ΗΠΑ: Πανεθνική απεργία εργαζομένων στα φαστ φουντ
Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν τα σωματεία εργαζομένων στα φαστ φουντ σε περισσότερες από 100 πόλεις των ΗΠΑ, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες μεγαλουπόλεις, επιβεβαιώνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στα φαστ φουντ είναι από τα πιο δυναμικά στη χώρα. Οι εργαζόμενοι ζητούν ελάχιστο ομοσπονδιακό ωρομίσθιο 15 δολαρίων από 7,25 που είναι σήμερα, από το 2009. Δεν μπορείς να επιβιώσεις με το ετήσιο εισόδημα των περίπου 15.000 δολαρίων (11.000 ευρώ), υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.

Ισλανδία: Μαθήματα περί ισότητας, εγκληματικότητας και σωφρονισμού
Η ισλανδική Αστυνομία πυροβόλησε και για πρώτη φορά στην ιστορία της σκότωσε, έναν 59χρονο που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του πυροβολώντας. Ο αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε για το συμβάν πως «η Αστυνομία λυπάται για το γεγονός και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος». Θα διεξαχθεί μάλιστα και έρευνα για να εξακριβωθεί η συμπεριφορά της Αστυνομίας.
Τα εγκλήματα βίας στην Ισλανδία είναι πρακτικά ανύπαρκτα, μέχρι του σημείου οι γονείς να αφήνουν μικρά παιδιά να παίζουν έξω μόνα τους. Η δε αστυνομία είναι άοπλη. Το 2009 έγιναν 43.909 φόνοι στη Βραζιλία, 15.241 στις ΗΠΑ, 724 στη Βρετανία, 47 στη Δανία και μόνο 1 στην Ισλανδία, αν και βρίσκεται παγκοσμίως στη 15η θέση οπλοκατοχής. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, μόνο 1,1% των ερωτηθέντων στην Ισλανδία απάντησε ότι ανήκει στην ανώτερη τάξη, και μόνο 1,5% στην κατώτερη τάξη, με το υπόλοιπο 97% να θεωρεί ότι ανήκει στη μεσαία ή στην εργατική τάξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινωνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, κοινοβουλευτικού κόμματος, η κύρια αιτία της χαμηλότατης εγκληματικότητας οφείλεται στην ισότητα. «Εδώ τα παιδιά του μεγιστάνα πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με όλα τα άλλα», ενώ πρόσθεσε ότι το κράτος πρόνοιας και το εκπαιδευτικό σύστημα προωθούν μια κουλτούρα ισότητας.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα το ότι στη Ισλανδία κυκλοφορούν πολύ λίγα ναρκωτικά, δεν είναι άσχετο από το γεγονός πως από το 1973 που συστάθηκε ειδική Αστυνομία και Δικαιοσύνη για τα ναρκωτικά, στο 90% των περιπτώσεων στα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας τους, οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν απλώς πρόστιμα. Παράλληλα, το κράτος μερίμνησε ώστε να μην υπάρχει μέχρι σήμερα αναπτυγμένο οργανωμένο έγκλημα.

Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσιγκτον η Μπόκο Χαράμ
Αφού για 4 τουλάχιστον χρόνια η τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών χιλιάδων «άπιστων», πολλοί από αυτούς σε τυφλές επιθέσεις σε σχολεία, εκκλησίες κ.λπ., η Ουάσιγκτον αποφάσισε να εντάξει την Μπόκο Χαράμ στη σχετική λίστα. Το γιατί της προφανούς καθυστέρησης, όταν έχουν ενταχθεί στη λίστα οργανώσεις που μόνο τρομοκρατικές δεν είναι, το γνωρίζει μόνο η ίδια η Ουάσιγκτον. Δώδεκα χρόνια μετά την κήρυξη του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, η τρομοκρατία ως πολιτική πρακτική είναι πολλαπλάσια διαδεδομένη σε χώρες και περιοχές του κόσμου – και πολύ χειρότερης μορφής. Στο Ιράκ, στο Πακιστάν, στη Νιγηρία, στη Συρία και αλλού. Αυτή την τρομοκρατία, με δεκάδες και εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, περίπου την έχουμε συνηθίσει. Ξένες υπηρεσίες ωφελούνται από αυτήν, αν δεν βρίσκονται πίσω από πολλές περιπτώσεις της. Τα δε διεθνή Μέσα ασχολούνται σοβαρά με την τρομοκρατία μόνο με τη βόμβα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, με τον επιβάτη αεροπλάνου που συλλαμβάνεται με εκρηκτικά στα παπούτσια του, με την αλ-Κάιντα Υεμένης, με την αλ-Σαμπάμπ στη Σομαλία, ή όταν ετοιμάζεται κάτι μεγάλο σε δυτική χώρα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!