Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Στα δικαστήρια το σχολείο του «Οδυσσέα»

Στα δικαστήρια το σχολείο του «Οδυσσέα»

Πολιτική δίωξη με φερετζέ την «πλημμελή τήρηση βιβλίων»

Αντιμέτωπος με διώξεις βρίσκεται και πάλι ο «Οδυσσέας», το εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορείται για φορολογικές παραβάσεις και του έχει επιβληθεί το εξοντωτικό πρόστιμο των 62.000 ευρώ. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά το νόμο και κινδυνεύει -μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των προστίμων- με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του.
Ποιες είναι όμως αυτές οι φορολογικές παραβάσεις; Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την εφορία, βρέθηκε διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εσόδων και εξόδων. Ο «Οδυσσέας» δεν χρωστά στο Δημόσιο ή σε τρίτους, αλλά δεν δικαιολόγησε, «ως όφειλε», τα έσοδά του, τα οποία προέρχονται από εισφορές μελών και φίλων, δεν έκοβε δηλαδή εικονικά τιμολόγια για κάθε ευρώ που εισέπραττε. Όπως όμως αναφέρει και η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του «Οδυσσεα»: «Η κρίση έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του “Οδυσσέα”, η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις».

Για άλλη μια φορά διώκεται η αλληλεγγύη
Ο κ. Γαζάκης με χιλιάδες ώρες εθελοντικής εργασίας στο ενεργητικό του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δίωξη και τον κίνδυνο απόλυσης ακριβώς επειδή έκανε τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως δηλώνει ο ίδιος στον Δρόμο, πρόκειται για πολιτική δίωξη που δεν αφορά ένα πρόσωπο, αλλά τα κινήματα αλληλεγγύης που ακόμη και σε περίοδο οξυμένης κρίσης αντιμετωπίζονται από το κράτος ως εμπορικές και κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι δικηγόροι που χειρίζονται την υπόθεση, η Δικαιοσύνη αλλά και η αρμόδια εφορία εξάντλησε την αυστηρότητά της σε μια δομή αλληλεγγύης, την ίδια στιγμή που έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων και ένα πάρτι φοροδιαφυγής που μένουν στο απυρόβλητο.
Η κρατική γραφειοκρατία επιτίθεται σε μια ΜΚΟ με προσφορά στην πόλη, με συμμετοχή στο αντιρατσιστικό κίνημα, στη μόνη δομή που δίνει σε μετανάστες τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, για το τυπικό παράπτωμα της «πλημμελούς τήρησης βιβλίων» και χωρίς να υπάρχει η υποψία κερδοσκοπίας. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και ελεγκτικές αρχές αφήνουν ανενόχλητες ή και στηρίζουν μια σειρά εικονικές ΜΚΟ που συνδέονται με πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και αποτελούν βιτρίνες για την κατασπατάληση κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τελικά, μετά από διακανονισμό αποπληρωμής του προστίμου σε 43 δόσεις, τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης αποφάσισαν την Πέμπτη την αναστολή της δίωξης στον πρόεδρο του «Οδυσσέα». Το ποσό όμως που καλείται να πληρώσει το σχολείο τους επόμενους μήνες ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές του δυνατότητες.
Ο «Οδυσσέας» είναι ένα ιστορικό σχολείο. ‘Όταν στη Θεσσαλονίκη η παρέα των Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου κάλυπτε κάθε δραστηριότητα και τα πλήθη γέμιζαν τις πλατείες με το σύνθημα «Καλός Αλβανός, νεκρός Αλβανός», εκπαιδευτικοί μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού έστησαν ένα πρότυπο σχολείο, έναν κόσμο που χωρούσε όλους τους κόσμους. Αρκετά χρόνια μετά, γονείς, μαθητές και καθηγητές καλούνται να δώσουν μια μάχη επιβίωσης που και το πιο απαισιόδοξο μυαλό δεν είχε φανταστεί.
Έτσι τα μέλη του «Οδυσσέα» ζητούν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, φορέων της πόλης και συλλογικοτήτων, ενώ παράλληλα επιμένουν στην επίτευξη πολιτικής λύσης που δεν θα υποχρεώσει τους εθελοντές καθηγητές να μπουν σε μια κατάσταση διαρκούς ομηρίας και ανεύρεσης ενός τεράστιου ποσού που στις συγκεκριμένες συνθήκες θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Α.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version