Επιμέλεια: Νίκος Ταυρής
Αναγκαία η πολιτική ήττα του διδύμου ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ
Στήνονται αύριο, Κυριακή 27/1, οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είναι λογικό, τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής πολλαπλασιάζοντας τα προσωπικά μηνύματα των υποψηφίων προέδρων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς δεν καταφέρνει να αναδειχθεί απόλυτος νικητής. Ο «κανένας» φαίνεται να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την απόσταση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών δεν αναμένεται να είναι και πολύ διαφορετικά απ’ αυτά του 2013 (βλ. πίνακα), με την μόνη διαφορά ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες, από ότι είχε τότε ο Γιώργος Λιλλήκας, να περάσει στον δεύτερο γύρο, αξιοποιώντας και τη φθορά που έχει υποστεί μέσα στην κοινωνία ο εκβιαστικός διπολισμός του ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ.
Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο οι εκλογές δεν πραγματοποιούνται σε νεκρό χρόνο. Οι εξελίξεις, στο γεωπολιτικό κυρίως πεδίο, είναι ραγδαίες και είναι προφανές ότι επηρεάζουν και την Κύπρο, όσο και να προσπαθούν να ξορκίσουν αυτά τα θέματα οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, Αναστασιάδης και Μαλάς, που επιλέγουν να σιωπούν γ’ι αυτά και να επιδίδονται σε μια παλιάς κοπής δικομματική αντιπαράθεση.
Δύο μόνο γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας έρχονται να ενισχύσουν αυτόν τον ισχυρισμό. Από την μία, η εισβολή του Τουρκικού στρατού στον Κουρδικό θύλακα της Αφρίν δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο. Το κλίμα στα κατεχόμενα, κατ’ εντολή Ερντογαν, είναι ασφυκτικό απέναντι σε όποιον τολμήσει να καταγγείλει τον νέο τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας. Πρώτο «θύμα» ο διαχρονικά ενοχλητικός Σενέρ Λεβέντ και η εφημερίδα Αφρίκα, που δέχτηκαν επιθέσεις από εθνικιστικές τουρκοκυπριακές ομάδες. Το γεγονός αυτό δείχνει την παρεμβατικότητα της Τουρκίας στα Κατεχόμενα. Μια παρεμβατικότητα που αντί να καταγγελθεί, νομιμοποιήθηκε με τις συνομιλίες των προηγούμενων χρόνων, που έφτασαν μέχρι το σημείο να δεχτούν την παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μετά από κάποια «λύση», των ίδιων στρατευμάτων που τώρα σφαγιάζουν τους Κούρδους της Συρίας.
Από την άλλη, η ανακίνηση του «Μακεδονικού» ζητήματος και οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, δεν έμειναν εκτός του πολιτικού διαλόγου. Την παράσταση για ακόμη μια φορά έκλεψε ο Νίκος Αναστασιάδης, με ένα ακόμη λεκτικό ατόπημα (συνηθίζει με λεκτικά ατοπήματα να ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες υποχωρήσεις), αφού σε δήλωσή του ανέφερε πως: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα», αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πόσο πιστός υπηρέτης του ΝΑΤΟ είναι. Αν αυτή είναι η άποψη του για τη Μακεδονία, ας μην περιμένουμε καλύτερη θέση για την ίδια την Κύπρο.
Η στρατηγική που εφάρμοσαν από κοινού ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, βρίσκοντας ευκαιρίες για λύση εκεί που δεν υπήρχαν καν οι όροι για ειλικρινή διάλογο, υποτασσόμενες διαρκώς στις Τούρκικες επιδιώξεις, είναι καταστροφική, ειδικά όσο το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον αποσταθεροποιείται. Μαλάς και Αναστασιάδης, εγγυώνται την συνέχιση αυτής της στρατηγικής. Γι’ αυτόν τον λόγο μια ήττα τους στις προσεχείς εκλογές, θα ήταν ένα θετικό γεγονός. Η ανάγκη όμως να υπάρξει μια πολιτική, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, σε Ελλάδα και Κύπρο, παραμένει ανεκπλήρωτη και επιτακτική.
Εντολή εκτέλεσης του Σενέρ Λεβέντ έδωσε ο Ερντογάν
O Σενέρ Λεβέντ είναι Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης της Afrika. Είναι γνωστός για τους αγώνες του κατά της κατοχικής Τουρκίας, του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Πολέμιος του σχεδίου Ανάν, φυλακίστηκε δύο φορές από το καθεστώς Ντενκτάς. Δύο φορές η «αστυνομία» του Ντενκτάς κατάσχεσε τον εξοπλισμό της εφημερίδας του, ενώ το τυπογραφείο του έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης. Συχνά απειλήθηκε η ζωή του από τους Γκρίζους Λύκους. Ο Λεβέντ την περασμένη βδομάδα έγραψε ένα σημείωμα καταγγελίας της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία. Το άρθρο αυτό εξόργισε τον Ερντογάν που ουσιαστικά κάλεσε τους τουρκοκύπριους οπαδούς του να τον λιντσάρουν. Μέσα σε κλίμα βίας, περικύκλωσης των γραφείων του και απειλών κατά της ζωής του έγραψε το παρακάτω σημείωμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου.
«Από το πρωί ουρλιάζουν εναντίον μας εκείνοι που έχουν τους μιναρέδες ως σπαθιά τους, τους θόλους ως κράνος τους και τα τζαμιά ως στρατόπεδά τους. Αστυνομικοί φυλάνε σκοπιά μπροστά στην πόρτα μας. Αλλά έφυγαν προ ολίγου μόλις σκοτείνιασε. Έγινε έκκληση για λιντσάρισμα. Από ποιον; Από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από νωρίς το πρωί του έστειλαν από την Κύπρο τη χθεσινή μας εφημερίδα. Μόλις είδε τον τίτλο μας έγινε έξαλλος. Είπε το εξής στο πλήθος στο οποίο απευθυνόταν στην Προύσα: “Στη βόρεια Κύπρο μια ξεφτιλισμένη εφημερίδα έβαλε έναν τίτλο. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός εισέβαλε και στη Συρία μετά από την Κύπρο. Τι ανηθικότητα είναι αυτή, τι αισχρότητα. Τα αδέλφια μου από τη βόρεια Κύπρο πρέπει να δώσουν την απάντηση που πρέπει εκεί”.
Ποια είναι η “απάντηση που πρέπει”; Θα μας λιντσάρουν; Θα μας σκοτώσουν; Θα μας κάνουν να πληρώσουμε τίμημα για το γεγονός ότι δεν χειροκροτήσαμε έναν αιματηρό πόλεμο; Να κοπιάσουν. Είμαστε εδώ. Επειδή είμαστε από εδώ, θα είμαστε πάντα εδώ.
Ένας όχλος που διψά για αίμα, εξαγριωμένος. Τα μυαλά όλων πετάνε. Βγάζουν κραυγές πολέμου. Υμνούν τον ηρωικό τουρκικό στρατό. Και σε όλα τα τζαμιά της Τουρκίας διαβάζεται η “προσευχή της κατάκτησης”. Κατάκτηση! Τι είναι η κατάκτηση; Μήπως δεν είναι κατοχή; Άμα εκείνοι διαβάζουν την προσευχή της κατάκτησης, είναι έγκλημα να μιλώ εγώ για κατοχή; Άμα δεν εκπλήσσονται για την προσευχή της κατάκτησης, γιατί λυσσάνε μόλις μιλήσει κανείς για κατοχή;
Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζουν να έρχονται βροχή οι απειλές. Και τι δεν λένε. Θα μας κρεμάσουν, θα μας σφάξουν, θα μας γδάρουν! Έναν χαιρετισμό στον ηρωικό τουρκικό στρατό έστειλε και ο κύριος Κουντρέτ. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ. Και μια ευχή έκανε ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Εύχεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Τουρκίας, εκφράζοντας την επιθυμία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μήπως έχει κάτι να πει για την έκκληση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της εφημερίδας μας; Δεν έχει!
Κύριοι που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα. Θυμώσατε πολύ, έτσι δεν είναι; Δεν χειροκροτήσαμε και δεν θα χειροκροτήσουμε το αιματηρό σας σενάριο. Ναι, είστε κατακτητές, εισβολείς. Και στην Κύπρο και στη Συρία
Πρώτα να ρωτήσουμε τον κύριο Κουντρέτ: Μήπως είναι νόμιμος ο ελεύθερος συριακός στρατός; Δεν ξέρει ότι αυτός ο στρατός έχει μετεξελιχθεί από το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος; Ακόμα δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Μαζί με αυτούς βαδίζει η Τουρκία εναντίον της Συρίας. Και ακόμα ένα ερώτημα: Πότε και πού προέβησαν σε τρομοκρατική ενέργεια οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που ονομάζονται YPG/PYD; Μήπως εκείνες έβαλαν τις βόμβες στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλα πολλά μέρη; Μήπως δικό τους έργο είναι οι βόμβες που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ατόμων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη; Μήπως όλα αυτά δεν είναι έργο του λαφυραγωγού Ισλαμικού Κράτους; Μήπως το Ισλαμικό Κράτος δεν προστατευόταν και στηριζόταν τόσο καιρό από την Τουρκία; Η Τουρκία πάει τώρα χέρι με χέρι με αυτούς τους αιμοβόρους τρομοκράτες να σκοτώσει τους Κούρδους, οι οποίοι δεν γνοιάζονται για τίποτε άλλο εκτός από το να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Και εσύ το χαιρετίζεις αυτό, έτσι δεν είναι; Σημαίνει ότι ακόμα δεν κατάλαβες ότι η ειρήνη αξίζει πιο πολύ από τον πόλεμο…
Και εσύ Τουφάν. Μιλάς για εδαφική ακεραιότητα. Ποια εδαφική ακεραιότητα; Μήπως η Τουρκία σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα στην Κύπρο και θα το κάνει και στην Συρία; Μήπως δεν υποσχέθηκε και σε εμάς το ίδιο πράγμα όταν αποβιβαζόταν ο τουρκικός στρατός στο νησί το 1974; Τι έγινε ύστερα; Μήπως δεν διαμέλισε αυτό το νησί; Μήπως κράτησε την υπόσχεσή της; Μήπως έμεινε εδαφικά ακέραιη η Κύπρος;
Κύριοι που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα. Θυμώσατε πολύ, έτσι δεν είναι; Δεν χειροκροτήσαμε και δεν θα χειροκροτήσουμε το αιματηρό σας σενάριο. Ναι, είστε κατακτητές, εισβολείς. Και στην Κύπρο και στη Συρία. Άλλωστε καυχιέστε για την ιδιότητά σας, του κατακτητή. Με τις προσευχές της κατάκτησης που διαβάσατε σε όλα τα τζαμιά. Γι’ αυτό τον λόγο δεν καταφέραμε να βρούμε λύση στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Διότι εσείς είστε κατακτητές. Καίτε, γκρεμίζετε ένα μέρος και γίνεται δικό σας! Αποκαλέσατε τη δική μας «ειρηνευτική επιχείρηση». Στη Συρία την αποκαλέσατε “Eπιχείρηση Kλάδος Eλαίας”. Στις μπροσούρες που έριχναν οι πιλότοι σας από αέρος στην Κύπρο υπήρχε ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Κάποιοι πίστεψαν. Σάστισαν όταν είδαν τον δεινόσαυρο απέναντί τους αντί για το περιστέρι. Μήπως θα αποκαλέσετε “Επιχείρηση Γιασεμί” την τρίτη επιχείρηση στην Κύπρο;»
Αποκρυπτογραφώντας τις προκλήσεις του 2018 μέσα από τις αποκλίσεις του 2017 για το Κυπριακό
του Μαρίνου Σιζόπουλου*
Για να μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις προκλήσεις που θα έχει η νέα χρονιά στο Κυπριακό, επιβάλλεται μια αξιολόγηση όσων έγιναν την προηγούμενη χρονιά, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων ή παρόμοιων λαθών.
Για πρώτη φορά το 2017 έγινε αποδεκτό να συνέλθει η Πενταμερής Διάσκεψη, η αποτυχία της οποίας σφράγισε έναν δεκαετή κύκλο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων που στηρίζονταν στη λογική των συνεχών υποχωρήσεων, για να αποτρέψουμε τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης και η οποία, δυστυχώς, μετέβαλε ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε διακοινοτικό.
Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθεί αυτή η αλλαγή με τη στήριξη, για εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, του Νικόλα Παπαδόπουλου και των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του
Όπως όμως επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα, αυτή η λογική οδηγεί στη νομιμοποίηση και, αναπόφευκτα, στη μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Αντί αυτή η εξέλιξη να σημάνει συναγερμό για αλλαγή τακτικής, στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί αποδέχονται πρόνοιες που, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν υπάρχουν σε κανένα κράτος και σύνταγμα, όπως είναι:
- Η ίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους που θα προέλθει από τα δύο συνιστώντα κρατίδια το Ελληνοκυπριακό (Ε/Κ) και το Τουρκοκυπριακό (Τ/Κ).
- Ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού σε εθνοτική βάση.
- Η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.
- Ο διαχωρισμός των πολιτών σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
- Η εκ περιτροπής προεδρία.
- Η παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια.
- Η διχοτόμηση της κυριαρχίας ως προερχόμενης εξίσου από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ (παράβαση του ψηφίσματος 186, του 1964).
- Η αναγνώριση ύπαρξης εσωτερικής ιθαγένειας.
- Η εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία του 82% διαμέσου της πολιτικής ισότητας των συνιστώντων κρατιδίων, η οποία καταστρατηγεί την ισότητα των πολιτών και οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Η αριθμητική εξίσωση της μειοψηφίας με την πλειοψηφία στα θεσμικά όργανα του κεντρικού κράτους.
- Το δικαίωμα των Τ/Κ για βέτο σε όλες τις αποφάσεις.
- Η νομιμοποίηση 130.000 εποίκων, αριθμού πολύ μεγαλύτερου από αυτού των Τ/Κ, που σήμερα φθάνουν τις 92.000.
- Η παραχώρηση του πρώτου λόγου ιδιοκτησίας επί των κατεχομένων περιουσιών μας, στους έποικους παράνομους σφετεριστές.
Δηλώνουμε ευθαρσώς πως εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής. Γι’ αυτό στηρίζουμε αποφασιστικά την υιοθέτηση μιας νέας τακτικής, στη βάση μιας νέας στρατηγικής, που θα προβάλλει την πραγματική φύση του Κυπριακού ως ενός διεθνούς προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης.
Άμεση προσπάθεια πρέπει να είναι:
- Η αναβάθμιση της διαπραγματευτικής μας θέσης, αξιοποιώντας εμπλεκόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα.
- Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η συμμετοχή μας στην Ε.Ε.
- Η εκμετάλλευση των κακών σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την ΕΕ όσο και με τις γειτονικές χώρες.
- Η κατάθεση αιτήματος για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής και με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα αποδεχθούμε λύση άδικη και ετεροβαρή, που θα προνοεί γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού, θα μετατρέπει τους Κύπριους σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάλυση. Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτήν την πολιτική, να στηρίξουν την αλλαγή.
Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθεί αυτή η αλλαγή με τη στήριξη, για εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, του Νικόλα Παπαδόπουλου και των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
* Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι προέδρος του Κ.Σ. του ΕΔΕΚ