Αρχική λάβαμε... Στώμεν καλώς!

Στώμεν καλώς!

Βαρωσιώτες και Βαρωσιώτισσες,

Όχι άλλη μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Πόλης μας. Όχι άλλη σελίδα ντροπής! Στώμεν καλώς!

Καιρός είναι να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί αδιαμαρτύρητα η βεβήλωση της Πόλης μας, όπως έγινε πέρυσι με την παράνομη και επίβουλη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις 15 Νοεμβρίου 2020. Μια βεβήλωση η οποία αποτελεί ταυτόχρονα προσβολή και κατά του Ελληνισμού αλλά και κατά των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με απανωτά ψηφίσματά τους ορίζουν ότι τα Βαρώσια θα πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους.

Ας αφήσουμε για λίγο τις ανέσεις μας και τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες μας και την ημέρα της επικείμενης επίσκεψής του στα Βαρώσια να γίνουμε όλοι μας ένα ανθρώπινο τείχος και με τις ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες μας να του δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε την καταπάτηση και βεβήλωση των πατρογονικών μας εστιών.

Εκεί όλοι με ένα στόμα και μια φωνή να διατρανώσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας και να βροντοφωνάξουμε, για να τα ακούσουν και οι εισβολείς και όλος ο κόσμος, ότι τούτο το χώμα είναι δικό μας. Και είναι δικό μας γιατί είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και τα δάκρυα των πατέρων μας! Τούτο το χώμα είναι δικό μας, γιατί είναι ζυμωμένο με τα αίματα και τις θυσίες των προγόνων μας. Τούτος ο τόπος είναι ελληνικός και δεν παραχωρείται ούτε και πουλιέται! Τούτη η Πόλη είναι η ζωή μας, είναι η Ιστορία μας, είναι το μέλλον των παιδιών μας!

Ας δείξουμε όλοι μας στον βέβηλο νεοσουλτάνο της Τουρκίας την αντίδραση και την αγανάκτησή μας για την αλαζονική και απαράδεκτη συμπεριφορά του

Βαρωσιώτες και Βαρωσιώτισσες! Ας μην πληγώσουμε και πάλι τη μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι με θυσίες και αγώνες αιώνων, παρέδωσαν σε μας σαν ιερή παρακαταθήκη τούτη την Πόλη, το καύχημα της Κύπρου μας. Ας σκεφθούμε την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία μας.

Ας κάνουμε όμως και τους απογόνους μας να αισθάνονται περήφανοι για μας. Σκεφθήκαμε στ’ αλήθεια, τι θα τους πούμε όταν κάποτε μας ρωτήσουν γιατί παραδώσαμε το μέλλον τους αμαχητί, χωρίς καμιά αντίδραση και διαμαρτυρία;

Συμπολίτες και συμπολίτισσες! Στώμεν καλώς! Ας δείξουμε όλοι μας στον βέβηλο νεοσουλτάνο της Τουρκίας την αντίδραση και την αγανάκτησή μας για την αλαζονική και απαράδεκτη συμπεριφορά του. Συμπαραστάτες μας θα έχουμε και όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι πιστεύω να συμφωνούν μαζί μας ότι οι εξελίξεις στην Πόλη μας δεν θα τους αφήσουν ανεπηρέαστους. Και αναφέρω προς τούτο μόνο μια πτυχή των πραγμάτων: το ότι εάν καταφέρει ο Ερντογάν να αξιοποιήσει τουριστικώς την Αμμόχωστο, τότε ο τουρισμός ολόκληρης της Κύπρου θα πληγεί ανεπανόρθωτα, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει η αδιάψευστη πραγματικότητα: ότι όποιος κολυμπήσει μια φορά στα νερά της Αμμοχώστου, δεν θέλει να ξαναμπεί σε άλλη θάλασσα.

Ξέρω αγαπητοί μου ότι σ’ αυτές τις θέσεις μου θα βρεθούν κάποιοι καλοθελητές οι οποίοι θα πουν «Ε, και τι θα κάμουν οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις του μικρού Δαβίδ έναντι του πάνοπλου Γολιάθ;» Και όμως! Μπορούν να κάμουν πολλά, όπως έκαμαν και οι συστηματικοί και επίμονοι αγώνες των πατέρων μας έναντι του NEVER της Μεγάλης Βρετανίας.

Και ας μην ξεχνάμε ακόμη και το σοφό ρητό των προγόνων μας ότι «σταγόνες ύδατος πέτρας κοιλαίνουσι». Στώμεν καλώς!

Παναγιώτης Τσικουρής
Πρόσφυγας εξ Αμμοχώστου, εκπαιδευτικός
10/7/2021

Σχόλια

Exit mobile version