρξη και λειτουργία τους με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα. Είναι πάντως εξοργιστική η διαπίστωση πως μετά το ξέσπασμα των αντιδράσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και την εμφάνιση της αντίπαλης επιχειρηματικής άποψης, προερχόμενης από τον έτερο μεγαλοτραπεζίτη της χώρας, το ζήτημα της εξαγοράς Σάλλα εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα. Για να πάρει τη θέση του το σενάριο της δημιουργίας μιας υπερκρατικής τράπεζας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!