Ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου, συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
Όταν το Δεκέμβρη του 2016 ψηφίζονταν ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, η (αρνητική) εξέλιξη είχε προδιαγραφεί. Ο σχεδιασμός αυτός είχε αποδεχτεί την απροθυμία των δήμων να αναλάβουν το σοβαρότατο ρόλο που τους αντιστοιχεί στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση. Κάθε τι θετικό -όπως οι αποκεντρωμένες υποδομές διαχείρισης- ήταν χωρίς μελέτες, χωρίς χωροθέτηση και χωρίς χρηματοδότηση. Αντίθετα, τα αρνητικά σημεία περιγράφονταν αναλυτικά: συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων (ΕΜΑΚ), συνέχιση -για απροσδιόριστο χρόνο- της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Στην πράξη, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: επεκτάθηκε (κατά 58 στρέμματα) και βάθυνε ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ (στη β΄ φάση), εγκαταλείφθηκε η προοπτική της απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων και αδειοδοτήθηκε η επαναλειτουργία της μονάδας της WATT. Η ρύπανση και η δυσοσμία παραμένουν, η υγεία των κατοίκων πλήττεται καθημερινά, οι μελέτες που το τεκμηριώνουν αποκρύπτονται προκλητικά και χωρίς ντροπή από το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, η περιφέρεια Αττικής, τα υπουργεία και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα.
Το Δυτικό Μέτωπο δεν έπαψε, ούτε στιγμή, να μιλά για την ολιγωρία και τις λαθεμένες επιλογές της περιφέρειας Αττικής και για την πλήρη εγκατάλειψη του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης (ΕΣΔΑ) από την κυβέρνηση. Επέμεινε, ιδιαίτερα, στο να αναδείξει την επερχόμενη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, καθώς η χωρητικότητα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται σε λιγότερο από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα καμιά από τις αναγκαίες νέες υποδομές. Μας κατηγόρησαν ότι προτρέχουμε, ότι κάνουμε δίκη προθέσεων και ότι αδικούμε τη διοίκηση της περιφέρειας και την κυβέρνηση.
Σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια
Αλλά το μόνο που μας αντέταξαν, στην πράξη, ήταν μια -εκ των υστέρων- μελέτη για τα ανενεργά λατομεία και ορυχεία. Μόνο που η συγκεκριμένη μελέτη το μόνο που προσέφερε ήταν να στοχοποιήσει -και πάλι- τη Δυτική Αττική, «φωτογραφίζοντας» τα λατομεία Μουσαμά και ΤΙΤΑΝ και το παλιό μεταλλείο στο Μελετάνι της Μάνδρας. Καθώς, όμως, ο χρόνος κυλά απειλητικά, άρχισαν να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης και, αφού η διοίκηση της περιφέρειας σήκωσε ψηλά τα χέρια, μπήκε στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων η ιδέα της επέκτασης του ΧΥΤΑ στην γ΄ φάση.
Η αποκάλυψη αυτού του σχεδίου, από το Δυτικό Μέτωπο, ανέστειλε την εξαγγελία αυτής της επιλογής. Αντί, όμως, να οδηγήσει στην επίσπευση της κατασκευής των αποκεντρωμένων περιφερειακών υποδομών και των δημοτικών υποδομών ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, ενεργοποίησε ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο: αυτό της διάθεσης σκουπιδιών στα, ήδη, γεμάτα κύτταρα του ΧΥΤΑ (της α΄ και της β΄ φάσης). Δηλαδή, σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια, με απρόβλεπτες συνέπειες, από τη σκοπιά της τεχνικής, περιβαλλοντικής και υγειονομικής ασφάλειας. Δεν είναι σαφές αν κάποιοι σκέφτονται, στα σοβαρά, αυτό το σενάριο ή αν το χρησιμοποιούν για να κάνουν πιο εύπεπτη τη λύση της επέκτασης στην γ΄ φάση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εργολάβων, που έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν τη συνέχιση και επέκταση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων τους στη μία και μοναδική εγκατάσταση της περιφέρειας Αττικής, αυτή της Φυλής.
Λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο
Τώρα, δεν είναι μόνο το Δυτικό Μέτωπο που χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου. Είναι η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή, που -χωρίς τη συνήθη διπλωματική γλώσσα- αναγκάζεται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι επίτροποι της ΕΕ, απαντώντας σε πρόσφατες διαδοχικές ερωτήσεις του κ. Χουντή, αποκάλυψαν ότι:
- Η περιφέρεια Αττικής έχει απορροφήσει μόνο το 2,5 % των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, της περιόδου 2014-2012 (4 από τα 161 εκ. ευρώ).
- Σχετικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, το περιφερειακό σχέδιο για την Αττική προβλέπει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω επεξεργασία απορριμμάτων και επέκταση της χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής. Δεν υπάρχουν ωστόσο τοποθεσίες για τις υποδομές που προσδιορίζονται στο σχέδιο.
- Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν ενημερωθεί για κάποιο μεγάλο έργο σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική κατά την προγραμματική περίοδο 2014‐
Με βάση τα παραπάνω, κάνουν μεγάλο λάθος όσοι «ποντάρουν» στη συνέχιση της απάθειας και της απραξίας των πολιτών της Δυτικής Αττικής ή νομίζουν ότι εξακολουθούν να έχουν την ίδια δύναμη επηρεασμού τα «αργύρια» των αμαρτωλών αντισταθμιστικών, που μπορεί να είναι χρήσιμα για τα πολιτικά παιχνίδια της περιφέρειας και των αυτοδιοικητικών της περιοχής, δε γιατρεύουν όμως, ούτε επουλώνουν τις πληγές στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις εκτεταμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόκρυψη των μελετών για την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων του ΧΥΤΑ.
Ας φροντίσουν, λοιπόν, να πάρουν όλοι τα μέτρα τους, πρωτίστως η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής. Μαζί τους και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής, αυτοί που «βολεύονται» με τη λειτουργία της Φυλής, αλλά και αυτοί που επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται σαν «άλλοθι» για τις -«θανατηφόρες» για τη Δυτική Αττική- επιλογές.
Για μας η υπομονή και η ανοχή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Τώρα, κανείς δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης και του ΧΥΤΑ Φυλής.