Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη ΣΜΑ Ευκαρπίας: Συνεχίζουμε!

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Συνεχίζουμε!

Αναμενόμενη αρνητική απόφαση του ΣτΕ – Η ασπιρίνη που έψαχνε ο ΦΟΔΣΑ για να καλύψει την ανικανότητα και ανυπαρξία του

Του Μιχάλη Σπάσου*

 

Δυστυχώς απορρίφθηκε η μία εκ των προσφυγών που είχαν κατατεθεί για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας. Δεν ξέρουμε ακόμη το σκεπτικό της απόφασης, θα γίνει συνάντηση και με το νομικό τμήμα και θα έχουμε νεότερα. Ό,τι έχει βγει είναι ανεπίσημο ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, ούτε τρέφαμε φρούδες ελπίδες, αλλά και μόνο που μας πήγαιναν εδώ και 3 χρόνια από αναβολή σε αναβολή και καθυστερούσαν την απόφαση, δείχνει ότι τους φέραμε σε πολύ δύσκολη θέση.

Ήταν μια σημαντική κίνηση, κυνηγούσαμε παράλληλα το δίκιο μας και νομικά, πέρα από τον αγώνα μας σε πολλά μέτωπα. Ταυτόχρονα έδειχνε και την καθολική αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Ευκαρπίας και του νυν Παύλου Μελά, πέρα από τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Θα έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε το σκεπτικό, την αιτιολόγηση της απόφασης που συνήθως λέει το ίδιο ρεπερτόριο «έχει δίκιο ο δήμος, αλλά λόγοι εθνικών συμφερόντων κ.λπ. κ.λπ.».

Υπ’ όψιν ότι εξεταζόταν η εκτός τόπου και χρόνου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία έχει ήδη λήξει από το 2013 και ανανεώθηκε, προκλητικά, την εβδομάδα που εκδικαζόταν η υπόθεση μας (Μάρτιος του 2014!) ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει νέα ΜΠΕ (λιγότερα απορρίμματα, καταργήθηκε το ΚΔΑΥ, έχουν αλλάξει τα πληθυσμιακά δεδομένα κ.λπ.). Δύσκολη περίπτωση!

 

2 αλήθειες για τα 2 ψέματα

Η απόφαση αυτή έρχεται να «ικανοποιήσει» την ανικανότητα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να διαχειριστεί τα απορρίμματα. Του έχει γίνει συνήθεια να εκτονώνεται με ΜΑΤ, με δίκες, με τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, με ΜΜΕ που συνεχίζουν να τους προστατεύουν.

Είναι σημαντικό να σημειώσω 2 αλήθειες, γιατί γνωστή τοπική «εφημερίδα» που φρόντισε να δημοσιεύσει άμεσα και να διατυμπανίσει παντού το «νέο», γράφει (όπως πάντα) 2 τεράστια ψέματα για να αποπροσανατολίσει και να προσφέρει μία «ασπιρίνη» στον ΦΟΔΣΑ για την ανυπαρξία του:

Α) Η προσφυγή δεν ήταν των κατοίκων, αλλά του πρώην Δήμου Ευκαρπίας που την επικαιροποίησε με πρόσθετους λόγους ο Δήμος Παύλου Μελά, έπειτα από δική μας εισήγηση. Αυτό δείχνει και την καθολική αντίδραση.

Β) Τα έργα δεν σταμάτησαν το Φεβρουάριο του 2014 (ξανά) λόγω της προσφυγής, αλλά λόγω τεχνικών, οικονομικών δυσκολιών και της συνεχιζόμενης πίεσης μέσω των αντιδράσεών μας με κάθε τρόπο. Αν δεν λυθούν αυτά δεν ξεκινούν από αύριο τα έργα, αλλά ούτε του χρόνου!

 

Τι γίνεται τώρα;

Είμαστε αποφασισμένοι, όπως πάντα, να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του γιγάντιου και υπερδιαστασιολογημένου ΣΜΑ στην Ευκαρπία, παρά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ. Χάθηκε, απλά, μία από τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Εμείς θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε και να δίνουμε τον περιβαλλοντικό και τον πολιτικό μας αγώνα εκεί που χρειάζεται.

Τα καλά νέα έρχονται όμως από την Αθήνα. Οι σοβαρές εξελίξεις στην Αττική, όπου η Ε.Ε. δικαίωσε την Περιφερειάρχη κ. Δούρου και την επιμονή της για ορθή διαχείριση απορριμμάτων, απορρίπτοντας όλα τα φαραωνικά και παράλογα έργα τύπου ΣΜΑ Ευκαρπίας του πρώην περιφερειάρχη κ. Σγουρού. Ελπίζουμε αυτό να γίνει και εδώ στη Θεσσαλονίκη που ζούμε στο μεσαίωνα της διαχείρισης απορριμμάτων. Δυστυχώς, όμως, σε αυτήν την προσφυγή όταν εκδικάστηκε δεν υπήρχε αυτή η απόφαση της Ε.Ε. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, ίσως στις επόμενες…

Το θέμα είναι, και το αναφέρουμε για πολλοστή φορά, ότι πρέπει η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, επιτέλους, να καλέσει ειδική συνεδρίαση για το ΣΜΑ Ευκαρπίας καλώντας όλες τις πλευρές. Τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων. Μόνο πώς και εάν θα γίνει ο ΣΜΑ Ευκαρπίας για να εξυπηρετεί όλη την πόλη. Είναι δυνατόν να τους ενδιαφέρει μόνο αυτό;

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας μόνο συμπιέζει, δεν μειώνει. Αυτά λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες; Δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός. Δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο με τη νέα Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ βιώνουμε μία ευχολογία και παροχολογία η οποία δεν έχει αντίκρισμα, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί στο ελάχιστο κάτι από τις όποιες υποτυπώδεις δεσμεύσεις τους. Πώς να τους εμπιστευτείς; Δεν υπάρχει αξιοπιστία. Είναι λογικό να συνεχίσει να υπάρχει η αντίδρασή μας για τη μη κατασκευή του ΣΜΑ.

Είναι και ένα παιχνίδι δικό τους, επικοινωνιακό… για να ξέρετε, πλησιάζουν εκλογές στο ΦΟΔΣΑ! Άρα, όλοι πρέπει να δείξουν ότι κάνουν κάτι… δίκες των πολιτών, Συμβούλιο Επικρατείας κ.λπ. και ας μην κάνουν έργα!

Ορθή Διαχείριση Απορριμμάτων και ΣΜΑ Ευκαρπίας, όμως δεν…

 

* Ο Μιχάλης Σπάσος είναι εκπαιδευτικός – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας, μέλος του συντονιστικού του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας και της Πρωτοβουλίας για την Απόδοση των Στρατοπέδων. Ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Κ. Μακεδονίας.

Σχόλια

Exit mobile version