Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα εξηγούν τις επιπτώσεις του νέου μνημονίου στον πρωτογενή τομέα
Του Μάριου Διονέλλη
Για πολιτική που οδηγεί σε κακής ποιότητας παραγωγή αλλά και σε εκποιήσεις αγροτικής γης κάνει λόγο στον Δρόμο ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου συντονιστής της Πρωτοβουλίας Αγροτών Ημαθίας. Όπως εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου τα χτυπήματα για τον αγροτικό κόσμο είναι απανωτά και μοιραία οδηγούν στο να αλλάξει χέρια η αγροτική γη της χώρας αφού οι αγρότες είναι ένα βήμα πριν το οικονομικό αδιέξοδο. «Το κακό ξεκινάει πολύ πριν τη φορολόγηση. Μόνο για να ξεκινήσει η παραγωγή χρειάζονται χρήματα και μάλιστα σε μια εποχή που ο αγρότης είναι πλήρως αποκομμένος από τις δανειοδοτήσεις. Γεωργικά εφόδια, λιπάσματα, αρδευτικά έργα, πετρέλαιο κίνησης, όλα αυτά κοστίζουν και ο αγρότης σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει. Μοιραία θα υποβαθμιστεί η παραγωγή και η ποιότητα του προϊόντος κάτι που έχει αντίκτυπο τόσο στο τραπέζι του καταναλωτή αλλά κυρίως στις εξαγωγές αφού πλέον το διεθνές περιβάλλον είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό» λέει ο κ. Παπακωντσαντίνου. Ειδικά για τους ροδακινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, κάθε απώλεια καταμετράται σε τεράστια ζημία η οποία συσσωρεύεται πάνω στις προηγούμενες. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο η τεράστια φορολόγηση που φέρνει το 3o Mνημόνιο θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, λέει ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Αγροτών. «Όχι μόνο μας φορολογούν, αλλά δεν είναι και τίμιοι απέναντί μας, γιατί ενώ ετοιμάζουν επιδρομή στα έσοδά μας, την ίδια στιγμή αρνούνται να περάσουμε στα έξοδα όλα τα μέρη του κόστους παραγωγής. Έτσι, βρίσκεται ο αγρότης να φορολογείται για κέρδη που δεν είδε ποτέ στην τσέπη του και μάλιστα συκοφαντείται και από πάνω ως φοροφυγάς», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Μοναδική λύση μπροστά στην καταστροφή του ο αγρότης έχει το ξεπούλημα της γης του και δυστυχώς με αυτό τον τρόπο πάει περίπατο όλη η συζήτηση για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αντί να ενισχύσουμε με ουσιαστικά κίνητρα 10 βασικά προϊόντα της χώρας μας, στα οποία δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί κανείς, εξοντώνουμε και συκοφαντούμε τους παραγωγούς και σε λίγα χρόνια θα φτάσουμε να μην παράγεται τίποτα. Αυτός είναι, με λίγα λόγια, ο αφανισμός του αγροτικού κλάδου», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Για αλυσιδωτή αντίδραση που στην ουσία διώχνει τους αγρότες από τα χωράφια τους κάνει λόγο και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, από την Κρήτη, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου που έχει συσταθεί στο νησί ενόψει των φετινών κινητοποιήσεων. «Η υπερβολική φορολόγηση του προϊόντος αφαιρεί το κίνητρο της παραγωγής και “ταΐζει” το σύστημα των επιδοτήσεων, οι οποίες δίνονται με το στρέμμα. Αν το προϊόν υπερφορολογείται, τότε γιατί να πάει ο αγρότης να καλλιεργήσει τις ελιές του για παράδειγμα αφού έτσι κι αλλιώς θα πάρει την επιδότηση» λέει ο κ. Ιερωνυμάκης. Η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι ήδη μεγάλη για τους αγρότες λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, λέει ο κ. Ιερωνυμάκης και συμπληρώνει πως η περεταίρω αύξηση του φόρου στο προϊόν θα μειώσει κι άλλο το αγροτικό εισόδημα. «Εν συνεχεία η ίδια η πολιτεία λόγω του χαμηλού αγροτικού εισοδήματος θα σταματήσει να θεωρεί κάποιον αγρότη (αν π.χ. έχει και έναν άλλο πόρο – π.χ. ένα ενοίκιο) και συνεπώς θα αρχίσει να αποσαρθρώνεται σταδιακά αλλά εντέλει και με οργανωμένο σχέδιο ο αγροτικός τομέας της χώρας», καταλήγει.
Για οργανωμένο σχέδιο εις βάρος των αγροτών μιλά στο Δρόμο και ο Βλάσης Αϊβαλής, καλλιεργητής σταφίδας και ορεινής ελιάς από τη Νεμέα. «Μας δείχνουν ξεκάθαρα πως ο στόχος τους είναι να πουλήσουμε τη γη μας. Με τη φορολογία, με τον ΕΝΦΙΑ, με την αύξηση του κόστους παραγωγής στην ουσία μας διώχνουν από τη γη και μας αναγκάζουν να γίνουμε ζητιάνοι». Ειδικά για το κόστος παραγωγής ο κ. Αϊβαλής σημειώνει πως το 1990 πωλούσε της σταφίδα 580 δραχμές το κιλό δηλαδή 1,60 ευρώ. Σήμερα πουλάει το κιλό 74 λεπτά, την ώρα που το κόστος για φυτοφάρμακα και καύσιμα έχει ανέβει έως και 15 φορές. Την ίδια διαπίστωση κάνει και ο ροδακινοπαραγωγός από την Ημαθία. «Το 1980 πουλούσαμε το ροδάκινο 80 δραχμές το κιλό, δηλαδή 20 λεπτά του ευρώ όπως δηλαδή και σήμερα. Από το 1980, όμως, η τιμή των φυτοφαρμάκων έχει εκτοξευθεί από τις 8 δραχμές το κιλό στο 1,25 ευρώ σήμερα (δηλαδή στις 425 δραχμές το κιλό). Αν υπολογίσετε την αύξηση, είναι πάνω από 5.000%!», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Για προσπάθεια αφανισμού και του κτηνοτροφικού κλάδου μιλά στον Δρόμο ο Δημήτρης Καμπούρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων τονίζοντας πως είναι μονόδρομος ο κοινός αγώνας με τον αγροτικό κόσμο. «Ειδικά για τους κτηνοτρόφους είναι καταστροφή η παράταση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος στις 11 μέρες που προωθεί το νέο μνημόνιο. Είναι κίνηση που εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και αφανίζει τον Έλληνα κτηνοτρόφο, αφού ανοίγει τον δρόμο σε αθρόες εισαγωγές γάλακτος από όλη την Ευρώπη, που θα πωλείται ως φρέσκο», λέει ο κ. Καμπούρης. «Επιπλέον, για τον κλάδο μας υπάρχουν πάγια οικονομικά και θεσμικά ζητήματα όπως η ρύθμιση για τους βοσκοτόπους αλλά και οι χρωστούμενες εξισωτικές αποζημιώσεις από το 2012».