Δυσφορία του ΝΑΤΟ για τις… πολιτικές εξελίξεις στη Γεωργία
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στη Γεωργία μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα για τις πρόσφατες συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων. Είναι βέβαια ζήτημα της Δικαιοσύνης αλλά είναι σημαντικό τέτοιες δίκες να μην υπονομεύονται από πολιτικές παρεμβάσεις. Και φυσικά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ-πολύ κοντά». Τάδε έφη Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στη δήλωση; Ότι ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανησυχεί για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη της Γεωργίας και κάνει ο ίδιος μια πρωτοφανή δήλωση-παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας; Ή ότι ενώ ο εγκάθετος των ΗΠΑ πρόεδρος Σαακασβίλι οργίαζε για χρόνια με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ εγκαλείται ακόμη και για εγκλήματα πολέμου και έχασε τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές λόγω των βασανιστηρίων που αποκαλύφθηκαν στις φυλακές, την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανησυχεί επειδή η νέα κυβέρνηση συνέλαβε τον υπεύθυνο για τα βασανιστήρια υπουργό και δυο στρατιωτικούς για κατάχρηση εξουσίας;
Μέχρι χτες γνωρίζαμε τα προτεκτοράτα των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική ή στο Κόσοβο, τα προτεκτοράτα ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Αφρική, άντε και το ημι-προτεκτοράτο της τρόικας και της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Η Γεωργία αναδεικνύεται στο πρώτο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Δεν πέρασε ούτε μήνας από τη μερική απώλεια του πλήρους ελέγχου της Γεωργίας από τις ΗΠΑ και τη Δύση με την ανάδειξη του μάλλον φιλο-ρώσου μεγιστάνα ως νέου πρωθυπουργού, και το ΝΑΤΟ έσπευσε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του. Ο νέος παγκόσμιος ρόλος του ΝΑΤΟ είναι εδώ…
Αμερικανικό μέγα-ραντάρ στην Αυστραλία θα ελέγχει όλο τον ασιατικό χώρο
Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα εγκαταστήσουν ένα ισχυρότατο ραντάρ και διαστημικό τηλεσκόπιο στην Αυστραλία, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες την εβδομάδα που πέρασε, μια κίνηση που εντάσσεσαι στη γενικότερη εστίαση των ΗΠΑ στην Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού. Όπως ανέφερε σχετικά με το θέμα του «C-band» ραντάρ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα «η εγκατάστασή του αποτελεί μεγάλη πρόοδο στη διμερή στρατηγική συνεργασία στον τομέα του διαστήματος και είναι το νέο σύνορο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη στρατηγική στροφή και επανεξισορρόπησή της στον ασιατικό χώρο». Η συμφωνία περιλαμβάνει την πρώτη εγκατάσταση στρατιωτικού ραντάρ της αεροπορίας των ΗΠΑ στο Νότιο Ημισφαίριο, επιτρέποντας έτσι στους Αμερικανούς να παρακολουθούν καλύτερα τις κινεζικές εκτοξεύσεις διαστημικών οχημάτων. «Θα έχουμε ορατότητα όλων των πραγμάτων που είτε εγκαταλείπουν είτε εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ολόκληρης της Ασίας», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η διμερής συμφωνία αντανακλά τους ολοένα μεγαλύτερους δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες αυξάνουν συνεχώς την προσοχή που δαπανούν στο δυνητικά νέο πεδίο στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, το διάστημα, πεδίο όπου η Κίνα τα τελευταία έτη φαίνεται να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Σε περιορισμό και το Διαδίκτυο
Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ακουστά τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, καθώς παρά τις σημαντικότατες και τεχνικά δύσκολες αρμοδιότητές της, κατάφερε να λύνει τα προβλήματα, αθόρυβα και αποτελεσματικά, για πάνω από 100 έτη. Καθώς οι αρμοδιότητές της είναι ο διεθνής συντονισμός και συνεργασία των εταιρειών και των κρατών, προκειμένου οι διεθνείς τηλεπικοινωνίες να λειτουργούν απρόσκοπτα, αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα. Τον τελευταίο καιρό όμως ο εν λόγω οργανισμός γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα, λόγω της σπάνιας συνόδου των κρατών μελών που τον απαρτίζουν, τον Δεκέμβριο, κατά την οποία θα αποφασιστεί η πιθανή αλλαγή των κανόνων που τον διέπουν.
Οι αλλαγές που προτείνονται έχουν προκαλέσει θύελλα σε όλους όσους θεωρούν ότι το διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεύθερο.
Πλήθος κρατών προτείνουν να παραχωρηθεί το απόλυτο δικαίωμα λειτουργίας ή όχι του διαδικτύου στις κρατικές οντότητες, για λόγους «ασφαλείας», καθώς και την απελευθέρωση του δικαιώματος μαζικής παρακολούθησης των πολιτών αλλά και του ποιος έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Πλέον, η ολοκληρωτική διακοπή του Ίντερνετ, όπως είχε πράξει για παράδειγμα το καθεστώς Μουμπάρακ κατά την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, δεν θα θεωρείται έγκλημα κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά απόλυτα νόμιμο. Ακόμη, προς κατάργηση οδεύει η βασική αρχή του διαδικτύου, ότι δύο μέρη του δικτύου μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν και χωρίς προσκόμματα, ανεξάρτητα από τις εταιρείες παροχής τους. Οι τηλεπικοινωνιακοί γίγαντες θέλοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους, επιχειρούν να επιβάλουν διαδικτυακά «διόδια», καθιστώντας έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών απρόσιτο για φτωχά κράτη η άτομα.