Αντίθετοι στη μεθοδευμένη και διαρκή υποβάθμισή του

Τα όσα διαδραματίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το παλαιότερο της πόλης, που λειτουργεί από το 1889(!), αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση του πώς μεθοδεύεται ένα έγκλημα, υπό τον μανδύα της μεταρρύθμισης. Παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προχωράει, και εν μέρει έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, η προσπάθεια να κλείσει με την τωρινή του μορφή και να αλλάξει η ταυτότητά του.
Όπως κατήγγειλε στον Δρόμο ο Νέστορας Αντωνίου, εργαζόμενος στο νοσοκομείο, «σύμφωνα με μια κατάπτυστη διάταξη του Καλλικράτη, δεν επιτρέπεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. να υπάρχουν δύο νοσοκομεία. Υπάρχει νοσοκομείο σε απόσταση περίπου 28 χλμ., σε άλλο όμως νομό και πόλη, στην Καρδίτσα.
Έτσι, με αυτό τον τρόπο πλασάρεται η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε απλό κέντρο για τραύματα και έκτακτα περιστατικά». Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι και το νοσοκομείο στην Καρδίτσα δεν είναι νοσοκομείο (ώστε να «νομιμοποιείται» τυπικά η υποβάθμιση του Γ.Ν. Λάρισας), αλλά Κέντρο Υγείας.
Όλα αυτά εντάσσονται όμως και στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων. Αν το Γ.Ν. Λάρισας μετατραπεί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, από τα 700 άτομα που αριθμεί ως προσωπικό σήμερα, θα χρειάζεται μόλις 200, ίσως και λιγότερα… Ήδη πάντως, από 1/1/2013 ο ΑΦΜ του νοσοκομείου έχει καταργηθεί, ενώ η λειτουργία του βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσής του, της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής του και των -επικίνδυνων για τη ζωή- ελλείψεων σε υλικά και εξοπλισμό, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι της πόλης για τη σωτηρία του νοσοκομείου.
Η προσπάθεια να απασχολήσει το ζήτημα την τοπική κοινωνία έχει αρχίσει να δίνεται εδώ και λίγο καιρό. Ήδη, όπως μας λέει ο κ. Αντωνίου, «έπειτα από δύο κοινές συνελεύσεις ιατρών και εργαζομένων προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε αρχικά φορείς που βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο και απολαμβάνουν τα οφέλη του, όπως ο Σύλλογος Καρδιοπαθών του Νομού, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και πολλοί ακόμη, όπως και ο Σύλλογος Αιμοδοτών, μια και το νοσοκομείο κατέχει το παλαιότερο αιμοδοτικό κέντρο. Αυτές οι πρωτοβουλίες είχαν επιτυχία, το θέμα έχει “ανοίξει” πολύ, με πλήθος φορέων ακόμη να μας συμπαραστέκεται, όπως η ΕΛΜΕ Λάρισας, η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας αλλά και απλοί πολίτες». Μετά την επιτυχημένη ανοιχτή συγκέντρωση για το Νοσοκομείο, στην κεντρική Πλατεία της Λάρισας, την 1η Οκτωβρίου, σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν και άλλες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και η επιδίωξη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την υποβάθμιση του Γ.Ν. Λάρισας.

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!